Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » 2016 » PAVĖLAVĘS POEZIJOS PAVASARIS PRIE MINIJOS IŠTAKŲ

PAVĖLAVĘS POEZIJOS PAVASARIS PRIE MINIJOS IŠTAKŲ

PAVĖLAVĘS POEZIJOS PAVASARIS PRIE MINIJOS IŠTAKŲ

Vėluojančio pavasario apžavėti, Varnių literatų būrelio „Lyra“ entuziastai šių metų „Poezijos pavasario“ renginius nukėlė į vasaros pradžią. Saulėtą birželio 9 – tosios dieną poetinio žodžio mėgėjai ir jiems prijaučiantys leidosi Žemaitijos keliais ir keleliais Minijos versmių ir ištakų link – į ten, kur ne vienam prabėgo basa vaikystė, buvo parašyta pirmoji raidė mokyklos suole, pasitikta pirmoji meilė, nutiestas svajonių takas lemtingam skrydžiui į pasaulio erdves ...

Romantiško žygio starto aikštele buvo pasirinkti Žarėnai – miestelis ,kurio žila ir garbinga istorinė praeitis siekia daugiau kaip septynis šimtmečius. Prieš pasiekdami Plinijos piliakalnį, kur slėpiningos gamtos glėbyje ir turėjo įvykti poezijos skaitymai „Minijos ištakų vingiuose“, lyriškai nusiteikę keliauninkai ir nostalgiškai ieškantys savo gimtinės takelių, žygio vedliai – Zita Macienė (bibliotekos darbuotoija) ir Gendvika Čiužienė ( „Lyros“ pirmininkė) nuvedė prie Girkantiškių dvaro, o vėliau – šimtmečių dulkes keliančiu vieškelėliu pasiekėme kažkada buvusį gyvybingą Žlibinų vandens malūną, prasmingai įdarbinusį sraunios Minijos dar negausius, bet labai svarbius vandenis. Labai stačiu piliakalnio šlaitu užkopę į „padebesis“, su pasigėrėjimu ir pasididžiavimu apžvelgę plačius nuostabiosios ir kalvotosios Žemaitijos tolius, naujai atgimusias medines ūkininkų trobeles , motiejukais ir dobilais banguojančias pievas, tarp vešlių saidrių ir vendrykščių „gyvatėle“ besirangančios dar nedrąsios upelės vingius ir lagūnas, nusileidome kalno papėdėn ir , suradę jaukią vietelę ( su viltim – be erkių ir kitokių kraugerių!), įsirengėme „žaliąją auditoriją“, kurioje, „sutvarkę“ atsivežtus sumuštinius, prabilome lyrišku žodžiu su ryškiu žemaitišku akcentu.

Žinodami, jog nė dulkele neprilygstame 2016 – ųjų „Poezijos pavasario“ laureatės Ramutės Skučaitės, apdovanotos Maironio premija už eilėraščių ir prozos knygą „Nepaslaptis tokia balta“ ,vienok drąsiai prisiminėme Maironį (V.Vasiliauskienė, M.Jovaišienė), Vytautą Mačernį (V.Vengrienė), nežinomų rašytojų emocingas esė apie gyvenimo prasmę ( R.Sarcevičienė ir E.Dauskurtienė,L.Kuzminskienė ir V.Krenciuvienė), filosofinėmis eilėmis prabilo D. Viskantaitė.Žaismingus naujausius savo eilėraščius pristatė M.Tekorienė. Neseniai išleistus poezijos rinkinėlius vartė ir geriausius posmus skaitė J.Šileika ir S.Genutis.

Keletas valandų, praleistų betarpiškame prisilietime prie beveik pirmapradės gamtos, tarp žemės ir žolynėlių kvapų, klausant paukščių trėles ir žiogų orkestrėlius, pajunti kaip namolei vežiesi sotų peną lakiai minčiai, kūrybai ir atgaivą kūnui.

Ar bereikia didesnės palaimos?...

Stanislovas GENUTIS.

Nuotraukose: Varnių literatų būrelio „Lyra“ turistinis „Poezijos pavasaris – 2016“.

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje