Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » Aukščiau nei devintam danguj

Aukščiau nei devintam danguj

Aukščiau nei devintam danguj

Autorė: Griet Op de Beeck

Debiutinis olandų rašytojos Griet Op de Beck romanas „Aukščiau nei devintam danguj“ – istorija apie penkis žmones, besiskiriančius amžiumi ir išgyvenamomis problemomis, bet vienijamus tarpusavio ryšių ir bendro priešo – jų pačių.
Lu – dvylika, Evai trisdešimt šeši, Elsi sulaukusi keturiasdešimt dviejų, Kasperas – keturiasdešimt šešių, o Jos – septyniasdešimt vienerių. Visi jie – skirtingų kartų atstovai, tačiau juos jungia įvairūs ryšiai - kai kurie susiję šeimyniniais saitais, kitus sieja romantiški jausmai, trečius - draugystė. Kiekvienas iš jų pirmu asmeniu pasakoja savo istoriją. Romano „Aukščiau nei devintam danguj“ veikėjai kalba apie tai, kad laimė kartais apsunkina gyvenimą, apie paslaptis, kurias sunku iškęsti, apie sudėtingą santykį su savo amžiumi – nesvarbu, ar tai jaunystė, ar senatvė.
Kiekvienas iš šių penkių veikėjų pirmiausia galynėjasi pats su savimi. Kartais kliūtys pasirodo didesnės nei aukščiausi kalnai ir tenka pasiduoti. Lu, Evos, Elsi, Kaspero ir Joso gyvenimas – beprotiškai sudėtingas, tačiau tuo pat metu jų pastangos kelia susižavėjimą. Kiekvienas iš jų kalba ne tik apie save, bet ir kitus – bendrus įvykius ir kartu išgyventas patirtis. Skirtingų veikėjų tos pačios istorijos atpasakojamos vis kitaip - jas interpretuojant iš asmeninės perspektyvos, todėl „Aukščiau nei devintam danguj“ pateikia išsamų bendrą vaizdą, kuriame nėra vienos tiesos ir lengvo atsakymo. Kai kur pirmojo asmens pasakojimą keičia dialogas ir tiesioginė kalba, primenanti filmo scenarijų.
Olandų rašytoja Griet Op de Beck savo originaliomis įžvalgomis ir sklandžia kalba kuria intriguojantį pasakojimą, kurio veikėjai puikiai perteikia šiuolaikinių žmonių skaudulius. Romanas daugiasluoksniškumas nepalieka abejingų. Knyga autorės gimtojoje šalyje buvo ekranizuota. Juostą sukūrė olandų režisierius Jan Matthys, vaidino žymūs šalies aktoriai.
Griet Op de Beck ilgus metus nedrįso imtis plunksnos, tačiau kai nusprendė rašyti, jos debiutinis romanas buvo įvertintas puikiai. Rašytoja Antverpeno universitete baigė vokiečių filologiją, rašė pjeses ir straipsnius keletui laikraščių. 2013 m. pasirodęs debiutinis jos romanas „Aukščiau nei devintam danguj“ buvo nominuotas AKO literatūrinei premijai, Akademijos literatūros prizui ir laimėjo Bronzinės pelėdos apdovanojimą kaip publikos pasirinkimas. Knyga šalyje tapo bestseleriu. Vėliau autorė per penkerius metus išleido dar keturis romanus.

 
Savanoris bibliotekoje