Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2013 » ŽEMAITIŠKA PAMOKA BŪSIMIEMS BARMENAMS

ŽEMAITIŠKA PAMOKA BŪSIMIEMS BARMENAMS

Avangardinio stiliaus eglutės

Adventinė rimtis ir dvi „avangardiškai" papuoštos Šv. Kalėdų eglutės (projekto autorės – pedagogės S.Virmauskienė ir D.Stuopelienė) maloniai nuteikė besirenkančius į Telšių RPMC biblioteką Varniuose, kur gruodžio 12 dieną vyko simbolinis baigiamasis renginys „Tarmių metai – 2013".

Šį kartą lietuvių kalbos ir literatūros vyr.molytoja Laima Ereminienė savo auklėtinius į neeilinę pamoką pakvietė ne į kalbų kabinetą, o į šventiškai išpuoštą bibliotekos skaityklą, kurioje beveik visą akademinę valandą skambėjo žemaitiška tarme parašytų eilėraščių posmai, Varnių literatų būrelio „Lyra" pirmininko Stanislovo Genučio šmaikštūs pasakojimai apie varniškių literatų kūrybines peripetijas bei jo asmeninę kūrybinę kraitelę, apie paskutiniu metu „pagautą mūzą" kurti žemaitiškai.

Būsimieji barmenai įdėmiai klausėsi svečio pristatomus žemaitiškai parašytus naujausius eilėraščius „Žuode kap pruočka","Žemaitiu interbiedas", „Pažyčiojima emigrantou" ir kt.Šiltai moksleivių buvo sutikti ir autoriaus eilėraščiai,skirti M.Valančiui,vyskupo vardu pavadintai Varnių gimnazijai ir jos mokytojams iš Varnių Senolių bendruomenės išleistos knygos „Pro gyvenimo vartus".

Susidomėjusios S.Genučio lyrika būsimosios barmenės Domantė Stonkutė ir Silvija Surkytė pagarsino jo eilėraščius

„Rugsėjo mintys", „ Pagrandukas", „Bobųvasara","Rudens melancholija" ir t.t.

Įspūdingo renginio organizatorės ir šeimininkės – bibliotekininkės Danutė Skrodenienė (Telšių RPTMC), Vida Krenciuvienė ir Zita Macienė (Telšių K.Praniauskaitės bibliotekos Varniųfilialas) įdėjo daug širdies, kad renginys būtų dalykiškas ir atmintinas, kad praktinė žemaitiškos šnektos pamoka įskiepytų kiekvieno jauno žmogaus troškimąmylėti ir didžiuotis savo gimtąja kalba.

Pamokai pasibaigus buvo aptartos abiejų bibliotekų priemonės ir renginiai artėjančiam Lietuvių literatūros pradininko Kristijono Donelaičio 300 – tųjų gimimo metinių paminėjimui ateinančiais 2014 metais, dar kartą apibrėžti paskutinieji Šv.Kalėdų ir Naujųjų Metų sutiktuvių štrichai,pagarsinti „Metų knygos" rinkimų rezultatai.

Stanislovas Berželionis.

/ S.Genutis /

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje