Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2010 » 2010 01 05 Telšių apskrities jaunimo literatūrinių kūrinių konkurso Septintoji kalva´ rezultatai

2010 01 05 Telšių apskrities jaunimo literatūrinių kūrinių konkurso Septintoji kalva´ rezultatai

Ieškojimų ir atradimų taku — į "Septintąją kalvą"

Telšių apskrities jaunimo literatūrinių kūrinių konkurso „Septintoji kalva“ nugalėtojos: poezijos pogrupyje – Ieva Salatkaitė (Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazija); prozos pogrupyje - Daina Habdonkaitė (Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazija). Paskatinamieji prizai įteikti: Varnių Motiejaus Valančiaus gimnazijos moksleivėms Renatai Kalnikaitei ir Agnei Vasiliauskaitei, Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos atstovams Mariui Samavičiui ir Katrei Lungytei.

Parodų salė tą šaltą gruodžio popietę prisipildė jaukumo. Jis lydėjo nuo pat pirmo merginų šokio iki pabaigos- kai suskambo Vytauto Mikos, o vėliau ir Romualdo Miškinio gitaros ir dainos. Ilgai išliks atmintyje fleitos melodija (Telšių muzikos mokyklos mokytoja Dalia Praspaliauskienė ir jos auklėtiniai), besisukantys sportinių šokių kolektyvo „Vėlunga“ šokėjai Šarūnas Urnikis ir Eglė Gilytė, apie tylią naktį dainuojantis ir grojantis saksofonininkas Kęstutis Šniauka. Poetinę kompoziciją sukūrė Žemaitės dramos teatro režisierė Laimutė Pocevičienė, renginį vedė „Ateities“ vidurinės mokyklos abiturientas Edgaras Mockus.

Algirdas Dačkevičius

Šešerius metus gyvuojantis Telšių apskrities jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas „Septintoji kalva“ vėl šiemet sulaukė dalyvių būrelio. Ir vėl aktyviausiai dalyvavo Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos jaunieji prozininkai ir poetai.

Pirmiausia kūrėjus pasveikino „Kalvotosios Žemaitijos“ laikraščio redaktorius Algirdas Dačkevičius, palinkėdamas jiems originalumo ir pakvietė įvertinti kūrybą Lietuvos rašytojų sąjungos narį poetą ir konkurso komisijos pirmininką Vytautą Stulpiną. Poetas nuoširdžiai aptarė kiekvieno konkurso dalyvio kūrybą, tačiau labiausiai jį sužavėjo mažeikiškės Ievos Salatkaitės eilėraščiai. „Jaunoji poetė eina ieškotojos ir atradėjos keliu“,— sakė jis. Ne pirmą kartą — ir vis sėkmingiau — konkurse dalyvauja kita Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos moksleivė Daina Habdankaitė. Pasak V.Stulpino, tai įžvalgi ir intelektuali kūrėja. Jaunoji prozininkė šiemet konkursui pateikė tris noveles — „Pasivaikščiojimas“, „Melsvasis“ ir „Senis“. Pastaroji autorei — mieliausia. V.Stulpinas gerai įvertino ir mažeikiškio Mariaus Simavičiaus eilėraščių ciklą „Nuotrupos“, linkėdamas autoriui poetinio žodžio skalsos.

Iš mūsų rajono jaunųjų literatų išsiskyrė Varnių Motiejaus Valančiaus gimnazijos moksleivė Renata Kalnikaitė su savo novele „Musė“ ir kita varniškė Agnė Vasiliauskaitė, sukūrusi, kaip pati pavadino, juodraštį humoreskai „Diagnozė — paauglystė“. Telšiškių poetų balsai šiame konkurse skambėjo silpnokai. Tai pastebėjo savo pamąstymuose apie jų kūrybą poetė Ieva Sigita Naglienė, primindama mūsiškiams, jog kalvos yra Telšiuose, o ne Mažeikiuose. O gal jos blėsta kasdienybėje ir nebepastebime? Gyvenime taip galėtų būti, bet kūryboje — jokiu būdu.

Jaunieji poetai ir prozininkai paskaitė savo kūrybos. Komisija pirmąsias vietas už poeziją ir prozą skyrė mažeikiškėms Ievai Salatkaitei ir Dainai Habdankaitei. Joms įteikti padėkos raštai ir piniginės premijos. Kiti dalyviai taip pat pamaloninti tokiais raštais ir atminimo dovanėlėmis. Tuo pasirūpino nenuilstanti projekto iniciatorė ir renginio organizatorė Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Vida Urnikienė.

„Nepaprastai džiugu matyti kuriančius jaunus žmones“,— sakė į literatų šventę atvykusi Kultūros skyriaus vedėja Danutė Mikienė. Visam kuriančiam apskrities jaunimui didelės sėkmės ir išradingumo palinkėjo Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorė Virginija Černiauskienė.

Iki kitų metų, jaunieji literatai! 2010-aisiais kopsime septintąjį kartą į „Septintąją kalvą“. Iki pasimatymo!

Algirdas Dačkevičius

 

 
Savanoris bibliotekoje