Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Naujas projektas „Pasitikėk savimi“ padės jaunimui įsitraukti į darbo rinką ar švietimo sistemą

Naujas projektas „Pasitikėk savimi“ padės jaunimui įsitraukti į darbo rinką ar švietimo sistemą

Daugelis Lietuvos regionų susiduria su didesnėmis ar mažesnėmis jaunimo bedarbystės problemomis. Nors nedarbo lygis mūsų šalyje mažėja, tačiau vis dar išlieka svarbiu klausimu, kurį būtina spręsti pasitelkiant visas įmanomas priemones.

Telšių rajono savivaldybėje jau sausio mėnesį prasidėjo Lietuvos darbo biržos socialinis projektas „Pasitikėk savimi". Jis yra skirtas niekur nedirbantiems, nesimokantiems, jokioje veikloje nedalyvaujantiems ir socialinių įgūdžių stokojantiems 16-25 metų žmonėms. Tokiam jaunimui teikiama intensyvi ilgalaikė pagalba, įtraukiant juos į 3 mėnesių trukmės Socialinės reabilitacijos ir paruošimo užimtumui darbo rinkoje programą.

Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka, bendradarbiaudama su asociacija „Langas į ateitį", prisijungė prie šio projekto suteikdama jauniems žmonėms galimybę ugdyti jų darbui reikalingus kompiuterinio raštingumo įgūdžius. Š. m. kovo mėn. jaunuoliai lankė kompiuterinio raštingumo užsiėmimus bibliotekoje. Šiuos užsiėmimus pravedė viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Vida Urnikienė, kompiuterinio tinklo administratorius Andrius Matiekus bei vyr. bibliotekininkė Vilija Rekašienė.

„Informacinių technologijų žinios šiuo metu yra vienas svarbiausių darbuotojų kvalifikacijai keliamų reikalavimų. Programos dalyviams paruošėme specialų paskaitų kursą, kuris padės jiems prisiminti jau užmirštus kompiuterinio raštingumo įgūdžius ar išmokti naujų. Į šį projektą įsitraukė 16 savivaldybių viešųjų bibliotekų. Neabejoju, kad jos savo bendruomenės jaunimui suteiks jų darbui naudingų įgūdžių", – pasakojo projekto partnerio – asociacijos „Langas į ateitį" – direktorė Loreta Križinauskienė.

Pasak L.Križinauskienės, paskaitų bibliotekoje metu jaunimas susipažino su šiuolaikinės bibliotekos paslaugomis, darbovietėje reikalingais skaitmeniniais įgūdžiais, išmoko atkreipti dėmesį į savo privatumą socialiniuose tinkluose, saugiai naudotis internetu ir elektroniniu paštu, parengti gyvenimo aprašymą, kurti pateiktis ir kitus dokumentus. Pabaigoje jaunuoliai atliko žinių vertinimo užduotis, naudojant Europos jaunuoliams sukurtą bendrą žinių tikrinimo įrankį Skillage (www.skillage.eu), o įgyti įgūdžiai padės jiems užtikrinčiau jaustis susitinkant su darbdaviu ar mokymosi įstaigoje.

Baigusiems projekto „Pasitikėk savimi" socialinės reabilitacijos ir paruošimo užimtumui darbo rinkoje programą jauniems žmonėms bus siūloma grįžti į švietimo sistemą, dalyvauti užimtumo skatinimo priemonėse arba įsidarbinti. Mokymai vyks iki 2015 m. gegužės mėn. 16 Lietuvos miestų (Alytuje, Anykščiuose, Jonavoje, Marijampolėje, Mažeikiuose, Panevėžyje, Šalčininkuose, Šiauliuose, Šilutėje, Tauragėje, Telšiuose, Ukmergėje, Utenoje, Vilniuje, Visagine, Zarasuose), juose dalyvaus 2000 jaunuolių. Projektas finansuojamas pagal 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos priemonę „Jaunimo užimtumo ir motyvacijos skatinimas".

Asociacija „Langas į ateitį"

Rita Goberė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje