Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

PARODA „MARTYNUI VAINILAIČIUI – 90“

VainilaitisMartynas Vainilaitis: „Vaikų poezija pirmiausia turi būti poezija, kitaip sakant – menas. Tik meniškas žodis suras atgarsį vaiko sieloje“

Poeto 90-osios gyvenimo metinėms (1933 – 2006)

Martynas Vainilaitis – Vaikų literatūros klasikas. Vaikų literatūros istorijos raidoje tęsęs ir papildęs Vytės Nemunėlio (Bernardo Brazdžionio) ištobulintą klasikinį vaikų eilėraščio modelį. Jis „praturtina pasakas mitinių motyvų gausa, perteikia mitinės pasaulėjautos prisodrintus kūrinius (Loreta Žvironaitė, 2015). Anot literatūrologo Vinco Aurylos, poetas „vengia tiesmukai perteikti moralą, nes jis trukdo mąstyti, slopina mintį. Jo moralai – poetinės sentencijos. Kaip ir tautosakoje, darbą poetas laiko svarbiausia žmogaus gyvenimo reikme ir jį poetizuoja.

Miesto bibliotekoje veikia paroda „Tarsi vaikštinėdamas atsimeni: Svečiui durys atsidaro. Prašom. – Iš poeto Martyno Vainilaičio pasaulio – į mūsų namus“. Juk kiekvienas gerų geriausiai prisimename svetingąją „Cha- cha- cha dainelę – susitikimą trijų bičiulių Cha – įprastinį keliavimą ir linksmą trijulės juoką! Kiekvienas – juk žinome, kad be visų trijų Cha – „Neskambėjo cha-cha-cha!“ Poetas susitikimą paverčia grožio akimirka, regis, visa, kas su mumis nutinka, turi būti įsimintina. Parodoje – 18 knygų, geros poezijos ir kritikų minčių apie autorių. „Poetas puikiai pažįsta gamtą, į ją žvelgia lyg pro didinamąjį stiklą“, „ieško etinių vaiko gyvenimo pamatų “, – sako Vincas Auryla(1986). Ir visada gyvas Martyno Vainilaičio gimtinės pasaulis – „O mielas dainų skambesy,/ Prie tų vandenų auksavilnių!/ Tu ašara mano esi“, – išdainuota poeto. „Iš pradžių išgirstu garsą, garsinį pradą – žodį, o vėliau – muziką...“ Archetipinio pasaulio modelyje veriasi esminiai gyvenimo klausimai – meilė, vedybos, laimė, gamtos apsuptis. „Mauliukas“, pasaka išleista po poeto mirties – iš poeto mamos sekamų pasakų. Juk, anot paties poeto, „Svarbiausia – atgaila ir geri darbai“. Skaitykime, pasidomėkime – grįžkime į vaikystės erdves – keliaukime, susitikime, tikėkime poeto tiesiomis. Žiema –„ Ir šaltukai plonabalsiai,/ Senio šalčio giriami,/ Uždainavo: - Doo re mi!..“ Atmintis – žvilgsnis į ateitį. Ir stiprybė – iš pat vaikystės, su grynos poezijos žodžiais, su poeto Martyno Martinaičio išmone – lengvai perskaitoma. Yra ir suaugusiems eilėraščių – tik „Pakelk akis –/ Tą patį saulė pasakys –/ Rytais ji kelią žemdirbiui parodo“, – sako Poetas.

Sigita Ieva Naglienė, Gediminas Petrulis

Miesto bibliotekos informacija, 2023 m. sausis

 Vainilaitis

 

 
Savanoris bibliotekoje