Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2011 » 2011 08 26 dieną Kaunatavos bibliotekoje vyko susitikimas su žolininke Rasa Žalūdiene (Plungės r.)

2011 08 26 dieną Kaunatavos bibliotekoje vyko susitikimas su žolininke Rasa Žalūdiene (Plungės r.)


Saulėtą besibaigiančios vasaros popietę į Kaunatavos biblioteką susirinkę lankytojai stebėjosi iš džiovintų žolynų Rasos Žalūdienės nupintais namų apyvokos daiktas, matavosi gigantišką skrybėlę, džiaugėsi originaliais krepšeliais, o biblioteka akimirksniu pakvipo žolynais primenančias močiutės surinktas arbatas. Rasa yra puiki vaistinių augalų žinovė, kurį laiką kartu su vyru Kazimieru buvo įsiliejusi į pirmojo Lietuvoje vaistažolių augintojų kooperatyvo „Tėviškės žolynai“ veiklą.

 Prieš penkiolika metų abu Žalūdos pradėjo gilinti žinias Lietuvos parapsichologijos akademijoje, domėjosi ir Rytų šalių filosofija ieškodami būdų, kaip dar galėtų save realizuoti. Pasitvirtino nuo seno žinota išmintis: kas genialu – tas paprasta. Iš pradžių lankiusi pynimo iš vytelių kursus moteris pabandė pinti ir iš originalesnių, pačios gamtos pasiūlytų medžiagų. Tam puikiai tiko ir vaistažolėms jos renkami žolynai, sumedėję jų stiebai, žolės – smilgos, viksvos, meldai, kiti aplink namus augantys augalai. Taip jau keletą metų savo darbais džiugina aplinkinius, yra surengusi ir savo pirmąją parodą Plungėje, jos darbus galėjo matyt ir telšiškiai.

Rasa žolelėmis domėjosi nuo pat vaikystės ir tam didelės įtakos turėjo farmacininku dirbęs jos tėvelis. Nors pati vaistininke netapo, apie vaistinius augalus perskaitė daug literatūros, bendravo su ne vienu pripažintu žolininku ir puikiai žino, kokias vaistažolių arbatas gerti vienaip ar kitaip sunegalavus. Tad negailėjo ji patarimų ir kanataviškiams. Vis ragino patiems susirinkti žoleles, nes arčiausiai žmogaus augančios pačios veiksmingiausios ir priminė, kad dar ne vėlu rinkti dobiliukus, gervuogių ir lazdynų lapus ir kt. Visus susirinkusius vaišino perilės ar 27 žolelių arbata, linkėjo pasisemti jėgų, sustiprinti sveikatą, o jau tada ir žiemos šalčiai bus nebaisūs.

 
Savanoris bibliotekoje