Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Spalio mėnesį Kaunatavoje atidaryta „Lauko biblioteka“

Spalio mėnesį Kaunatavoje atidaryta „Lauko biblioteka“

Lauko bibliotekėlė padaryti Kaunatavoje kilo jau senokai, nes tokie knygų nameliai populiarūs užsienyje, jau kai kur yra ir Lietuvoje. 2009 metais kilęs judėjimas jau daug kur tapo organizacija „Litte Free Libraty" (iš anglų k. maža nemokama biblioteka". Pats pirmasis tokios bibliotekos iniciatorius – Toddas Bolas iš Amerikos, Viskonsino valstijos . Jis tokia biblioteka įamžino mamos, kuri labai mėgo skaityti, atminimą. Kaimynai buvo sužavėti, ypač užrašas „Pasidalyk tuo, ką jau perskaitei, ir pasiimk tai, ko dar neskaitei". Taip knygų namelis paskatino šiltesnius kaimynų santykius.

Palaikančių naujovę atsirado nemažai, buvo net akcijų kad tokias bibliotekas gaminti iš perdirbtų ar nebereikalingų žaliavų. Garsus filantropas jų įrengė net 2510 ir tai ne galutinis skaičius. Manoma kad dabar pasaulyje jų virš 15 tūkstančių visuose žemynuose parkuose, gatvėse ar net autobusuose.

Lietuvoje jų yra apie 10. Didžioji dalis Vilniuje, po viena Mažeikiuose, Plungėje, o nuo spalio mėnesio ir Telšių r. Kaunatavos kaime. Bibliotekėlę užregistravome ir bendrą organizacijos tinklą „Bookerossing" (iš anglų k. – knygų mainai) ir lauksime savo kaimo skaitytojų, o gal lietuviškos knygos iškeliaus į kitus miestus ar šalis.

Žmonės knygų namelyje gali pasiimti paliktas knygas jiems patogiu laiku, atnešti kada panorėję gražinti. Čia galima palikti ir savo perskaitytas knygas, vaikiškas knygutes, jei vaikai jau užaugo ir jos nebelabai reikalingos, žurnalus. Taip lengva pasikeisti turimomis knygomis, rasti ką skaityti jei to norisi savaitgalį, per atostogas ar tiesiog atėjus prie klėteles peržiūrėti paliktus žurnalus. Užsirašyti jų nereikia. Grąžinti ar ne yra žmogaus sąžinės reikalas. Labai patikusią galima ir pasilikti, vietoje jos padėti kitą. Bet tikime, kad mainai bibliotekėlėje vyks, nes ta idėja patiko daugeliui gyventojų. Knygų namelis jau sulaukė ir pirmųjų skaitytojų ir pirmųjų knygų dovanotojų.

Gražus namelis su obuoliukų langeliais Vyganto Šiušos dar vienas Kaunatavą puošiantis jo darbas. Lauko biblioteka įsikūrė ant amatų klėteles sienos kaimo centre.

Kaunatavoje tebeveikia ir biblioteka, bet tikimės, kad ir lauko bibliotekėlė sulauks savo susidomėjusių lankytojų, o knyga ir toliau bus viena maloniausiu laisvalaikio praleidimo forma daugeliui kaimo gyventojų. O susitikimai prie lauko bibliotekos bus malonūs ir turiningi. Taip Kaunatavos kaimo bendruomenė pasitinka 2016, Lietuvos Seimo paskelbus, Bibliotekų metus ir įprasmina bendruomenės 10 metų veiklos jubiliejų.

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje