Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Istorinė popietė ,,Atminimai‘‘

Istorinė popietė ,,Atminimai‘‘

Lietuvos žydų genocido diena minima rugsėjo 23 dieną. Tą dieną 1943 metais buvo likviduotas Vilniaus getas. Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje gyveno daugiau nei 200 tūkst. žydų. Vokietijos okupacijos metais daugiau kaip 90 proc. iš jų nužudė naciai ir vietos kolaborantai.
Rugsėjo 20 dieną, Nevarėnų bibliotekininkės, organizavome istorinę popietę ,,Atminimai‘‘. Kartu su Nevarėnų pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja Neringa Račkauskiene ir mokiniais, paminėjome Lietuvos žydų genocido aukų atminimą ir tradiciškai sudalyvavome pilietinėje iniciatyvoje „Atminties kelias“. Šia iniciatyva siekiama aplankyti masines žydų žūties vietas, praeinant pėsčiomis kelią, kuriuo į mirtį buvo varomi nekalti žmonės. Tokių vietų Lietuvoje yra daugiau nei 200.


Prie iniciatyvos prisijungė ir seniūnė Vilma Šakienė. Visi kartu, nuvykome aplankyti šalia Nevarėnų miestelio Šiliškės miške esančių žydų kapinaičių. Istorijos mokytoja Neringa Račkauskienė kalbėjo apie žydų tautos istoriją bei kultūrą. Pasakojo apie 1941-1945 metais nacistinės Vokietijos specialiųjų karinių dalinių Lietuvoje vykdytą masinį Lietuvos žydų bendruomenės naikinimą – Holokaustą. Priminė Nevarėnuose gyvenusių žydų gyvenimą bei jų tragišką likimą.
Antrojo pasaulinio karo metais, žydai buvo uždaromi į getus, jie privalėjo segėti geltonos spalvos Dovydo žvaigždę, moteris su užrašu ,,SARA‘‘, vyrai -,,JUDE‘‘. 6-kampę žvaigždę pasirinko kaip ženklą, žymintį žydą, - taip jį išskirdami iš kitų gyventojų. Šio ženklo panaudojimas žyme, lydinčia milijonus žydų į mirtį, suteikė naują prasmę: ji tapo kančios ir vilties simboliu. Mokiniai pagerbdami žydų aukų atminimą, ant parinktų lauko akmenėlių, užrašė Sara ir Jude ir padėjo juos šalia žydų kapavietės, uždegė atminimo žvakes.
Paminėjime dalyvavusi seniūnė Vilma Šakienė su mokiniais diskutavo apie Lietuvoje gyvenusių žydų – istoriją, kultūrą ir jų likimą ir ragino moksleivius domėtis savo šaknimis, protėvių istorija.
Tai viena geriausių pilietiškumo pamokų jaunimui. Svarbu, kad mokiniai suvoktų, kad Holokaustas, kaip tragedija, yra netektis mūsų valstybei – netekome Lietuvos piliečių: gyvenusių Lietuvoje, kartu kūrusių mūsų valstybę, puoselėjusių savitas tradicijas ir kultūrą.

Nevarėnų filialo
bibliotekininkė
Erika Žiulpienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje