Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Varnių miesto bibliotekoje - dviejų autorių kūrybos pristatymas

Varnių miesto bibliotekoje - dviejų autorių kūrybos pristatymas

V.BIELSKIS: „PANAKAČIO SAULĖTEKIŲ ODISĖJOS“

           Žemaitiškai patrakusią vasaros orų erzelynę nutraukė spontaniška rimtis ir susikaupimas  - liepos 22 dieną Varnių miesto bibliotekoje įvyko kaimo rašytojo Virginijaus Bielskio dar vienos knygos „ Panakačio saulėtyekių odisėjos“ pristatymas. Tai buvo tikra mini šventė, kurioje dalyvavo literatų būrelio „Lyra“ nariai ,buvę Virginijaus mokytojai bei jo kūrybos gerbėjai.

           Nuoširdžią,dalykišką ir objektyvią knygos recenziją pateikė  bei gerumu spinduliuojančią gyvenimišką rašytojo nuostatą įvertino mokytoja – lituanistė Vlada Vengrienė. Pasak pranešėjos, naujas Virginijaus literatūrinis kūdikis „Panakačio saulėtekių odisėja“ liudija lakią autoriaus fantaziją, o dedikacija motulei Liudgardai lyg nurodo knygos pagrindinę kryptį: gėrio, atjautos, humaniškumo išaukštinimas yra pagrindinis nedidelių tekstų leitmotyvas.Nors publikacijose dažnai kalbama apie skaudžius dalykus: vienišą,vaikų retai lankomą senučiukę (scenos vaizdelis „Senatvė – ne rojus“ ), dėl žmonių godumo nykstantį gimtąjį kaimą („Buvo kaimas...“),nepanorusį atverti širdies liūdną ir piktą žmogų („Ar verta būti nuoširdžiam?“),žmonių abejingumą smurtui („Imtynės stotyje“), iš nevilties pasirįžusią skandintis septynių vaikų motiną našlę („Sugrįžta Veronikų laikai“), parduotuvėje neteisingai apkaltintą vaikiną („Tik 80 centų...“) – būtent taip,  atskleidžiant gyvenimo skaudulius ,publicistas grumiasi už tiesą, gėrį ir žmoniškumą, tiesiogiai pareikšdamas apie savo požiūrį ir idealus.

       Recenzentė Vlada nuoširdžiai patarė autoriui vengti tiesioginio moralizavimo,šūkius primenančių pabaigų.Kartais praverstų ir istoriko konsultacija , ypač rašant apie tolimą praeitį.

     „Manau, perskaičius  „Panakačio saulėtekių odisėjas“  drąsiai jos autorių galima pavadinti prisiekusiu žmoniškumo, gimtosios kalbos,  knygos riteriu,  ginančiu skriaudžiamuosius,  jautriuosius, silpnuosius, aukštinančiu gerumą, užuojautą, dvasingumą“ , -  linkėdama Virginijui kūrybinės sėkmės teigė Vlada Vengrienė.

          Literatų būrelio pirmininkė Gendvika Čiužienė, neslėpdama jaudulio, emocingai pakomentavo labiausiai jai patikusius apsakymus, skirtus brangiausiam žmogui – Mamai.(„Mylėjau ir mylėsiu“, „Mano mama“).

          Mokytoja Mamerta Tekorienė, visą sąmoningą savo gyvenimą nesiskirianti su plunksna, iš knygos apsakymų bei apybraižų konteksto pasirinko gėrio kovos su blogiu epizodus, juos praplėtė savo gyvenimiškos patirties vaizdais ir šiltais žodžiais gerai  įvertino rašytojo kūrinį.

           Su širdies virpuliu apie knygą ir jos autorių prabilusi buvusi Virginijaus mokytoja Marytė Jovaišienė ,dėkojo autoriui už krikščioniško, humaniškumo kupinus jo aprašomų žmonių , kuriuos ji pažinojo, charakterius, kilnius darbus ir tauriausius prisiminimus. Rinktinėje mokytoja surado „baltų proskynų“, kuriose, anot jos, knygos tęsinyje turėtų atsirasti nuostabių žmonių vardai, nepaminėti svarbūs ir nepamirštami įvykiai.

           Virginijaus Bielskio naujos knygos pristatymas sutapo su Sigitos Šatkauskaitės tapybos darbų paroda „Potėpio atspindžiai“ ( žiūr.nuotr.).

         Į jaukią ir šventiškai improvizuotą naujos Virginijaus knygos gimimo šventę atvyko ir pasveikino rašytoją jo draugas ir kūrybos gerbėjas – aktorius ir režisierius iš Linkuvos Simonas Kilius.

       

                                                                     Stanislovas GENUTIS.

Nuotraukose:

1.V.Bielskio  knygos „Panakačio saulėtekių odisėjos“ pristatymas Varnių miesto bibliotekoje.

2.S.Šatkauskaitės ( dešinėje) tapybos darbų paroda „Potėpio atspindžiai“.

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje