Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » Lietuvos istorija visiems. 1 tomas

Lietuvos istorija visiems. 1 tomas

Lietuvos istorija visiems. 1 tomas

Autorius: Tomas Venclova

Vienas aktyviausių Lietuvos intelektualų Tomas Venclova, svarbiausiu savo pašaukimu laikantis poeziją, ištikimai vykdo ir švietėjo misiją. Per keliolika bendradarbiavimo su R. Paknio leidykla metų buvo išleista jo Vilnius: vadovas po miestą, Vilnius: asmeninė istorija bei du iš esmės skirtingi Vilniaus vardų leidimai. Plačiausias ir giliausias išsilavinimas, nepaprasta atmintis, rašytojo talentas lemia, kad šviečiamosios Venclovos knygos, išlaikydamos aukštą intelektualinį lygį, pasiekia gana platų skaitytojų ratą.
Tokia ir Lietuvos istorija visiems – joje savitai, vencloviškai, pasakojami Lietuvos istorijos siužetai, argumentuotai, nešališkai išnarpliojami skaudžiausi jos mazgai: santykių su Rusija ar Lenkija kritiniai epizodai, geopolitiniai pokyčiai ir kt. Pasakojama pateikiant platų ne tik Europos, bet ir pasaulio kontekstą, įterpiant grožinės prozos ir poezijos citatų – šitaip supažindinama ne tik su istorija, bet ir su istorine beletristika.
Visa savo gyvenimo veikla Venclova gina intelektualinės laisvės, žmogaus vertės, orumo ir aktyvumo idėjas – suprantama, ši knyga yra dar vienas autoriaus pasaulėžiūros paliudijimas.
Pirmojo tomo pasakojimas prasideda nuo neandertaliečių ir kromanjoniečių laikų, o baigiasi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės padalijimais; tolesnė istorija dėstoma netrukus pasirodysiančiame antrajame tome. "Visą savo profesinį gyvenimą studijavau ir istorinius įvykius. Ilgainiui tai pasidarė man taip įdomu, jog surizikavau parašyti dar vieną daugmaž sintetinį darbą, kuris apžvelgtų mano krašto plėtotę nuo senovės ligi dabarties. Ta plėtotė — neįprastas, netgi unikalus ir labai pamokomas reginys“, – rašo autorius įžangoje.

 

 
Savanoris bibliotekoje