Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Klaida

Klaida

Autorius: Antonis Samarakis

Neįvardytoje valstybėje policinis režimas – tobulas žmogaus naikinimo mechanizmas. Jo ginklas – slaptosios policijos agentai ir jų nepalenkiama geležinė logika, besąlygiškai visus skirstanti į režimo šalininkus ir priešus.
 „Sporto“ kavinėje sulaikomas jaunuolis, kalbėjęs su priešiškos režimui organizacijos nariu. Neaišku, ar jaunuolis kaltas, ar ne, todėl jį norima priversti išsiduoti vežant automobiliu į sostinę, į apklausą Centrinėje būstinėje. Du suimtąjį lydintys agentai siekia jį palaužti tariamai draugišku elgesiu ir paskatinti bėgti: taip jis pripažins kaltę ir bus teisėtai sunaikintas. Tačiau per kelionę į sostinę geležinė slaptosios policijos logika ir matematiškai tiksliai apskaičiuotas planas žlunga įsivėlus nenumatytai klaidai – žmogiškajam veiksniui. Suimtasis ir vienas iš agentų norom nenorom išgyvena kelias nuoširdaus bendravimo akimirkas. Užtenka lašelio humaniškumo, kad tobulas planas ir žmogaus naikinimo mechanizmas sutriktų.
 Antonis Samarakis (1919–2003) – vienas garsiausių XX a. graikų rašytojų, plačiai žinomas pasaulyje, vertimų iš graikų į kitas kalbas skaičiumi nusileidžia tik Nikui Kazantzakiui. Jo žymiausias kūrinys „Klaida“, pusiau trileris, pusiau politinė satyra, dažnai lyginamas su Franzo Kafkos, George’o Orwello knygomis, pirmą kartą pasirodė 1965 m. ir yra išverstas į daugiau nei 33 kalbas, pamėgtas literatūros kritikų ir skaitytojų, Graikijoje pagerbtas premija „12“, 1970 m. Prancūzijoje – Didžiąja kriminalinės literatūros premija, 1975 m. ekranizuotas. 1982 m. už visą kūrybą autorius apdovanotas Europalia premija.
Tikras šedevras. Rodydamas talentą, lakią vaizduotę ir meistriškumą, Antonis Samarakis pasakoja apie psichologinę kovą tarp dviejų slaptosios policijos agentų ir jų sučiupto įtariamojo. Šiandien gyvename kaip aktoriai absurdo teatre, ir viena iš priežasčių, kodėl aš taip žaviuosi „Klaida“, yra ta, kad autorius sugeba atskleisti absurdą, kuriame gyvename, nestokodamas humoro jausmo, poetiškumo ir gelmės. (Graham Greene).
Pribloškiantis kūrinys. Linkėčiau, kad „Klaidą“ perskaitytų žmonės, kurie spekuliuoja demokratija, ir pamatytų, ką jie šiandien iš tikrųjų remia. Mes gyvename tokiais laikais, kai žodžiai taip atitrūkę nuo realybės, kad nebeturi jokios prasmės. (Arthur Miller).
Nuostabu. Nepaprasta psichologinė intriga. Sveikinu Samarakį. Matome vis mažiau rašytojų, kurie pasižymi tokiu tikru originalumu ir vaizduotės jėga. (Agatha Christie)
Romanas prasideda kaip „Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai“, o paskui nejučiomis išvirsta į kafkišką košmarą – puikus triukas. (Arthur Koestler).
Graikų rašytojo Antonio Samarakio (1919–2003) romanas „Klaida“ – garsiausias jo kūrinys, parašytas 1965 m. ir tarytum išpranašavęs karinę diktatūrą, įsigalėjusią Graikijoje po 1967 m. perversmo. „Klaidoje“ pasakojama slaptosios policijos persekiojamo žmogaus istorija, parodomas policinės valstybės prievartos mechanizmas.
 
Savanoris bibliotekoje