Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Metų knygos rinkimai 2015 Kaunatavoje

Metų knygos rinkimai 2015 Kaunatavoje

Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. ir jau tapo svarbiu tradiciniu Lietuvos kultūros įvykiu. Akcijos tikslas - skatinti Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, kelti mūsų visuomenėje skaitymo prestižą. Akcijos idėja - pristatyti geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius keturiose - vaikų, paauglių. poezijos ir suaugusiųjų - knygų kategorijose.

Neeiliniu įvykiu tai būna ir Kaunatavos bibliotekos skaitytojams, nes biblioteka teikia paraišką vienos iš kategorijų penketukui gauti. Vėliau ją platina skaitytojams, daro aptarimus ir renka mėgstamiausią tų metų knygą. 2015 metais biblioteka rinko paauglių penketuko kategorijai pateiktas knygas. Tad į biblioteką atkeliavo Danutės Grigaliūnienės „Kažkas ne taip", Vytauto Račicko „Aš, dviratis, pirmoji meilė ir sumuštiniai su sliekais", Kazio Sajos „Liepsnojanti", Virginijos Šukytės „Laimės formulė", Neringos Vaitkutės „Titnago plunksna". Pasitarus su Kaunatavos pagr. mokyklos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Daiva Brazauskiene, knygos iškeliavo pas moksleivius, kurie jas skaitė, dalijosi mintimis, o vasario 10 dieną, kartu su klasiokais ir mokytojais rinkosi bibliotekoje į netradicinę pamoką, kur pristatė ir diskutavo apie perskaitytas knygas.

Pamoką pradėjusi mokytoja pasidžiaugė vaikų aktyvumu ir neatsainiu požiūriu į knygos pristatymą, bibliotekininkė papasakojo apie Metų knygų rinkimo akciją ir tradicijas. Pirmoji, Virginijos Šukytės knygą „Laimės formulė" pristatė Gerda Selickaitė. Perkskaičiusi vieną iš pasakojimų ji pasidalino savo mintimis bei pastebėjimais.

Vyt. Račicko „Aš, dviratis, pirmoji meilė ir sumuštiniai su sliekais" pristatymą Marijonas Vozgirdas pradėjo netradiciškai, pasikvietęs klasioką Luką Strigūną prieš pristatymą paskaityti Almos Karosaitės eilėraštį, skirtą autoriui, o vėliau išdėstęs viską, kas patiko knygoje. Savo pasakojimą baigdamas - „ši knyga veža".

Danutės Grigaliūnienės „Kažkas ne taip" knygą pristatė Ramantas Zajakinas, papasakodamas apie autorę ir knygos turinį. Nors tai trečioji knyga, jungianti tuos pačius veikėjus, ji buvo atradimas jauniesiems skaitytojams, tad kol vyko rinkimai, teko parsivežti pirmą ir antrą knygas iš miesto bibliotekos, nes Kaunatavoje jų nebuvo. Su susidomėjimu jos buvo skaitomos ir ne tik. Monologą su mėnuliu Ramantas ir jo klasiokė Viltė pasirinko kaip kūrinį šių metų skaitovų konkurse ir buvo neblogai įvertinti rajone.

Jaunimo mėgstamo autoriaus - Kazio Sajos knygą „Liepsnojanti" pristatė Renata Šulskytė ir Roberta Grudžinskaitė. Renata perskaitė pasirinktą ištrauką, o Roberta nuodugniai dalijosi mintimis, kurios apėmė skaitant knygą, tapatino su šių laikų jaunimo ir savo išgyvenimais, dalijos įžvalgomis.

Paskutinę penketuko knygą - Neringos Vaitkutės „Titnago plunksna" pristatyti pasirinko Dovydas Rudnickas. Jis su užsidegimu pasakojo apie knygoje sutiktas mistines būtybes ir visus kvietė nenuobodžiauti, o būtinai šią knygą perskaityti.

Po pristatymo pasiginčijus ir pasitarus Kaunatavos bibliotekoje skaitomiausia 2015 metų penketuko paaugliams knyga išrinkta Kazio Sajos „Liepsnojanti".

Laureatai tradiciškai apdovanojami Vilniaus knygų mugėje, tad su jaunaisiais skaitytojais domėsime ir seksime, ar mūsų nuomonė sutapo su visos Lietuvos skaitytojais.

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje