Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » Tylūs žingsniai per samanas

Tylūs žingsniai per samanas

Tylūs žingsniai per samanas

Autorius: Ernestas Kuckailis

Remiantis realiais įvykiais, knygoje "Tylūs žingsniai per samanas" perteikiama Lietuvos partizanų kasdienybė, aprašomi susirėmimai su okupantais, Merkinės miestelio šturmas 1945 m.
Pasak autoriaus, jis nesiekė tiksliai atkurti įvykių, bet labiau norėjo atskleisti partizaninį karą per žmonių išgyvenimus ir kartais paprastus buitinius dalykus, kario žvilgsniu pažiūrėti į tautos pasipriešinimo kovą.
Autorius jau yra išleidęs dvi knygas – atsiminimus apie pirmojo specialiųjų pajėgų eskadrono „Erelis 02“ misiją Afganistane „Trispalvio erelio skrydis“ ir karinę istorinę apybraižą apie vokiečių parašiutininkus Antrajame pasauliniame kare „Pavasarį paukščiai sugrįžta“.
Ilgą laiką Lietuvos partizanų kovos tema man buvo tabu. Nedrįsau jos liesti. Jaučiau didelę atsakomybę už tai, ką rašysiu, nes gyvų liudininkų žaizdos dar neužgijusios.
Už tai, kad parašiau šią knygą, esu dėkingas „Vox Altera'" leidyklai - padrąsintas ir paskatintas ėmiausi šios temos juo labiau, kad mano šeima buvo tiesiogiai susijusi su ginkluotąja rezistencija, paliesta ir skaudžių netekčių.
Kai kurie įvykiai knygoje turi istorinį pagrindą, kai kurie - lakios vaizduotės padarinys - kaip galėjo nutikti. Gyvenimą bunkeriuose (slėptuvėse) tinkamai gali nupasakoti tik žmogus, juose buvęs ir laukęs lemtingos minutės. Deja, išgyveno nedaugelis, o iš likusių gyvųjų retai išgirsime emocingų pasakojimų ir tai, kas tuomet dėjosi jų sielose. Daug patyrę, drąsūs žmonės apie tai kalba trumpai ir nenoriai, gal daug ko nenori prisiminti.
Knygoje aprašiau kai kurias tikras asmenybes - Sapalą, Strazdą, Žvirblį, Margį, Siaubą, paminėjau ir partizanų vadus - Juozą Vitkų-Kazimieraitį, Adolfą Ramanauską-Vanagą, Vytautą Kazimierą Gontį-Alseiką. Visų kitų vardus ar slapyvardžius pakeičiau, išgalvojau, kad nebūtų susipriešinimo su istoriniais faktais. Nesiekiau tiksliai atkurti įvykių, labiau norėjau atskleisti partizaninį karą per žmonių išgyvenimus ir kartais paprastus buitinius dalykus, kario žvilgsniu pažiūrėti į tautos pasipriešinimo kovą.

 
Savanoris bibliotekoje