Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Tarpukario Telšių spaustuvių leidiniai

Parodos atidarymo metu

Taip pavadinta Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos darbuotojo Gedimino Petrulio paroda „Alkos“ muziejuje, atidaryta minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną 2019 gegužės 7 d. Paroda veiks iki birželio 2 d.
„Iš viso Telšiuose iki 1945 m. buvo išspausdinta maždaug 221 knyga ir brošiūra.
Nuo 1889 iki 1922 m. Telšiuose veikė Chanono Slonimskio spaustuvė, kurioje buvo spausdinami skelbimai, blankai, vizitinės kortelės, etiketės. 1920–1945 m. veikė Vyskupijos spaustuvė, priklausiusi Telšių vyskupijos kurijai. Ji spausdino laikraštį „Žemaičių prietelius“, įvairias instrukcijas, paveikslėlius, brošiūras ir pagrindinę produkciją – knygas.
1928 m. Telšiuose, Kalno gatvėje, savo paslaugas teikė spaustuvė „Žemaitis“. Joje buvo spausdinami laikraščiai „Žemaitis“, „Žibintas“. Nuo 1934 m. ši spaustuvė veikė Vlado Gramalo vardu, o dar vėliau buvo pavadinta „Perkūno“ pavadinimu. Čia buvo spausdinami ir „Šatrijos“ knygyno, Šaulių sąjungos knygelės. Būtina pažymėti, kad Telšių „Perkūno“ spaustuvėje spausdinosi ir aplinkinių miestų leidėjai: Plungės „Vilnies“ knygynas, Kretingos knygininkai.
Telšiuose taip pat veikė Jokūbo Gurevičiaus spaustuvė „Jaasin“, įsikūrusi Kęstučio g. 28. Dar veikė F. Kaplanskio spaustuvė, įsteigta Didžiosios g. 181. 1935 m. Dirkstelių dvare Domas Rocius buvo įrengęs pogrindinę komunistinės literatūros spaustuvę, kur buvo spausdinami komunistiniai atsišaukimai.“  Iš G. Petrulio pasisakymo parodos atidarymo metu

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje