Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

„POEZIJOS PAVASARIS - 2014“ VARNIUOSE.

„POEZIJOS  PAVASARIS -  2014“ VARNIUOSE.

Paskutinįjį gegužės savaitgalį M.Valančiaus darželyje, prie Žemaitijos Vyskupo paminklo vyko atmintina poezijos šventė „Poezijos pavasaris – 2014", kurią organizavo Varnių seniūnija, Varnių miesto bibliotekos bei Kultūros ir jaunimo centro darbuotojai. Šimtamečių medžių paunksmėje ir pavasarinių žiedų apsuptyje lyrišką šventės nuotaiką teikė M.Valančiaus gimnazijos gitarisčių atliekamos dainos, lydimos spalvingų instrumento akordų ( Vad.S.Jogminas ).

Kreipdamasi į varniškius – godžius lyrinio žodžio gerbėjus, renginio kuratorė – Telšių rajono savivaldybės K.Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorė Virginija Černiauskienė priminė, jog Varnius pasiekė 50 – tąjį jubiliejų švenčiančio Tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris – 2014" grafiko Stasio Krasausko žaliais sparneliais beplasnojanti „Baltoji paukštė". Tas lyriškas poezijos simbolis pirmą kartą Lietuvoje išskrido iš festivalio sumanytojo ir pirmojo „Poezijos pavasario" laureato – poeto Justino Marcinkevičiaus rankų 1965 metais ir su nuostabiausiu pasisekimu tebeskraido po visą mūsų kraštą, nešdamas žmonėms grožio ir gėrio supratimą, pačius tauriausius jausmus ir emocijas.

Paskui poezijos paukštę šį kartą į Varnius atvyko visas būrys Lietuvos, Žemaitijos krašto ir mieli sveteliai - net iš Amerikos!

Poetei ir vertėjai Zitai Mažeikaitei teko ne tik skaityti savo eiles, bet ir „diriguoti" visam šventės paradui. Pristatydama kolegas , p. Zita kiekvienam skyrė po keletą šiltų žodžių, įpindama juos į biografijos eilutę. Štai vilnietis Aivaras Veiknys – žurnalistas, dažnai matomas TV ekranuose, maloniai aitrino susirinkusiųjų klausą subtiliai filosofiškomis eilėmis , pabrėždamas žmogaus vietą globaliai margame pasaulyje.

Aktorei Irenai Plaušinaitytei teko jausmingos skaitovės vaidmuo. Ji į mikrofoną prabilo Onės Valiukonės eilėraščiu „Šviesa" ir Jono Strielkūno „Paukščio giesme".

Iš vilnietės Sonatos Paliulytės – poetės, aktorės ir vertėjos lūpų sužinome, jog ir naktis gali „giljotinuoti" žmogų...

Julius Žėkas buvo pristatytas " aukso rankų meistru", tačiau iš kuklumo užgrojo lūpine armonikėle, o pabaigai - net dombreliu. Padeklamavęs įspūdingas savo eiles prisipažino,jog Vilniaus senamiesčio Literatų gatvelėje ant vieno namo sienos išrašytos dedikacijos – tai jo darbas.

Airių poetas, rašytojas ir vertėjas iš JAV Kerry Shawn Keys savo kūrinį skaitė angliškai, kurį išvertė jo kolegė Sonata. Pasirodo , tai buvo labai sentimentalios eilės „Apie Pūkį ir jo ponią". Beje, poetas jau 20 metų gyvena Vilniuje ir kartu su žmona Sonata augina dvynukus – mergaitę ir berniuką.

Eglė Juodvalkė , žinoma JAV lietuvių poetė ir žurnalistė yra priverstinė emigrantė, bet ištikima Lietuvos patriotė ir labai dažnai sutinkama Vilniuje. Jos eilėraščiuose nuskambėjo tragiškas Lietuvos partizanų kovos motyvas ir karšti atminimo žodžiai Upynoje perlaidotiems partizanams – sakalams.

Telšiškė Irena Daubarienė emocingai prisipažino, jog prieš 21 – nerius metus, būdama Varnių gimnazijos abituriente, šioje garbingoje vietoje stovėjo šalia Bernardo Brazdžionio ir skaitė mylimo poeto eiles. Baigdama savo kūrybos skaitinius, p.Irena nemažiau jausmingai padeklamavo žemaitškąjį „Pavasarį".

Žemaitijos krašto laikraščio „Kalvotoji Žemaitija" redaktoriui ir poetui Algirdui Dačkevičiui teko garbė užbaigti „Poezijos pavasario – 2014" skaitymus. Iš jo lūpų nuskambėjo „Triptikas apie Didįjį Žemaitį – Motiejų Valančių".

Lietuvos ir užsienio poetams Varnių literatų būrelio „Lyra" pirmininkas Stanislovas Genutis visų poezijos gerbėjų vardu dėkojo svečiams už tauriai praleistas turiningas akimirkas, linkėjo eiklaus ir kūrybingo „Poezijos paukštės" skrydžio, bei visa ko geriausio.

Varnių seniūnijos seniūnas Rolandas Bružas, padėkojęs poetams ir įspūdingo renginio organizatoriams , svečiams įteikė brangiausią Varnius reprezentuojančią dovaną – Česlovo Kudabos knygą „Septyni keliai iš Varnių".

Šventės dalyviai dėkoja Varnių KJC dizainerei Giedrei Žeimytei už originalią ir gražią aplinkos instaliaciją, kuri pabrėžė šventės tikslą ir paskirtį, suteikė jaukumo.

Stanislovas GENUTIS.

Autoriaus nuotraukose:

Sustabdytos akimirkos iš „Poezijos pavasario – 2014" Varniuose prie M.Valančiaus paminklo.

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje