Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2011 » 2011 05 25 Kaunatvos soduose vyko skaitymai ?Poezija sodų žydėjime?

2011 05 25 Kaunatvos soduose vyko skaitymai ?Poezija sodų žydėjime?


Kaunatavos bibliotekoje tapo tradicija per obelų žydėjimą visus kviesti į skaitymus „Poezija sodų žydėjime“, kurie šiemet vyko jau devintą kartą ir nors oras nelepino saulės spinduliais, šilta buvo nuo susirinkusiųjų geranoriškumo, nes didžioji dalis dalyvių ir žiūrovu atvyksta kas met. Taip atsitiko ir šiemet, sugužėjo daugybė svečių ir atlikėjų, ne tik iš Telšių rajono, bet ir iš Mažeikių, Kražių, Kauno .Poezijos skaitymus pradėjo 2011 metų skaitymų krikštamotė, telšietė poetė I. Daubarienė, nes būtent ji, dar žiemą, kai visur pūpsojo sniego pusnys, jau laukė sodų žydėjimo šventės ir ragino neatsisakyti idėjos ir skaitymus tęsti, nežiūrint finansinių ar kitokių nesklandumų. Taip pat susirinkusiuosius pasveikino sveikino Tarybos narė L. Jurytė Zakarauskienė linkėdama geros popietės ir kūrybinės sėkmės.

 Šiemet skaitymai buvo paskirti vaikams, tad jie nustebino dar niekada bebūtais renginyje dalykais. Renginį pradėjo I. Bumblauskytė eilėraštukų „Šypsenėlė“ kurį parašė jos mama, poetė Ilona Bumblauskienė. Bruno Rerrero tekstus apie gamtą skaitė Kaunatavos pagr. m- los dešimtokės Akvilė, Ugnė ir Aušrinė (paruošė mokytoja D. Brazauskienė). Visus pasitiko piešinių paroda „Čiurlionis vaiko akimis“ skirta dailininko ir kompozitoriaus 100 mirties metinėmis (parodą parengė mokytoja R. Rezgienė), taip pat ši mokytoja paruošė avangardinių kolekcijų „Šachmatai“ ir „Žiema“ pristatymą. Ir keista ir nuostabu buvo matyti, kiek sugebėta iš to ką mes vadiname šiukšlėmis, padaryti ir parodyti. Ir ne veltui viskas buvo apie gamtą ir ekologiją. Kaunatavos pagrindinėje mokykloje veikia Jaunųjų miško bičiulių „Blindukai“, kurie aktyviai dalyvauja gamtosauginėje veikloje. Už šiuos gerus darbus šventės metu Kaunatavos pagrindinei mokyklai buvo įteikta Tarptautinio Gamtosauginio fondo Žalioji vėliava dalyvaujant Lietuvos Žaliųjų judėjimo atstovui Aleksandrui Kerpauskui ir tai jau ketvirtoji vėliava puošianti mokyklos, o ir viso kaimo, kiemą. Vėliavos puošė ir Kaunatavos sodus visą poezijos skaitymų programą.

Poeziją skaitė Telšių r. literatų klubo „Šatrija“ vadovė Adolfina Varnelienė, kasmetinė skaitymų dalyvė, poetė iš Kražių Ilona Bumblauskienė, savo gyvenimą sudėliojusi į eiles be galo šiltai ir betarpiškai jas skaitė2011 05 25 Alma Krapauskienė iš Tirkšlių (Mažeikių r.). Visus susirinkusius, kaip ir kasmet, taip ir šiemet džiugino Kirklių (Telšių r.) kaimiškos muzikos ansamblis „Rąžuolė“, savo kūryba ir dainomis pasidalijo Židikų kultūros centro Pikelių (Mažeikių r.) kultūros centro šeimyninė grupė vadovaujama Eliutės Pocevičienės , Kražių ( Kelmės r.) M. K. Sarbievijaus kultūros centro kvartetas atliko nuostabias dainas, dainuojamosios poezijos atlikėjas telšiškis bardas R. Miškinis lyrinėmis melodijomis užbūrė susirinkusiuosius, o akordeonistės Ramintos Šukytės virtuoziškai atliktiems kūriniams abejingų nepaliko.

Į šventę atvyko ir savaitraščio "Šeimininkė" redaktorė Dalia Juškienė su savo komanda ir kai prie mikrofono priėjusi pasakė frazę: "Jūs kaunataviškiai, mes kauniškiai, būkime susigiminiavę miestai, nes turime bendrą pavadinimų šaknį ir jungia paprasti, nuoširdūs žmonės" žiūrovai pratrūko aplodismentais. Padovanojusi susirinkusiems žurnalo numerius, atvežė ir neįtikėtiną "dovaną" - Kauno dramos aktoriaus Henriko Savickio pasirodymą ir pažadėjo apie renginį parašyti ne šiaip eiliniame žurnalo numeryje, šventiniame - 1000.

Renginį vainikavęs Sofijos ir Jono dueto daina apie mūsų kraštą ir žemaičius, nuteikė visus be galo smagiai ir padovanojo viltį vėl susitikti kitais metais.

Padėkos žodį tarė Telšių kultūros skyriaus vedėja Danutė Mikienė, už renginio organizavimą padėkojo K. Praniauskaitės VB direktorė Virginija Černiauskienė ir pavaduotoja Vida Urnikienė.

Pabaigoje tradiciškai buvo paskelbta kitų metų skaitymų temą, o ja tapo perfrazuota žinoma eilutė iš eilėraščio „Čia Lietuva, čia lietūs lyja“ į „ Čia Lietuva, čia sodai žydi“. Šis šūkis sukvies jau į 10- uosius poezijos skaitymus per obelų žydėjimą, o šventės simboliu tapęs suvenyrinis poezijos paukštelis (tautodailininkės S. Udovičienės darbai) išskridęs su poetais, kvies kūrybai visus metus.

 
Savanoris bibliotekoje