Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2011 » 2011 10 24 Kaunatavos bibliotekoje atidaryta paroda ?Stovi malūnas prie kelio??

2011 10 24 Kaunatavos bibliotekoje atidaryta paroda ?Stovi malūnas prie kelio??


Kartais geri dalykai, lyg riedėdama nuo kalno sniego gniūžte, vis aplipdama naujomis idėjomis, nuoširdžiais žodžiais ar bendraminčiais, ritasi ir tampa dideliu sniego kamuoliu... Taip atsitiko ir su Lietuvos Neįgaliųjų draugijos organizuojamais plenerais. Turėdama galimybė šiemet dalyvauti fotografų plenere Šventojoje išmokau daug fotografavimo ypatumų, susipažinau su bendraminčiais. Tarp fotografų buvo ir Šarūnas Butėnas, kuris prasitarė apie savo idėją- surengti vėjo malūnų nuotraukų parodą.

 Šarūnas kilęs ir vėjo malūnų krašto- Pakruojo ir jau nemažai jų buvo įamžinęs nuotraukos. Iki parodos atidarymo trūko labai mažai... atspausdintų nuotraukų, rėmelių ir šiek tiek drąsos...Kadangi dirbdama bibliotekoje dažnai rengiu parodas, užsidegiau šia idėja ir prižadėjau paskolinti rėmelius, jei pirma paroda bus mano bibliotekoje. Laukdama nuotraukų, vasaros pabaigoje, turėjau galimybę sudalyvauti dar viename neįgaliųjų plenere Zyplių dvare, į kurį rinkos tautodailininkai. Važiuodama ten susipažinau su drožėju, tautodailininku Bronislovu Gedminu. Taip pat iš Pakruojo, taip pat besižavinčiu ...vėjo malūnais, tik ir drožiantį jų miniatiūrines skulptūrėles iš medžio. Taip idėja dar labiau sustiprėjo ir spalio 24 dieną K. Praniauskeitės VB Kaunatavos filiale buvo atidaryta parodą, „Stovi malūnas prie kelio“.

Visus susirinkusius pasveikino Luokės kultūros centro Kirklių kultūros namų moterų trio (vad. Sofija Čiagienė), daina, kuri ir pakuždėjo šitokį pavadinimą.

Į parodos atidarymą atvyko abu autoriai. Šarūnui Būtėnui tai pirma paroda, tad linkėjom jam, kad kai taps žymiu fotografu nepamiršti ir šio mažo starto, juolab, kad jo pasveikinti atvyko ir plenero buvęs vadovas Giedrius Papievis bei keletas plenero dalyvių- Zita iš Marijampolės r., Vladas ir Algis iš Klaipėdos, Danutė iš Ventos (praeitų metų plenero dalyvė). Šarūnas pristatė net trisdešimt vėjo malūnų nuotraukų. Keletas jų atkurta, pakeitus paskirtį pritaikyta kitoms reikmėms, bet daugelis jau visiški sunykę, tad nuotraukos tapo dar ir istorinėmis.

Bronislovo Gedmino pristatė parodoje vėjo malūnų miniatiūrinės sodybos iš medžio, žievės, mažų akmenukų. Be jų puikavosi išraiškingos vazos, raktų pakabukai, grakštūs šaukštai ar krapštukų stoveliai. Daugeliu numesta šaka, butu tik malka, bet pakliuvusi tautodailininkui į rankas, nuvalyta išryškinus visus gumbelius, tampa meno kuriniu. Bronislovas per parodos atidarymą taip pat sulaukė nemažo plikančių būrio, tautodailinių plenero dalyvių, Mildos iš Kazlų Rudos r., Tersės iš Šakių r. ir Zitos. Labai nudžiugino ir parodą aplankęs Telšių rajono tautodailinkas, skulptorius, auksinio vainiko laureatas, tryškietis Pranas Dužinskas . Jis pakvietė aplankyti namuose įkurtą jo darbų muziejų. Ką parodos atidarymo dalyviai ir padarė, nuvykdami pasidžiaugti jo drožiniais. Muziejus paliko be galo didelį įspūdį ir uždegė dar didesniu noru kurti, nesustoti, siekti savo svajonių išsipildymo. Ir lai dažnas neįgaliuosius nurašo, šis nedidelis ir šiltas parodos atidarymas parodė, kad susiburdami, bendraudami ir kurdami esame stiprūs, išradingi ir be galo mylintys gyvenimą, o starto linija vis dažniau tampa biblioteka. Parodos dalyvius išlydėdamos Kaunatavos moterų klubo „Marijonos“ narės žavėjosi renginio šiltumu ir stebėjosi, nes ne daugelis išdrįstume važiuoti per pusę Lietuvos palaikyti ir pasidžiaugti savo pažystamo darbais, susitikti ir pabendrauti su bendraminčiais. Dar kartą pasitvirtino palyginimas apie neįgalų angelą su vienu sparnu, bet jei labai stipriai apsikabina dviese, ir tampa stipresni, o jei dar ir ne dviese...

Telšių r. K. Praniauskaitės VB Kaunatavos filialo vyr. bibliotekininkė,
plenerų dalyvė Vilija Jocienė

 
Savanoris bibliotekoje