Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

JAU IR MŪSŲ BIBLIOTEKOJE – KRITINIO MĄSTYMO ŽAIDIMAS „POPULISTAS“

Naujas Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos sukurtas stalo žaidimas „Populistas“ – tai kritinio mąstymo žaidimas, ugdantis visuomenės medijų ir informacinį raštingumą, sąmoningumą ir atsparumą informacinei manipuliacijai.

Kasdien mus pasiekia dideli informacijos srautai. Ir tikriausiai ne kartą kiekvienas iš mūsų esame susidūrę su iškraipytais faktais, ypač kai juos pateikęs asmuo siekia sau naudos. To negalima vadinti melu – tai loginės klaidos, kurios yra daromos specialiai, norint pateikti informaciją taip, kad ji būtų naudinga tam tikriems subjektams. Iš viso priskaičiuojama daugiau nei 20 loginių klaidų rūšių. Šias klaidas kasdien daro nuomonių formuotojai, politikai, žinomi asmenys, siekdami savo žinute daryti įtaką viešajai nuomonei.

 

 Tokių loginių klaidų vartojimas gali sukurti situaciją, kurioje atskirti objektyvią tiesą tampa sudėtinga, nes loginės klaidos gali būti sunkiai pastebimos, ypač jei į jas anksčiau nebuvo kreiptas dėmesys.

Stalo žaidimas „Populistas“ yra būtent apie tai. Jis skatina mąstyti, kritiškai vertinti ir abejoti informacija, su kuria susiduriame socialinėse medijose ir kitose žiniasklaidos bei informavimo priemonėse. Žaisdami šį žaidimą, išsiaiškinę ir išmokę atpažinti logines klaidas, jūs daug saugiau jausitės komunikuodami internetinėje erdvėje, gaudami įvairią informaciją ar vertindami įvairius pasisakymus bei nuomones.

Šis žaidimas naudingas ne tik jaunimui, bet ir suaugusiesiems, kurie nori geriau išmanyti medijų ir informacinio raštingumo subtilybes, taip pat tiems, kurie stengiasi išmokti kritiškai vertinti gaunamą informaciją. Žaidimo pagrindinė ašis – citatos, kurias renkant buvo siekiama užtikrinti temų įvairovę, todėl žaidime rasite citatų, susijusių su sveika gyvensena, popkultūra, donoryste, žmogaus teisėmis, migracija, ekonomika, politika ir dar daug kitų temų.

https://www.youtube.com/watch?v=8ezU1yVuszU

#Populistas #visinskiobiblioteka

 

 
Savanoris bibliotekoje