Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2015 » Tarptautinė vaikų gynimo diena Tryškių bibliotekoje

Tarptautinė vaikų gynimo diena Tryškių bibliotekoje

Tarptautinė vaikų gynimo diena Tryškių bibliotekoje

Išdykauja, žaidžia, liūdi, siaučia, nesvarstydami – kodėl ir kam.
Jeigu šita žemė kam priklauso, tai pirmiausia, žinoma, VAIKAMS.
(Just. Marcinkevičius)

 Vasara prasideda gražia švente - Tarptautine vaikų gynimo diena. 1949 metais Tarptautinėje moterų federacijos sesijoje buvo įteisinta Birželio 1-oji - Tarptautinė vaikų gynimo diena, o pirmą kartą ji paminėta 1950 metais. Ši diena - tai priminimas visuomenei apie būtinybę saugoti ir gerbti vaikų teises. Kad ši diena būtų tikra šventė, kupina kuo spalvingesnių įspūdžių, patys mažiausi skaitytojai darželinukai su auklėtoja Raimonda atėjo į biblioteką.

Tikriausiai nėra vaiko, kuris nemėgtų pasakų. Pasakos moko pažinti pasaulį panašų į tą, kuriame gyvename. Vaikams pasakos yra svarbios, įdomios, reikalingos, todėl šios šventės proga į biblioteką pasikvietėme tikrą Pasakų bobutę su knygų krepšeliu. Vaikai klausėsi pasakėlių „Liūtas ir peliukas", „Vilkas ir gervė", M. Karčiausko sueiliuotos „Undinėlės", eilėraštukų iš „Varliukų abėcėlės". Mažieji nebuvo pasyvūs klausytojai – jie mielai rodė Pasakų bobutei, kaip moka pasikviesti pasakėlę, iškepti pyragą, padainavo dainelę apie Pagranduką. O tada Pasakų bobutė pakvietė vaikus pažiūrėti, kas krepšelio dugne. Ten vaikų laukė saldainiai ir nauja žaislinė knygelė „Reksas kaime". Smaguriaudami ir žaisdami gražiai užbaigėme rytmetį, vaikai padėkojo Pasakų bobutei, o ši pažadėjo tokius gerus vaikus dažnai lankyti. Tikiuosi, kad taip ir bus, nes šis vaidmuo Elenai Pagojienei, ilgus metus dirbusiai pedagoginį darbą, labai tiko.

Išlydėjus mažuosius, bibliotekoje šventė tęsėsi. Čia susirinko dailės studijos, kuriai vadovauja Tryškių kultūros centro dizainerė R. Balsienė, moksleiviai „oficialiai" atidaryti parodos „Piešiniuose mano perskaitytos knygos ir svajonės", skirtos Tarptautinei vaikų gynimo dienai. Parodai ruošėmės visą mėnesį – perskaitėme šūsnį knygų, lyginome vaikiškų knygų iliustratorių techniką, bandėme vaizduotėje sukurti savaip įsivaizduojamą knygos veikėją. Taip vaikų piešiniuose atgijo daugybė knygų herojų: bebriukas Bartas ir triušiukas Kikis, darželio Liūtas ir bitė Rūta, Musė – vilko pusė ir alkana Meška, Varna ir Lapė bei Kaukučiai, egzotiški svajonių paukščiai ir t.t. Pasidžiaugėme nuveiktu darbu, išrinkome gražiausius piešinius, kurie vėliau papuoš Tryškių miestelio parodų erdvę „Langai".

Atidaryta paroda bemat sulaukė gausaus būrio lankytojų. Į biblioteką atvyko Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijos šeštokai su auklėtoja A. Adomaitiene, kuri iš anksto nuteikė vaikus ekskursijai, priminė grąžinti seniau pasiimtas knygas, ragino kuo daugiau skaityti vasaros atostogų metu. Ekspromtu suorganizavome mini viktoriną „Atspėk, kokios knygos herojus paveiksle". Pirmas atspėjusiųjų penketas buvo apdovanotas prizais. Daugiau nei pusė šeštos klasės moksleivių yra bibliotekos skaitytojai, todėl jiems buvo paruoštas atskiras knygų stendas „Smagūs skaitiniai būsimųjų septintokų atostogoms". Eksponuojamos knygos pasirodė patrauklios – bibliotekos skaitytojais tapo dar penki šeštokai. Šeštokų skaitomiausi lietuvių rašytojai: K. Saja, V. Račickas, N. Vaitkutė, užsienio – J. Flanagan bestseleriai „Žvalgo mokinys" ir R. Gordon knygų serija „Tuneliai". Linksmai praleidę valandą bibliotekoje moksleiviai pažadėjo dažnai čia lankytis ir atostogų metu.

Visa šventinė diena buvo turininga, nuotaikinga, kupina emocijų, džiaugsmo, mažų ieškojimų ir galbūt suvokimo, kad knygose pasaulis yra įdomus ir šviesus. Juk „saulės ir knygos paskirtis vienoda – šviesti ir šildyti" (Dž. Sviftas).

P. S. Ne į temą, bet noriu pasidžiaugti. Gegužės 30 dieną, šeštadienį, Poezijos pavasario simbolinė Paukštė iš Lauko Sodos atskrido į Tryškių biblioteką. Kolegei Onutei ir visiems renginio dalyviams pasižadėjau, kad visus metus globosime Paukštę. Simbolinė Paukštė – simbolinis ir penas: skaitysime jai eilėraščius ir tikėsime, kad kitą pavasarį ji pragys Tryškiuose dar skambesniu poezijos žodžiu.

Vyr. bibliotekininkė Janina Norvaišienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje