Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2013 » Poezijos skaitymai tarp obelų žiedų Kaunatavoje

Poezijos skaitymai tarp obelų žiedų Kaunatavoje

Poezijos skaitymai tarp obelų žiedų Kaunatavoje

Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Kaunatavos filiale jau 11 kartą vyko skaitymai „Poezija sodų žydėjime žemaitiškai 2013". Tradiciškai šis renginys organizuojamas paskutinį gegužės šeštadienį Degučių soduose.

Kai pražysta obelys, Kaunatavos biblioteka rengia skaitymus „Poezija sodų žydėjime". Į juos suvažiuoja skaitytojų ne tik iš Telšių, bet ir iš aplinkinių rajonų. Nors šiemet gegužės 25-oji nelepino šiluma ir gąsdino lietumi bei vėsa, žiūrovų ir dalyvių sugužėjo nemažas būrys. Kadangi 2013 metai paskelbti Tarmių metais, skaitymai buvo skirti būtent tarmėms. Tarmiškai rašyti ar skaityti išdrįsta ne kiekvienas poetas, o tik tas, kurio širdyje gimtieji žodžiai susidėlioja į dainą ar posmus.

Renginį pradėjo Kaunatavos pagrindinės mokyklos mokinės. Jos pristatė avangardinių rūbų kolekciją „Žydėjimas" (mokytoja R. Rezgienė). Poeziją žemaitiškai pirmoji skaitė poetė Irena Daubarienė iš Telšių. Ji šias metais išleido knygelę „Išeidamas į kelią pasiimk", kurioje yra ir žemaitiškas eilėraštis, skirtas Kaunatavoje vykstantiems poezijos skaitymams, žydint obelims. Savo posmais dalijos ir telšiškė Eva Stonkevičienė. Moteris šioje šventėje eiles skaitė pirmą kartą. Jos mokytoja, Telšių literatų klubo „Šatrija" prezidentė Adolfina Varnelienė. Dažna skaitymų viešnia – Ieva Sigita Naglienė. Pirmą kartą savo poezija ir mintimis dalijosi svečias iš Janapolės Juozas Šileika.

Iš Mosėdžio atvykę Pranis Žvanklys (Mosėdžio seniūnas Augenijus Zabitis) ir Dalia Zabitienė papasakojo apie gilias jų krašto žemaičių tarmės tradicijas. Abu skaitovai yra dalyvavę respublikiniame tarmių konkurse ir tapę jo laureatais. Tarp žydinčių obelų skambėjo šmaikštus ir linksmas Augenijaus eiliavimas, o Dalios žemaitiškais žodžiais išreikštos gilios ir prasmingos mintys vertė susimąstyti apie paprastus išgyvenimus, labai svarbius kiekvienam.

Renginį praskaidrino jaunoji dainininkė iš Kaunatavos Barbora Gedvilaitė. Ji dainavo Telšių „Alkos" muziejaus įkūrėjo Prano Genio parašytą dainą, kuriai muziką sukūrė jos muzikos mokytojas R. Margalikas.

Šventės dalyvius nustebino didelis Žemaitijos patriotas Marijus iš Kražių, prisistatęs kaip vienos seniausių Europoje žirgų veislių žemaitukų „keravotojas". Jis ne tik pasakojo apie žemaitiškų žodžių reikšmes ir prasmes, bet ir atsivežė Samogitijos (Žemaitijos) vėliavą bei vieną iš savo augintinių – žemaituką, kuris savo ramumu ir prieraišumu papirko visus šventės dalyvius: tiek mažus, tiek didelius.

Šias metais renginio dalyviai žydinčiuose soduose galėjo apžiūrėti net keletą parodų: Kaunatavos bibliotekos nuotraukų parodą „Poezija sodų žydėjime 10 metų", Kaunatavos pagr. mokyklos vaikų aplikacijų parodas „Žiedai" ir deklaratyvių gėlių „Žiedai žieduose", taip pat dailininkės Solveigos Šiškauskienės tapybos ant šilko darbus, J. Mačiūnienės tapytus akmenėlius „Pražydę akmenys". Norintys turėjo galimybę pamatyti, kaip tokie akmenėliai gimsta, ar net patys pabandyti juos nuspalvinti.

Kai žemaitiškomis dainomis prabilo grupės „Jonis" kolektyvas, abejingų neliko. Jų tiek rimti, tiek lyriški, tiek su humoru žemaičių kalba parašyti tekstai krito į širdis visiems susirinkusiesiems.

Renginyje dalyvavo Seimo nario V. Bukausko padėjėja L. Jurytė-Zakarauskienė, Telšių rajono savivaldybės Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėja D. Mažeikienė, Upynos seniūnijos seniūnas D. Želvys, K. Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorė V. Černiauskienė, jos pavaduotoja V. Urnikienė ir kiti svečiai, kurie negailėjo nuoširdžių žodžių organizatoriams.

Joks renginys negalimas be rėmėjų. Šias metais renginį rėmė Lietuvos kultūros rėmimo fondas, Telšių rajono savivaldybė, R. ir V. Gailių ūkis, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Telšių skyrius.

Renginio „Poezija sodų žydėjime" pabaigoje tradiciškai paskelbiama kitų metų skaitymų tema. Kadangi 2014-ieji paskelbti Teatro metais, tad ir skaitymai Kaunatavos soduose bus skirti jiems. Be viso to, nuspręsta skaitymus rengti ne tik pavasario pabaigoje, bet ir rudenį. Prinokus obuoliams planuojama žemaitiškai skaityti prozą.

 
Savanoris bibliotekoje