Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » Nuogieji ir mirusieji

Nuogieji ir mirusieji

Nuogieji ir mirusieji

Autorius: Norman Mailer

Jie nuogi, nes nėra kur pasislėpti nuo priešo akies. Jie mirę, nes ant kulnų nuolat lipa mirtis. Ir miršta jie – drauge su savo idealais, viltimis ir baimėmis.
Sala Ramiajame vandenyne. Amerikiečių pėstininkų divizija turi išstumti japonų pajėgas. Tvyrant artėjančių mūšių įtampai džiunglių sekinami kareiviai stengiasi neprarasti žmogiškumo. Tačiau karas – tik nuožmi mašina. Kariams lemta kovoti ne vien su priešu. Jiems tai ir asmeninė, ir ideologinė kova. Brolybės jausmą keičia vienišumas. Heroizmo čia nėra. Vienintelis noras – grįžti namo gyviems – skaudžiai panašus į gyvulišką išlikimo instinktą.
Iš patirties Antrajame pasauliniame kare gimusi knyga „Nuogieji ir mirusieji“ laikoma geriausiu amerikiečių romanu apie karą. Ji įtraukta į 1998 m. „Modern Library“ paskelbtą svarbiausių XX a. romanų anglų kalba šimtuką.
Normanas Maileris (1923–2007) – vienas įtakingiausių XX a. antrosios pusės rašytojų, viešasis intelektualas, nuolat pasirodydavęs televizijoje, daugiau kaip 30 knygų autorius. Gimė Naujajame Džersyje, užaugo Brukline, Niujorke. Grįžęs iš karo N. Maileris ėmėsi rašyti ir, būdamas vos 25-erių, tapo populiariu rašytoju. „Nuogieji ir mirusieji“, 1948 m. pasirodęs pirmasis romanas, iki šiol tebeskaitomas ir vis perleidžiamas. Jį autorius parašė greitai ir aistringai, po 25 puslapius per savaitę. Knyga sulaukė didžiulio susidomėjimo, nes į ką tik pasibaigusį karą leido pažvelgti eilinio kario akimis.

 
Savanoris bibliotekoje