Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2015 » Du vaizdeliai iš Varnių

Du vaizdeliai iš Varnių

Du vaizdeliai iš Varnių

Lina.

-Negalėčiau teigti, jog aš kitaip matau pasaulį – tiesiog pačiom netikėčiausiom akimirkom „užplaukia" Mūza, o tada - čiumpu teptuką ir nuskubu prie molberto, - su ugnele akyse pasakoja Lina Paliulienė , kurią pavyko „įamžinti " prie jos paveikslų ekspozicijos Varnių miesto bibliotekoje surengtoje parodoje. – Tokiom akimirkom užplūsta magiška dvasios šiluma ir visais rakursais prieš akis, tarsi miražai, visom vaivorykštės spalvom ima plaukti pasakiški reginiai, kurie ir nusėda ant mano drobių ar vatmano popieriaus puslapių, - tęsia Lina.

Kartu pamąstėme, jog , ko gero, ta pati kūno ir dvasios būsena užvaldydavo garsųjį Lietuvos dailininką ir kompozitorių M. K. Čiurlionį, padovanojusį pasauliui neregėto grožio ir reto žanro kūrinius...

Koks gi kareivis nesvajoja tapti generolu?...

Kukli, visad elegantiška ir fantazijos nestokojanti moteris, neskuba girtis savo pasiekimais kūryboje. Tačiau nereikia būti dideliu specialistu, kad suprastum kiek širdies ir išmonės įdeda Lina į savo darbelius, kuriuose atsispindi pati subtiliausia gamtos idilija, jos natūralus grožis. Ir čia supratau,jog peno savo kūrybai Lina randa gamtoje, „iš proto vedančiame ievų žydėjime" pavasariais Minijos pakrantėse jos tėviškėje - Baubliuose, Kretingos rajone.

Nors tapybos darbų arsenale Lina saugo keletą dešimčių įvairiausių paveikslų, parodai pristatė kol kas, jos manymu, „pačius - pačiausius": „Krioklys", „Pilis kalnuose", „Haskis", „Burlaivis vakarėjant" ir „Rugiagėlėse pasiklydusi aguona".

Užaugo Lina žemdirbių šeimoje, tarp brolio ir trijų sesių.Baigusi Kretingos Pabrėžos vidurinę mokyklą, panoro tęsti tėvų tradicijas ir įstojo į tuomet vadinamą Varnių žemės ūkio mokyklą, kur įgijo individualių rūbų siuvėjos ir jaunosios ūkininkės specialybes. Apsigyvenusi Varniuose sukūrė šeimą. Vyras Artūras dirba vairuotoju Telšių autobusų parke. Sūnus Mantas lanko sunkiasvorių automobilių vairavimo kursus, - ruošiasi tapti tolimųjų reisų transporto priemonių vairuotoju. O jaunėlė Justė – Varnių M.Valančiaus gimnazijos 10 klasės moksleivė

Būdama stropi ir pareiginga, savo šeimą mylinti žmona ir motina, Lina nepaskęsta buities rutinoje, bet suranda laiko dalyvauti meno saviveikloje: dainuoja Varnių Kultūros centro moterų chore „Tėkmė", neseniai suvaidino vieną iš pagrindinių rolių spektaklyje „Beprotystė" (Autorė – B.Lengvinienė, režisierius - A. Armonas).

Lina yra aktyvi Ožtakių kaimo bendruomenės narė. Kartu su šeima apkeliavo žymiausius Lietuvos kampelius, o šią vasarą jau pabuvojo kaimyninės Latvijos Rundalės ir Bauskės pilyse. Nė minutės be mėgstamo užsiėmimo – toks yra Linos gyvenimo moto!...Megzdama, vėrinėdama karoliukus ar dekupuodama keramikos dirbinėlius,Lina svajoja ir jau mato konkračias nuosavo verslo vizijas – baigiami formalumai individualios prekybinės įmonės įsteigimui.

- Prie kompiuterio nesu „prišalusi"– įsijungiu dažniausiai kai ieškau kulinarinės informacijos ar, kai reikia iš fotoaparato įkelti kelionėse užfiksuotas žavingas akimirkas, - baigia pasakoti apie save Lina.

Tai - keli štrichai apie nuostabią žemaitę Liną Paliulienę – dabar jau „prisiekusią" varniškę, visuomenininkę, draugišką ir jautrią šeimos namų „trijų kampų" šeimininkę, skleidžiančią žmogaus dvasios šilumą ir nuolatinį siekį būti naudinga žmonėms.

Auklytė Birutė.

Taip švelniai yra vadinama Varnių vaikų lopšelio - darželio „Raudonkepuraitė" auklėtoja Birutė Kačinauskienė, kurios meno „virtuvėlė" įsikūrė šalia Linos Paliulienės tapytų paveikslų Varnių miesto bibliotekoje. Dekupažo dirbinių ekspozicija pavadinta „Provansas", nes šiuo stiliumi papuošti prancūziškų aukštos kokybės kvepalų flakonėliai. Įspūdingai ir labai preciziškai išdabintos įvairios vazelės, suvenyriniai gaminiai, žvakės.

Prieš penkis metus išmokusi to gudraus kinietiško meno, Birutė ne kartą yra dalyvavusi panašiose parodose. Savo gaminius ir įvairias jų kolekcijas skaičiuoja ne viena dešimtimi, tačiau nė vieno dekupuoto dirbinėlio nėra pardavusi – viskas išdovanota draugams ir artimiesiems įvairiausiomis progomis: vestuvėms, krikštynoms, gimtadieniams ar vardadieniams, įkurtuvėms ar šiaip atmintinais atvejais.

Gimusi ir užaugusi Varnių pašonėje - Šerpaičiuose, išbraidžiusi Varnelės ajerynus, Birutė ir baigusi Klaipėdos universiteto ikimokyklinio ugdymo pedagogikos – psichologijos mokslus, nesiveržė į didmiesčius ,o grįžo į gimtąjį kraštą ir Varniuose pradėjo dirbti su vaikučiais „Raudonkepuraitėje". Dirbti ne šiaip sau, bet su motiniška meile, kūrybiškai ir kompetentingai, neskaičiuojant nei valandų, nei laisvadienių.

Mieste „auklytę" pažįsta ir senas, ir jaunas. O vaikučiai ją apspinta rateliu ir tuoj užsimezga malonus pokalbis, su šiltų Birutės rankų prisilietimu prie kiekvieno...

Auklėtojos Birutės paruošti vaikučiai aktyviai dalyvauja Varnių Kultūros centro, Seniūnijos ar M. Valančiaus gimnazijos renginiuose: deklamuoja emocingas eiles, vaidina mini spektaklėliuose, šoka ir dainuoja iki ašarų gražias kompozicijas.

Birutės šeimoje dvi atžalos: sūnus Paulius, išėjęs į savarankiško gyvenimo kelią , gyvena ir dirba Kaune, duktė Rūta, (kurią varniškiai niekada nepamirš kaip emocingos labdaros akcijos „Po angelo sparnu" organizatorės) , laimės paieškoti išvyko į Londoną.

Knyga ir mezginys – kasdieniniai Birutės atributai ir palydovai. Bet, kai ištrūksta iš namų , ieškoti edelveisų skrenda į Kaukazą ar Slovakijos Tatrus. O pajautęs kalnų magišką galią, nesi garantuotas, kad nepasiilgsi aukščio...

Tuo tiki ir Birutė, vildamasi grįžti į kalnus... Kada nors.

Stanislovas GENUTIS.

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje