Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » 2016 » Varniuose pristatyta knyga apie monsinjorą Kazimierą Vasiliauską

Varniuose pristatyta knyga apie monsinjorą Kazimierą Vasiliauską

Varniuose pristatyta knyga apie monsinjorą Kazimierą Vasiliauską

Jau prabėgo beveik 15 metų, kai Lietuva neteko monsinjoro Kazimiero Vasiliausko. Kalbėti apie jį yra nelengvas uždavinys, juolab, kad apie Monsinjorą pastatyti net keturi dokumentiniai filmai, prirašyta daugybė straipsnių, išleista net keletas knygų. Be to, pats Monsinjoras buvo įsitikinęs, kad biografijos rašomos tik ”tų, kurie buvo užėmę aukštus postus arba atliko įžymius žygius“, nes nenorėjo būti arbitru savo byloje.

Tad Ramunei Sakalauskaitei teko nelengvas uždavinys - rasti naują kelią Monsinjoro biografijos pristatymui. Anot Valentino Sventicko, autorė tą kelią rado: „Biografija nuodugni, patikima, nedaugiažodė“. Tuo galės įsitikinti buvę šios Ramunės Sakalauskaitės knygos „Gyvenimas, koks jis buvo. Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija“ (leidykla Porta artis, 2015) pristatyme Varnių miesto bibliotekoje ir ją įsigiję. Vėliau knygą bus galima pasiimti paskaityti iš bibliotekos fondo.

Knygą apie Monsinjorą pristatydama autorė kalbėjo taip nuoširdžiai ir iškalbingai, kad, regis, pats Monsinjoras buvo mūsų tarpe ir krėtė savo pokštus. Susirinkusieji bibliotekoje pajuto ypatingą autorės ryšį su Monsinjoru, pajuto liūdesio gaidelę jos balse, kai kalbėjo apie paskutinį jų pasimatymą, prieš autorei išvykstant į mokslus Birmingeme (Jungtinė Karalystė) ir prašymą jos sulaukti (Monsinjoras jau labai sirgo). Ir visus prajuokino Monsinjoro atsakymas Ramunei: „ar aš koks ženichas, kad tavęs laukčiau“.

Pradėjus skaityti šią autorės dovanotą knygą išgyveni ko gero tuos pačius jausmus, kuriuos jautė R. Sakalauskaitė ir supranti, kad Lietuva neteko „kunigo iš Dievo malonės, kuriam tikėjimas buvo gyvenimas, ne kultas“, asmeninius interesus nustumdavusio į antrą ar trečią vietą, kiekviename žmoguje ieškojusio grožio.

Alma Būdvytienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje