Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

15 Nacionalinė bibliotekų savaitė Kaunatavos bibliotekoje prasidėjo paskaita intriguojančiu pavadinimu - „Tris džeimsai bondai iš Žemaitijos“.

15 Nacionalinė bibliotekų savaitė Kaunatavos bibliotekoje prasidėjo paskaita intriguojančiu pavadinimu - „Tris džeimsai bondai iš Žemaitijos“.

Rašytojas iš Vilniaus Regimantas Dima papasakojo apie nepelnytai primirštus arba visai nežinomus XIX amžiaus žemaičių bajorus. Tai – Jonas Prosperas Vitkevičius, gimęs Pašiaušėje (1808–1839), Bronislovas Grombčevskis, gimęs Kaunatavoje (1855–1926), ir Juzefas iš žemaičių bajorų Giniotų giminės nuo Pilsūdų, geriau žinomas kaip Lenkijos maršalas Juzefas Pilsudskis. Šie žemaičių bajorai sunkiomis istorinėmis sąlygomis, kai jau beveik nebuvo jokių vilčių išgelbėti bendrą Lietuvos ir Lenkijos valstybę iš Rusijos imperijos gniaužtų, sugebėjo kurti planus, kaip atkurti savo valstybę.

Ir jie ne tik kūrė planus, bet ir juos įgyvendino. Visus susirinkusiuosius nustebino kraštiečių gabumai, drąsa ir patirti neįtikėtini nuotykiai įvairiausiose Azijos ir Europos šalyse. Ir netgi pats Džeimsas Bondas, ko gero, neprilygo protiniais gabumais (gal tik fiziniais) šiems mūsų trims paskaitos herojams.

Rašytojas R. Dima pažadėjo, kad šios fantastiškai įdomios istorijos nepražus ir jau gegužės mėnesį leidykla „Tyto alba" išleis jo lietuvišką šnipų romaną „Vilniaus Plovas". Ypač susirinkusius kaunataviškius sudomino, kad kitas rašytojo šnipų romanas bus apie žymiausią Kaunatavoje gimusį slaptų operacijų meistrą ir Azijos tyrinėtoją Bronislovą Grombčevskį. Šiemet minimos jo 160-osios gimimo metinės. Didžiuojamės, kad toks žymus žmogus kilęs iš Kaunatavos.

Savaitės metu visus bibliotekos skaitytojus kvietėme išbandyti kaligrafijos meną ir tušų rašyti Kunigaikščio Mykolo Kleopo Oginskio „Priesaikų sūnui" ištraukas. Savaitės uždarymo metu, darbai sudėti į parodą, o kaligrafijos įrankiai nesuslėpti į stalčius ir kiekvienas skaitytojas vis dar gali parašyti mėgimą sakinį ar citatą, juk šiame kompiuteriniame amžiuje retai bepaimame į rankas rašiklį, o ką jau sakyti apie plunksną...

Taip pat savaitės metu atidaryta Lietuvos neįgaliųjų fotografų plenero paroda „Pasaulis iš labai arti" kurioje fotografų iš visos Lietuvos nuotraukos išryškinančios gamtos grožio detales, kurias lėkdami per greitėjančią buitį ir nepastebime. Spalvota paroda puoš biblioteką visą pavasarį.

Labai smagu, kad jubiliejinės Nacionalinės bibliotekų savaitės metus Kaunatavos bibliotekininkė buvo komandiruota į tarptautinę konferenciją „Biblioteka: informacija ir žinios – kiekvienam" ir grįžo su dideliu žinių bagažu bei įspūdžiais. Konferencijos dalyvius pasveikino Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto pirmininkas Mindaugas Bastys, pranešimus skaitė Tarptautinės bibliotekų ir institucijų federacijos prezidentė Sinika Sipila (Sinikka Sipilä), mokslo ir politikos atstovai, profesionalūs bibliotekų praktikai, komunikacijos ir informacijos specialistai.

Organizatorių teigimu, šiandien bibliotekos yra daugiau nei pastatai ir daugiau nei lentynos su knygomis. Tai laisvė rasti informaciją kur ir kada bebūtum, galimybė prieiti prie milžiniškų mokslinės informacijos duomenų saugyklų, prie unikalių skaitmeninio kultūros paveldo archyvų. Tai fizinė ir virtuali aplinka mokymuisi, kūrybinei ir socialinei asmenybės raiškai. Turėdamos didžiausią išplėtotą tinklą šalyse, pažangias technologijas ir darbuotojų kompetencijas, šios dienos bibliotekos – įtakingas, kompetentingas, patikimas veikėjas kuriant darnią, kūrybingą ir žinančią visuomenę.

Gera buvo pasitikrinti, kad ir mūsų rajono veikla niekuo nesiskiria nuo respublikos bibliotekinės veiklos, nedaug tesiskiria ir nuo konferencijoje pasisakiusių estų ir latvių bibliotekininkų.

Tad ir savaitei pasibaigus darbai tęsiasi, o parsivežta iš konferencijos citata lieka kaip šūkis ateities darbams, kad bibliotekininkas yra tiltas tarp žinių ir visuomenės.

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje