Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2010 » 2010 09 24 Kaunatavos filiale neįgaliųjų fotografų plenero, vykusio Nidoje, parodos atidarymas

2010 09 24 Kaunatavos filiale neįgaliųjų fotografų plenero, vykusio Nidoje, parodos atidarymas

Prasidėję lietūs vis dažniau priminė, kad vasarą keičia ruduo, keturiolikai Lietuvos neįgaliųjų draugijos fotografų plenero Nidoje dalyvių, tai nekėlė jokių liūdnų minčių, nes laukė savaitė prie jūros. Tad suvažiavę iš Akmenės, Palangos, Klaipėdos, Birštono, Elektrėnų, Telšių, Alytaus, Jurbarko, Marijampolės, Pagėgių, Panevėžio, kaip visos Lietuvos mokinukai- rugsėji 1-ąją, kibo mokytis fotografavimo meno. Kai kuriems tai buvo pirmas kartas, keletui- galimybė pasitobulinti. Gavę užduotį nupaveiksluoti Nidos simboliu tapusį Vyt. Kernagio skulptūrą, judesį ir žmones, išsibarstė po Nidą.

 

Visą dieną paveikslavę, pilni įspūdžių ir klausimų, nuotraukas rodė vadovui Giedriui Papieviui. Peržiūrėjęs šimtus kadru, vadovas komentavo, rodė kas yra negerai, ką reikėtų paveiksluoti kitaip. Ir vėl pasipylę po Nidą, atmindami pamokymus, stengėmės fotografuoti geriau. Daugeliu tai buvo nauja patirtis, pamatymas fotografavimo iš kitos pusės, bet visus jungė noras patobulėti. Taip dirbę net keletą dienų, atrinko po keletą kiekvieno geriausių nuotraukų parodai, kuri keliaus po Lietuvą. Pirmu parodos tašku tapo Telšių r. K. Praniauskaitės VB Kaunatavos filialas, kurio vyr. bibliotekininkė Vilija buvo ir plenero dalyvė. Bibliotekoje dažnai rengiamos parodos ir jų pristatymai, bet Neįgaliųjų plenero Nidoje fotografijų paroda susilaukė ypatingo susidomėjimo ir žiūrovų skaičiaus. Džiugu, kad į atidarymą atvyko ir Lietuvos Neįgaliųjų draugijos renginių organizatorius Laurynas Baltrūnas, plenero vadovas G. Papievis ir net keletas plenero dalyvių- Lidija iš Palangos, Algis iš Klaipėdos ir Danutė iš Ventos, o Telšių neįgaliųjų draugija atvyko net samdytu autobusų. Smagu buvo vėl sutikti, pamatyti nuotraukų parodą, aptarti ateities planus. Susirinkusius džiugino Lukas Leonavičius birbynės melodijomis, o šeimininkė Vilija džiaugėsi, kad patirti įspūdžiai neišblėso, susidėliojo į eiles, praturtino naujomis pažintimis, kurios tęsiasi ir po plenero, o nuotraukos talpina tiek puikių prisiminimų, kad ir rudens nostalgija negresia.

Vėliau visus pakvietė R. Andriuškaitės spektaklis “Paklydusios avelės” (režisierė Jūratė Jankauskienė, Kražių M. K. Sarabiejaus kultūros centras), o kadangi parodos atidarymas vyko Rudens lygiadienio proga, tad visus pasitiko tradicinė šiaudinio ožio skulptūra, kuri buvo sudeginta kaip dovana už šių metų derlių ir kaip prašymas, kad šiltai pargyventume žiemą.

Ruduo skverbdamasis pro langus, rūbus ir mintis, vis labiau varžo judėjimo laisvę, bet atidaro galimybę labiau susikaupti, tobulėti ir atsiduoti kūrybai. Tikimės, kad ir kita vasara atneš džiugių akimirkų, pleneruose suburs bendraminčius ir padovanos nerealų polėkį kurti.

 
Savanoris bibliotekoje