Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

16-oji Nacionalinė bibliotekų savaitė Tryškių bibliotekoje

16-oji Nacionalinė bibliotekų savaitė Tryškių bibliotekoje

Paskutinę balandžio savaitę Lietuvoje, jau šešioliktą kartą, minima Bibliotekų savaitė. Šiais metais ji neeilinė, nes 2016-ieji šalyje paskelbti Bibliotekų metais. Šiemet Nacionalinę bibliotekų savaitę bibliotekoje paminėjo tikrai gausus būrys skaitytojų.


Pirmieji šventinės savaitės dalyviai – Tryškių Lazdynų gimnazijos priešmokyklinukai. Jie, su mokytoja Vilma Vitkauskiene, pirmiausia apžiūrėjo tautodailininko Antano Bernatonio parodą „Ką pasakoja senosios langinės?“. Nustebino tai, kad tokie jauni „meno žinovai“ pastebėjo daug įdomių detalių, į kurias neatkreipė dėmesio suaugusieji. Mūsų susitikimo tikslas buvo pažintis su enciklopedija. Vaikai apžiūrėjo visas bibliotekoje esančias enciklopedijas, sužinojo apie jų paskirtį, o paskui susidomėję sklaidė vaikiškas enciklopedijas apie gyvūnus ir gamtą, istorijos ir geografijos paslaptis. Skaitymams pasirinkome linksmą N. Kepenienės knygelę „Madingiausias krokodilas“. Vaikams labai patiko nuotaikingos iliustracijos, pagal kurias vėliau nutarėme sukurti vieno lapo knygas.
Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijos septintokai, lydimi lietuvių kalbos mokytojos Virginijos Jokubauskienės, į biblioteką atvyko, turėdami vieną bendrą tikslą – viską sužinoti apie detektyvą. Čia jų laukė knygų paroda „Literatūros žanrų karalius – detektyvas“, kuri moksleivius supažindino su detektyvo klasika, lietuviškais detektyvais, detektyvinėmis istorijomis, skirtomis vaikams, su pačiais populiariausiais šiuolaikinio detektyvo autoriais. Detektyvai. Kodėl mes juos skaitome? Ilgai diskutavome, kuo gi taip traukia detektyvai žmones ir kodėl jie visada populiarūs. Detektyvo žanras yra tiek įlindęs į visą literatūrą, prasiskverbęs į ją iš vidaus, kad net ir tos, rimtosios, literatūros skaitytojai, gal net ir patys to nežinodami, skaito kūrinius, kurių struktūra sulipdyta ant detektyvo žanro schemų. Garsiai perskaitę trumpą detektyvą „Antikvarinis laikrodis“ bendromis jėgomis išsiaiškinome detektyvo populiarumo priežastį – žmonėms patinka spręsti rebusus, mįsles, o detektyvų autoriai juos ir siūlo, specialiai vedžiodami skaitytojus klaidingomis kryptimis. Klasėje daugiausiai knygų skaitantis Dominykas papasakojo draugams, kodėl verta perskaityti R. Gordono ir B. Williams knygų seriją „Tuneliai“. Jo nuomone, knygose vaizduojamas po žeme egzistuojantis kitas – tamsus, grėsmingas, kartais pavojingas – pasaulis, jame verdantis gyvenimas turėtų sužavėti visus, mėgstančius fantastiką.
Dar gausesnis būrys Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijos moksleivių susirinko aptarti skaitymo programos vasaros atostogoms. Devintokus lydėjusi mokytoja V. Jokubauskienė paragino atkreipti dėmesį ir į detektyvų lentyną. Aptarę rekomenduojamas perskaityti knygas, pasirinkę kai ką ir iš detektyvų, apžiūrėjome V. Šekspyro 400-osioms metinėms skirtą literatūrinę parodą „Pasaulis – tai tragedija tiems, kurie jaučia ir komedija tiems, kurie galvoja“, o tada susėdome skaityti V. Šekspyro sonetų. Prieš skaitydami išsiaiškinome, kad sonetas būna dviejų rūšių – itališkasis (Petrarkos) ir angliškasis (Šekspyriškasis). Bene žymiausias sonetų rašytojas dramaturgas ir poetas Viljamas Šekspyras yra parašęs 154 sonetus, pasirinkimas tikrai platus, tai devintokai kiekvienas skaitė savo pasirinktą sonetą. Vieni sonetai skambėjo nedrąsiai ir truputį monotoniškai, bet pakako ir jausmingai perteiktų kūrinių.
Penktadienį bibliotekoje vėl svečiavosi mažiausieji lankytojai - Tryškių vaikų darželio „Pelėdžiukų“ grupė su auklėtoja R. Valiuviene ir priešmokyklinukai. Jie nuotaikingu renginiu ir užbaigė Nacionalinę bibliotekų savaitę. Bibliotekoje jų laukė ne tik tikra Pasakų bobutė, bet ir knygos, kurios moka kalbėti pačios, kol vaikai išmoksta jas prakalbinti. Vaikams labai patiko įgarsinta pasakėlė „Dangus griūva“, o dar labiau – Pasakų bobutės skaitomos Editos Lei „Miglų slėnio Fėjų pasakos“ bei J. Hubery „Mano tėtis“. Auklėtojos paraginti vaikai padainavo ir padeklamavo eilėraščių, o Pasakų bobutė pavaišino vaikus saldainiais.
Nors Nacionalinė bibliotekų savaitė baigėsi, tačiau visi susitarėme, jog šiais – Bibliotekų metais – dažnai užsuksime čia, ir vasarą praleisime su knyga.
Tryškių filialo vyr. bibliotekininkė Janina Norvaišienė

 
Savanoris bibliotekoje