Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2014 » Literatūrinė popietė Varnių bibliotekoje

Literatūrinė popietė Varnių bibliotekoje

I. S. Naglienė pristato pretenduojančias poezijos knygas į 2014 metų knygą.

Belaukiant Šv.Kalėdų, Telšių Viešosios K.Praniauskaitės bibliotekos Varnių filialo darbuotojos Vida Krenciuvienė ir Zita Macienė drauge su Varnių literatais surengė turiningą popietę „Pasidalinkime gerumu".

Dalykiniam pokalbiui susirinkusius parengė romantiška sakralinė muzika, kalėdinės giesmės ir dainos, kurias atliko M.Valančiaus gimnazijos gitaristės ir daininkės Gabija, Goda, Ugnė, Rolanda ir Emilija.(Vadovas – mokyt. S.Jogminas).

Įžanginėje kalboje Vida Krenciuvienė pristatė renginio intenciją ir turinį, pastebėdama, jog Varnių biblioteka, kaip ir visos respublikos bibliotekos, aktyviai dalyvavo LR Kultūros ministerijos, Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos bei LRT radijo ir televizijos organizuotoje akcijoje „2014 Metų knygos" rinkimuose, o taip pat karštai atsiliepė į LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės remiamą labdarą – „Knygų Kalėdos" . Šios gražios akcijos metu nemažas būrys varniškių bibliotekai padovanojo šimtus egzempliorių puikiausių knygų, už ką padėkos nusipelnė A.Jonikaitė,A. ir J.Ivinskiai, A. Armonas, R.Grėbliūnas, V. Šimkienė, V.Bielskis, A.Rapalienė, E.Monkevičiutė ir daugelis kitų.

Popietės svečias – Žemaitijoje žinoma literatė, Telšių „Ateities" pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Ieva Sigita Naglienė varniškiams pristatė penkių autorių 2014 metų knygas, kurios tarp 20 ekspertų siūlomos į geriausius metų kūrinius. Mokytojos vaizdingoje ir kompetentingoje kalboje nuskambėjo mums kartais probėgom išgirsti LRT radijo laidų „Ryto allegro" ir televizijos „Labas rytas, Lietuva" pakalbiai su rašytojais ir poetais, kurie , ko gero, taip ir neužsiliko atmintyje. Šis betarpiškas bendravimas su meile poezijai spinduliuojančia pašnekove paliko gilų įspūdį, pažadino troškimą dar labiau pamilti knygą ir poetinį žodį. Subtilias poezijos įmantrybes, estetinę ir emocinę svarbą žmogui supratome įsiklausę į pristatomų poetų širdies balsą.Anot pašnekovės I.S.Naglienės, šviesios atminties poetas Marcelijus Martinaitis tvirtindavo, jog „poezija turi širdį", tad jos, poezijos ,kelias ir turėtų būti iš širdies – į širdį.

Paliesdama pačius jautriausius mūsų sąmonės ir širdies labirintus, pašnekovė su gilia meile eiliuotam žodžiui kalbėjo apie kiekvieną iš pristatomų pretendentų į metų geriausios knygos vardą, padėdama suprasti poetų užslėptas mintis šiuolaikinės pasaulinės poezijos kontekste.

Pasirodo,jog Giedrės Kazlauskaitės „Meninos", Antano Gailiaus „Penkiapėdžio sugrįžimas", Mindaugo Nastaravičiaus „MO",Kęstučio Navako „100 du" ir Vytauto Stankaus „Iš veidrodžio, už" poezijos rinkiniuose panaudotos meninės , lengvistinės ir poetinės priemonės, kalba ir stilius yra taip subtiliai ir įmantriai suregztos bei intriguojančios, jog reikalauja ne tik literatūrinio išprusimo, bet ir tam tikro intelekto lygio. O visa tai skatina žingeidumą, pasitenkinimą ne lėkšta poezija, bet tikru menišku žodžiu, verčia mus vis dažniau glausti knygą prie širdies, vis godžiau skaityti ir ieškoti naujų atradimų nuostabiame mūsų gyvenimo kelyje.

Varnių literatų būrelio „Lyra" pirmininkas – Stanislovas GENUTIS.

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje