Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Nerimdaičiuose pristatyta Stasio Kasparavičiaus knyga „Žemaitija – paslapčių žemė“

Nerimdaičiuose pristatyta Stasio Kasparavičiaus knyga „Žemaitija – paslapčių žemė“

Lapkričio 7 dienos popietę Nerimdaičių bendruomenės namuose vyko knygos „Žemaitija – paslapčių žemė“ pristatymas. Su knyga susirinkusiuosius supažindino jos autorius Stasys Kasparavičius kartu su dukra Raimonda.

Stasys Kasparavičius  daug metų domisi senąja Lietuvos kultūra, tyrinėja Žemaitijos krašto istoriją, todėl savo knygoje aprašo žymiausius Žemaitijos piliakalnius ir alkakalnius. S. Kasparavičius, kalbėdamas apie Žemaitijos piliakalnių tyrinėjimus, daug dėmesio skiria Paunšvystės alkakalniui, kuris yra šalia Nerimdaičių miestelio. Autorius teigė, jog alkakalnis yra mažai tyrinėtas, o dėl jame aptiktų ritualinių – mitologinių akmenų ir jų panašumų į kitas šventvietes, spėjama, jog jis siekia dar priešistorinius laikus ir yra įtrauktas į Lietuvos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Autorius priminė ir papasakojo renginio dalyviams, kokią istorinę, mitologinę ir sakralinę reikšmę turi šis alkakalnis. Apie Paunšvystės svarbą kalbėjo ir Žemaičių kultūros draugijos padalinio „Žemaičių alkierius“ įkūrėja, žemaičių kalbos grožio propaguotoja, 50 laiškų apie Nerimdaičius autorė Janina Zvonkuvienė.

                      Paunšvystės alkakalnis yra minimas 1929 metais išleistoje Juozo Stasiulio (slapyvardis Džiugas) knygoje „Žemaitijos žiedai“, kurioje rašoma apie Paunšvystės alkakalnį ir apie jį sklindančias legendas. Ištraukas iš šios knygos skaitė „Bočių“ filialo pirmininkė Ona Račkauskienė. Vyr. bibliotekininkė Neringa Račkauskienė papasakojo apie renginius, vykstančius ant alkakalnio: čia tradiciškai yra giedama Tautiška giesmė, o rugsėjo 22 dienos vakare  minima Baltų vienybės diena ir rudens Lygė. Apie tai  buvo parodytas filmukas.

                      Viso renginio metu skambėjo žemaitiškos dainos, kuriomis džiugino Telšių rajono savivaldybės kultūros centro folkloro ansamblio „Spigėns“ moterys (vadovė Diana Bomblauskienė). Prasmingais linkėjimais autorių sveikino Nevarėnų seniūnė Vilma Šakienė, Nevarėnų kultūros centro direktorius Albinas Šmukšta, Telšių rajono pensininkų sąjungos Bočiaipirmininkas Kajetonas Šliogeris. Už renginį dėkojame Stasiui Kasparavičiui ir jo dukrai Raimondai, ansamblio „Spigėns“ vadovei Dianai Bomblauskienei.

Istorijos mokytoja ir vyr. bibliotekininkė Neringa Račkauskienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje