Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » iki 2010 » 2008 05 12 Tradicinė šventė

2008 05 12 Tradicinė šventė

2008 05 12 

Tradicinė šventė

  žydintys                     „POEZIJA SODŲ ŽYDĖJIME“

Šventė įvyko gegužės 21 d. 12 val. Kaunatavos  soduose

 skaitovė  pulkelis

 su vėliava aleksa

 

Programoje:


Programoje:

Pristatysime kraštiečio Vinco Jonikos poeziją;

Svečiuosis Telšių poetai;

Violeta Šoblinskaitė (poetė, prozininkė, vertėja);

Gasparas Aleksa (rašytojas, dramaturgas, gydytojas);

Virginija Kochanskytė (aktorė);

Juozas Staniulis (smuikininkas);

Luokės kultūros centro Kirklių filialo saviveiklininkai

Organizatorius: K. Praniauskaitės VB Kaunatavos filialas

        Kai pavasaris papuošia žemę vėl žalia spalva, o darželiuose sužysta gėlės- grįžta į gimtinę paukščiai. Tada po Lietuvą suka ratus ir poezijos Paukštė, aplankydama daugelį miestų ir kaimelių, suburdama poetus pabūti kartu, paskaityti naujų eilių, pasisemti idėjų. 2008 m.- skaitymo metai, tad M. Mažvydo bibliotekai paraginus, skaitymai vyko pačiose netikėčiausiose, įdomiausiose vietose sukviesdami begalę gerbėjų ir palikdamos neišdildomus įspūdžius.

      K. Praniauskaitės VB Kaunatavos filialo organizuojami poezijos skaitymai vietos nekeitė. Jau šeštus metus iš eilės skaitymai vyksta žydint obelims didžiuliame sode. Šių metų skaitymai skirti kraštiečio, išeivio, poeto Vinco Jonikos  90- tajam gimtadieniui pažymėti, tad jo eilėraščių kompozicija ir pradėjome renginį. Poezijos aukurą uždegė susirinkęs poetų būrys, o žvakutę prie poeto eilėraščių knygų parodėlės- jo sesuo Regina. Į skaitymus susirinkę Telšių poetai  negailėjo posmų, dosniai dalijo juos susirinkusiems. Visiems mažiesiems žiūrovams begalinį įspūdį paliko Ilonos Bumblauskienės  literatų klubo “Šatrija” prezidentės Adolfinos Varnelienės naujomis eilėmis, telšiečių poetų Algirdo  Daškevičiaus, Linos Aleksienės posmais. Susirinkusių sielas virpino Klaipėdos kamerinio orkestro smuikininkas Juozas Staniulis, o aktorei Virginijai Kochanskytei skaitant tokią rodos šiuolaikišką ir nepakartojamą Vinco Kudirkos 150- mečiui skitą programą, Lietuvos dainius atsiskleidė ir kaip kompozitorius. Veluoniškė Violeta Šoblinsakitė Aleksa susirinkusiems padovanojo nepakartojamą savo eilėraščių šilumą ir dainingumą, taip pat pasididžiavimą pirmiems pavartyti jos naują romaną “Skyrybų kambariai”.  Poetas, vertėjas, gydytojas Gasparas Aleksa savo poezija įvedė į dar negirdėtą soduose sąskambį, leido pajusti neribotas kūrybos galimybes, jos filosofiškumą ir kiekvieno asmenišką pajautimą. skaitomi eilėraštukai vaikams, kuriuos jai deklamuoti padėjo sūnus Silvestras ir dukrytė Ineta. Vyresnieji džiaugėsi

      Simbolinė Paukštė, peržiemojusi Kaunatavos bibliotekoje, išskrido į tos pačios seniūnijos Upynos biblioteką. Kitais metais ten skambės jos poezijos giesmė.  Tačiau skaityti poeziją žydint sodams Kaunatavoje, jau tampa tradicija. Teatralizuoti Romeo ir Džiuljetos personažai pakvietė kitais metais skaityti meilės poeziją. Tikimės, jog taip ir bus. Kad šis renginys paskatins rašančiuosius rašyti, skaitančiuosius – skaityti, o virš galvų per šventę sukę ratus gandrai pakylės kiekvieną džiaugtis.

                                                                                      Vilija Jocienė, 2008 m. gegužė 27 d.

 

 

 
Savanoris bibliotekoje