Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » 2016 » KŪRYBA, GIMUSI IŠ MEILĖS. VAKARAS SU RAŠYTOJA DAIVA VAITKEVIČIŪTE

KŪRYBA, GIMUSI IŠ MEILĖS. VAKARAS SU RAŠYTOJA DAIVA VAITKEVIČIŪTE

KŪRYBA, GIMUSI IŠ MEILĖS. VAKARAS SU RAŠYTOJA DAIVA VAITKEVIČIŪTE

Varnių miesto bibliotekos darbuotojos, vykdydamos projektą ,, Biblioteka laiko vingiuose“, spalio 19 dieną visus literatūros mylėtojus pakvietė į renginį ,,Sugrįžimai“, kurio viešnia buvo rašytoja, scenaristė, visuomenės veikėja Daiva Vaitkevičiūtė – Rekašienė, visiems žinoma iš TV serialų ,, Moterys meluoja geriau“, ,, Nekviesta meilė“, ,, Nemylimi“, kuriems scenarijus rašo ir drauge su vyru Edvinu Kalėda, romanų ,, Monikai reikia meilės“, ,,Kamilė nori mirti“, puikių knygų vaikams ir paaugliams: ,,Trise prieš mafiją“, ,, Marius Pietaris ir Burtų knyga“ ir kitų.  Žinoma ir kaip žurnalistė, rašiusi straipsnius į daugelį žurnalų ir laikraščių, buvusi ,,Šilalės žinių“ redaktore, vadovaujanti individualiai įmonei, šiuo metu – labdaros fondui, kuris yra parėmęs ir Varnių seniūnijos gyventojus.   Renginį gyvai ir originaliai vedė telšiškė poetė Sigita Naglienė. Susitikimo įžangoje jos išsakytai minčiai, kad D. Vaitkevičiūtės kūryboje visos gijos sueina į meilės leitmotyvą, gražiai atitarė Varnių Motiejaus Valančiaus gitaristų ansamblio vadovo mokytojo S. Jogmino atliekamos dainos.

Anot S. Naglienės, tiek skaitant rašytojos romanus, tiek žiūrint serialus pagal jos scenarijus, jų autorę įsivaizduojame panašią į jos herojes – valdingas, linkusias į avantiūrą moteris, o iš tikrųjų Daiva – be galo švelni, žavi, jautri. Tuo netruko įsitikinti ir klausytojai. Rašytoja labai nuoširdžiai pasakojo apie nelengvą savo kaip scenaristės darbą, labai šiltai prisiminė vaikystę, prabėgusią netoli Varnių, Gomalių kaime, pirmąją savo mokytoją Varnių vidurinėje Janiną Vitienę, kuri motiniškai rūpinosi ja, atbridusia 7 kilometrus, lietuvių kalbos mokytoją Valeriją Puišienę, kuriai jaučiasi dėkinga, kad paskatino kurti – tai ir buvo jos kelio į literatūrą pradžia. Į Varnius rašytoja atvyksta dažnai – čia jos šaknys, čia palaidoti seneliai, kurie jai – tikro žmoniškumo, tikros meilės pavyzdys. Tokių gražių žodžių, kuriais jie kreipdavosi vienas į kitą, ji daugiau nėra girdėjusi. Po senelio mirties užgeso ir žvitrioji, gyvoji močiutė. Apie kelią namo, apie tikrąjį žmoniškumą ir meilę buvo ir pačios rašytojos perskaitytos dvi miniatiūros. Idėjas savo kūrybai D. Vaitkevičiūtė randa realybėje – štai garsiosios detektyvinės apysakos paaugliams ,,Trise prieš mafiją“ idėja kilo bendraujant su mergaitėmis iš Pajūrio vaikų globos namų. Rašytoja ir dabar domisi jų likimais, džiaugiasi, kad joms pavyko rasti savo vietą gyvenime.

Nuoširdžiai dėkojo ir rašytojai, ir renginio vedėjai bibliotekos šeimininkės Z. Žukauskaitė – Macienė ir V. Krenciuvienė, o seniūnas R. Bružas padovanojo Č. Kudabos knygą ,,Septyni keliai iš Varnių“, dėkodamas už malonų pabendravimą su varniškiais, už širdis sušildžiusią kūrybą ir materialinę paramą, kviesdamas dar ne kartą čia apsilankyti.

                                                                                                               Vlada Vengrienė

Nuotraukos Stanislovo Genučio

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje