Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

„Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena“

„Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena“

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti gegužės 7 dieną „Džiugo" gimnazijos skaitykloje buvo organizuota senų knygų paroda. Surengta senų ir retų spaudinių paroda yra iš K. Praniauskaitės viešosios bibliotekos miesto 2 – ojo filialo fondo ir vyr. bibliotekininko Gedimino Petrulio asmeninės bibliotekos.

Parodos ekspozicija apima tris istorinius laikotarpius: carinę priespaudą, tarpukarį ir pokario laikotarpį. Didžioji dalis eksponuojamų prieškarinio laikotarpio knygų buvo išleistos Telšiuose. Parodoje eksponuojamos religinės, istorinės knygos, vadovėliai, kalendoriai. Didelio dėmesio sulaukė 1893 m. išleista Simono Daukanto knyga „Lietuviškoji istorija". Tai pirmoji Lietuvos istorijos knyga išleista lietuviškai. Seniausia parodoje eksponuojama knyga - tikybos pradžiamokslis „Žinie kajp rejk atlikti spawiednę..." buvo išleista 1852 m.

Gegužės 8 dieną „Džiugo" gimnazijoje vyko debatai, tema „Kodėl verta skaityti knygą arba ne". Debatuose dalyvavo gimnazistai, jų mokytojai, gimnazijos direktorius M. Sabaliauskas, savivaldybės Tarybos narys A. Lukavičius, bibliotekininkas G. Petrulis. Anot, dalyvavusiųjų debatuose, senieji leidiniai atspindi pamatines vertybes, kurių šiandien taip trūksta. Buvo vieningai prieita prie nuomonės, kad skaityti knygas verta. Jos mums atskleidžia per amžių puoselėtas, kurtas ir atrastas vertybes, jos formuoja tas vertybes mumyse, mūsų dabartiniame pasaulėlyje. Aktyviausieji debatų dalyviai buvo apdovanoti padėkos raštais ir atminimo dovanėlėmis.

Kaip sakė A. Zalatoriaus: "Iš gero literatūros kūrinio galime gerti lyg iš kalnų šaltinio, ir jis niekada neišseks".

2 - ojo miesto filialo darbuotojai

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje