Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2011 » 2011 03 21 300Lt Kaunatavo bibliotekai už aktyvumą akcijoje ?Domiesi gimine? Ieškok internernete!"

2011 03 21 300Lt Kaunatavo bibliotekai už aktyvumą akcijoje ?Domiesi gimine? Ieškok internernete!"

 „DOMIESI GIMINE? IEŠKOK INTERNETE!” ISTORIJOSE – LAIMINGOS PABAIGOS IR VILTIS
 
bp_400pix.jpgDu žiemos mėnesius vykusi akcija „Domiesi gimine? Ieškok internete!” kvietė ieškoti giminaičių, domėtis savo kilme bei pasidalinti paieškų rezultatais istorijų konkurse. Per tokį trumpą laiką surasti seną draugą ar giminaitį, pažinti savo šaknis nėra lengva, o ir senas sėkmingas istorijas ne visi ryžtasi papasakoti. Tačiau specialiai akcijai atnaujintoje interneto svetainėje www.esenjoras.lt žmonių talpintos istorijos, nors ne gausios, bet buvo kupinos vilties ir stebino nuoširdumu.

Trys istorijos nugalėtojos – skirtingos turiniu, tačiau visos džiugina laiminga pabaiga. Vieninga komisijos, kurią sudarė projekto „Bibliotekos pažangai“ atstovai, komunikacijos specialistai bei pagrindinio rėmėjo TEO LT, AB atstovai, nuomone, pirmosios vietos verčiausia buvo Laimos iš Birštono istorija apie išsipildžiusią svajonę pažinti savo kilmės šaknis. Autorė papasakojo ir apie paieškų procesą, interneto pagalbą ieškant ir bendraujant su giminaičiu iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), o taip pat pateikė naudingų nuorodų kitiems ieškantiems.

Antrosios vietos istorija pasakoja apie netikėtą pažintį internetu su JAV lietuviu, istoriku, padėjusiu atskleisti autorės Irenos šeimos praeitį. Ne mažiau emocingas ir jautrus trečiosios vietos pasakojimas: naudodamasi internetu, Irina surado ne tik senus pažįstamus, bet ir padėjo susitikti tėvui ir sūnui, kuriuos išskyrė politinės aplinkybės.

„Nemažo susidomėjimo sulaukusi akcija ne tik supažindino su interneto galimybėmis giminaičių ir pažįstamų paieškoms, padrąsino žmones domėtis savo kilmės šaknimis, bet ir užkrėtė žmones teigiamomis emocijomis – ieškantieji dalinosi savo patirtimi, naudinga informacija, nuorodomis, ragino kitus neprarasti vilties“, – sakė akciją „Domiesi gimine? Ieškok internete!” organizavusio projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius.

Paskelbtos ir trys aktyviausiai akcijoje dalyvavusios bibliotekos – tai Pakruojo rajono savivaldybės J. Paukštelio viešosios bibliotekos Pašvitinio filialas, Pakruojo rajono savivaldybės J. Paukštelio viešoji biblioteka (pagrindinė) ir Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Kaunatavo kaimo filialas. Jų lankytojai įkėlė daugiausiai istorijų.

Akcijos pradžioje paieškoms ir giminės medžio sudarymui naudingų žinių ir įgūdžių žmonės įgijo tiesioginių transliacijų internetu į Lietuvos viešąsias bibliotekas metu, o naudingų nuorodų galėjo rasti interneto svetainėje www.esenjoras.lt .

Nors akcija ir istorijų konkursas baigėsi, giminių, kaimynų, pažįstamų, bendraklasių paieškas žmonės gali tęsti. Svetainėje www.esenjoras.lt sukurta speciali forma paieškos skelbimams pildyti. Taip pat galima pasiskelbti ir „būti surastam“ kitų.

Laimėtojams prizus įsteigė bendrovės TEO LT, AB ir UAB „Tiketa“.

Susipažinti su visomis istorijomis galima čia: http://esenjoras.lt/index.php/lt/familysearch/domiesi-gimine/sekmes-istorijos/visi-irasai .

Sandra Adomavičiūtė
Projekto „Bibliotekos pažangai“ viešųjų ryšių koordinatorė

 
Savanoris bibliotekoje