Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » Žalio turisto užrašai: į Afriką – atvira širdimi…

Žalio turisto užrašai: į Afriką – atvira širdimi…

Žalio turisto užrašai: į Afriką – atvira širdimi…

Autorė: Rasa Rožinskienė

Pietryčių Afrikoje gimę „Žalio turisto užrašai. Į Afriką – atvira širdimi“– antroji Rasos Rožinskienės knyga, tęsianti keliautojų šeimos nuotykių tradiciją. Pirmoji – „Žalio turisto užrašai. KUBA. Kelionė per save“– knygynuose pasirodė pernai ir jau spėjo sulaukti skaitytojų simpatijų. 
Autoironišku stiliumi parašytų kelionių apybraižų herojus – savarankiškai keliaujanti Rožinskų šeima. Kadangi visi keturi dar tik pratinasi tai daryti – kelionėse patiria netikėtų iššūkių, atsiduria keisčiausiose situacijose, kurias traktuoja kaip gyvenimo pamokas ir pratinasi jas priimti be pykčio. Egzotiška Kenijos masajų kultūra, Tanzanijos nacionalinių parkų gamta, savanoriavimas kunigo H. Šulco „Jaunimo namuose“ Ruandoje, Zanzibaro saloje surastas laimės receptas… Visa tai ir dar daugiau geografinių, kultūrinių, emocinių atradimų, patarimų „žaliems“ keliautojams rasite šioje knygoje. 
Autorė turi ir kitą tikslą – pasekti tikrą, nesumeluotą, nuotykių romano vertą istoriją, kaip viena šeima – burtažodžio „Į Afriką – atvira širdimi“ dėka – bando laužyti Lietuvoje įsišaknijusius stereotipus ir atvira širdimi keliauti į kraštą, kur „vandenį dar žmonės geria iš balučių“. „Keliaukite ir statykite meilės tvirtoves sutiktų žmonių širdyse, – kviečia Rasa,– nes tik tuomet pasėtas meilės grūdas subrandins šimteriopų vaisių...“
Knyga gali patraukti „žalius“ turistus, kurie dar tik svajoja, bet dėl kalbos, šiuolaikinių technologijų ar kitų nepilnavertiškumo barjerų bijo palikti saugų namų užutekį ir užsidėti ant pečių savarankiško keliautojo kuprinę. 
Ši knyga ir apie tai, kad kelionės gali tapti puikia terapine priemone, „homeopatiniu vaistu“ nuo visokių dvasios ligų. „Jei jautiesi nelaimingas... Jei manai, kad Dievulis tau pašykštėjo sėkmės, laimės, finansinės gerovės... Jei tariesi, kad tavo gyvenimas tik mėšlo krūva... Jei jautiesi darąs ne tai, ką norėtum daryti gyvenime... Nusipirk bilietą į Afriką, – siūlo autorė. – Tai stebuklingas kraštas, kur į žmogaus sąmonę pasibeldžia stebuklingas žinojimas – maži dalykai yra dideli!“
 
Savanoris bibliotekoje