Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2011 » 2011 07 10 Kauntavos bibliotekoje rinkosi besidomintys tapyba ant vandens- EBRU.

2011 07 10 Kauntavos bibliotekoje rinkosi besidomintys tapyba ant vandens- EBRU.


Saulėtą liepos rytą Kaunatavos bibliotekoje susibūrė bendraminčiai, kuriuos sudomino tapyba ant vandens – ebru ir galimybė prisiliesti prie tapybos patiems, o dar smagiau, kad mokymus sutiko vesti ebru menininkas iš Turkijos Fatih Yeşil ir šio meno pradininkė Lietuvoje Irma Čekanauskienė. Bibliotekos kiemas akimirksniu pavirto į tapybos dirbtuves, o specialiose vonelėse vanduo sutirštintas jūros dumbliais traukė dėmesį ir atrodė, kad ši meno šaka labai stebuklinga ir perprantama tik išrinktiesiems. Norinčių įminti tapybos ant vandens paslaptis tądien į Kaunatavą atvyko iš įvairiausių vietų Plungės, Mažeikių, Klaipėdos, Šilutės, Kelmės, Panevėžio, Telšių ir, žinoma, keletas iš Kaunatavos. Besidominčių būryje buvo ir viešnia iš Ukrainos Nataša Dragunova, kuri tikisi šią meno šaką parvežti ir į savo kraštą.

Susipažinę šiek tiek su teorija, visi buvom pakviesti bandyti lieti dažus ant vonelių ir jei pirmieji ėmėsi labai nedrąsiai, tai rezultatas ir spalvų žaismas pavirtęs į piešinį, sužavėjo net labiausiai nepasitikinčius savo jėgomis. Po pusvalandžio jau visi nupiešę po pirmąjį savo paveikslą dalijosi įspūdžiais, idėjomis, klausinėjo iškilusių klausimų ir jau drąsiau ir entuziastingiau ėmėsi dažų. O čia pat ant žolės paklota mokytojo Fatih Yeşil nemaža darbų paroda skatino ieškoti savo spalvų skambesio. Kaunatavoje ebru tapybą išbandė ir pirmasis Lietuvoje vyriškis. Petras buvo atvykęs ir Kelmės. Visiems piešiniai gavosi originalūs ir atspindintys piešiančiojo būseną, o galimybė spalvas paversti į sūkurį, bangą, gėlę ar papuošti vazonėlį, auskarus, ar paprasčiausi uogienės dangtelį tiesiog užbūrė ir suteikė galimybę spalvų žaismą kiekvienam pamatyti kitaip. Tai apibūdina ir mokytojo Fatih pasakyti žodžiai:

„Gal tai jūra? Gal vandenynas? Ar galima išmatuoti jo gylį? Ar įmanoma pažinti jo paslaptį? Ar jūsų vaizduotė yra pakankamai laki, ar jūs esate pakankamai ryžtingas, kad pajustumėte ir būtumėte toje gilybėje? Ar tai tikrai jūs, kuris galite sukurti naują pasaulio šedevrą šiame inde? Ar tai jūsų rankos nepriekaištingi potėpiai paslaptingoje erdvėje? Ar tai jūsų sudėtos svajos ir troškimai? Tiesiog atminkite, jog jūs negalite būti šio meno valdytojais. Geriausia kas jums duota - tapti vienu žiedeliu ilgoje priežasčių grandinėje, kaip vanduo ar žemė ... “

Pasibaigę mokymai suteikė galimybę susitikti ie susipažinti bendraminčiams iš visos Lietuvos, paskatino ieškoti tapybos paslapčių, bendrauti, dalintis patirtimi, o gauti sertifikatai „Turkijos tradicinio meno ebru teoriniame ir praktiniame seminare: Improvizuota spalvų šokio pažinimo kelionė po Lietuvą“ skatina stengtis išgirsti muziką spalvose. Tikimės po metų surengti ir pirmąją ebrų meno puoselėtojų parodą Kaunatavos bibliotekoje.

 
Savanoris bibliotekoje