Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » Prabanga. Mada. Stilius

Prabanga. Mada. Stilius

Prabanga. Mada. Stilius

Autorius: Eugenijus Skerstonas

Ši knyga – ne patarimų rinkinys, kaip rengtis viena ar kita proga. Tai bandymas pažvelgti į psichologinius įvaizdžio aspektus, šiuolaikinėse gerovės šalyse formuojamus trijų dėmenų – prabangos, mados ir stiliaus. Šie trys fenomenai lemia savitą gyvenimo būdo kultūrą, kurią į knygą „Prabanga. Mada. Stilius“ sudėjo jos autorius Eugenijus Skerstonas.
Prabanga, mada ir stilius – glaudžiai tarpusavyje susiję socialiniai fenomenai, tačiau jų poveikis dvasiniam ir ekonominiam visuomenės gyvenimui skiriasi. Knygoje ieškoma šiuolaikinės gyvensenos ryšių su praeities paveldu, tačiau jie pateikiami ir aktualiame vartotojiškos kultūros ir demokratizacijos kontekste.
Knygoje „Prabanga. Mada. Stilius“ šie trys socialiniai reiškiniai suvokiami kaip kūrybinės ir gamybinės veiklos rezultatas, lemiantis dvasinių bei madžiagiškųjų gėrybių perskirstymo rinkose kaitą. Todėl neišvengiamai prabangos, mados ar stiliaus pokyčiai veikia ir skatina kultūrines permainas.
Ši knyga – bandymas pažvelgti į vartotojo ir individo psichologiją. Kodėl prekės ženklai tapo tokie svarbūs mūsų savikūros procese, savasties paieškose? Kas lemia, kad vieni ar kiti gaminiai tampa statuso ir išskirtinumo ženklais? Tai knyga, kurioje, remdamasis pripažintais užsienio autoriais, Eugenijus Skerstonas susieja mados ir stiliaus fenomenus su socialinės tapatybės klausimais. Atsakymai į šiuos klausimus veda link didesnių klausimų apie žmogaus požiūrį į prabangą, apie norą gyventi iliuzijų ir svajonių pasaulyje, apie mados tendencijų vaikymąsi.
Anot autoriaus, „Prabanga. Mada. Stilius“ – vadovėlis-ne-vadovėlis, skirtas visiems, kurie domisi gyvensenos kultūra ir nori giliaus pažinti, kas ją formuoja. Tai dalykinė knyga, kurios atsiradimą paskatino autoriaus studentai ir viešųjų paskaitų klausytojai. Pasak Eugenijaus Skerstono, tokio pobūdžio literatūros Lietuvoje trūksta – pagrindiniai klausimai nagrinėjami spaudos puslapiuose, o suprasti užsienio kalbomis parašytus veikalus gali ne kiekvienas. Tad jo tikslas – iškristalizuoti esmines prabangos ir mados sektorių sąvokas ir patraukliai jas pateikti skaitytojams. Knyga apima net septyniasdešimt skirtingų temų, kurias papildo lengvai suprantamos schemos, lentelės bei priedai, o paįvairina jas atitinkančios iliustracijos.
Eugenijus Skerstonas – socialinių mokslų daktaras, studijavęs ekonomiką Vilniaus universitete ir čia 1990 m. apgynęs disertaciją. Yra dirbęs įvairiose institucijose ir projektuose, kalba ne viena užsienio kalba, vertėjavo Europos Komisijoje Liuksemburge. Šiuo metu jis – K. Simonavičiaus universiteto docentas, Vilniaus dizaino kolegijos dėstytojas, viešųjų paskaitų lektorius. Jo kolekcijoje – šeši išleisti išsamūs albumai apie gyvensenos kultūrą, įvairūs periodinių leidinių straipsniai ir pasirodymai radijo bei televizijos laidose.

 
Savanoris bibliotekoje