Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Vytautas Mačernis – Šimtmetis ir atmintis (1921.VI.5 – 1944.10.7)

macern„pažiūrėt, vidujinį gyvenimą gyvendamas, kur jis nuveda, kas gi pagaliau jo ribomis eina“, – Vytautas Mačernis

Vasaros pradžia – ir išgyvenimų akimirkos palieka nepakartojamų įspūdžių. Šie Metai – poeto Vytauto Mačernio metai: jauno kūrėjo gyvenimas ir poezija – klasiko, būties didybėje ir tragizme – degti gyvenimu. Įvairiai galima žvelgti į Poeto palikimą – itin domina Jo dvasinių patirčių istorija, vizijų ir aiškiai susikertančių linijų prasmė: atitikimai, tikslas, sutaptys, būsenos, žmogaus esmė, pastovumo ir laikinumo aiškinimasis, santykiai ir pasaulio kitimai. Telšių Miesto bibliotekoje veikia paroda „Vytautas Mačernis – Šimtmetis ir atmintis“. Tai ne tik paties Poeto „gyvenimo vaizduos“ pasikartojantys prisipažinimai, „Vizijų“, „Sonetų“pasaulis, eilėraščių įžvalgos, bet ir apie jį rašiusių – kitų mintys, pasirodę spaudiniai, jam dedikuota atmintis. Tuose šaltiniuose – unikali atskiro žmogaus istorija ir „Viskas“, – pasak V. Daujotytės, kas „yra tik žmogaus dvasioje, galutinėje ir vienintelėje dvasinėje tikrovėje: šiurpe, nerime, vienatvėje, džiaugsme.“

 

Vytauto Mačernio žodis: 1.Poezija, 1993.- „Vizijos“ – „Aš pilnas nerimo, kažko pasilgęs baisiai,/ Paskendęs vakaro rimty mąstau/Apie šią žemę ir kalvas suartas,/ Ir iš storų sienojų pastatytus šiuos namus,/ Ir žmones einant iš kartos į kartą – /Tuos žmones jaunus, pranašius.“

2.„Praeinančiam pasaulyje praeisiu“, 2006.- V. Daujotytės str. „Jauniausias klasikas“.

3. „Sielos paveikslas“,1993 ir 2015. Eilėraščiai: „Aš einu palenkęs galvą/Ir mąstau, kaip sielai artimi/Tie tušti laukai ir kalvos“.

4. „vėl žemės ilgesy“, 2003.A. Ruseckaitės str. „...aš norėčiau, norėčiau visiems nušviesti kelius.“

Apie Vytautą Mačernį:

1.Balsevičiūtė V. „Vytautas Mačernis ir jo karta“,2001. Žemininkai ir kiti – Mačernio ankstyvoji lyrika, rimtis ir nerimas, maginė ir faustiškoji kultūra, meilė ir dievybė, egzistenciniai rūpesčiai.

2.Daujotytė V. „Žemės keleiviai. Mačernis“, 2021. – Mintys pratarmei, Atskirieji ir Atskirtieji, Mačernio įspaudai, „Karalių gėlė iš pelkių“. „Iš prigimtinių šaknų kylančios tradicijos gyvybė“, „nutolusios, o ir artimos sąsajos: neišvengiamai į viešumą turi išeiti Vytauto Mačernio poezija“. „Mačernis buvo gamtoje išaugęs, jos balsą išgirdęs ir nebeužmiršęs žmogus, išeinantis į kultūrą, į kūrybę.“

3.Mikalajūnienė H.Atverkime sielą žodžiui,2004. – Kiekvienam – dvasingumo beieškant.

4.Pavasarinė grožio poezija, „Augalų portretai“ – su V. Mačernio eilėmis, Rasa Baltė-Balčiūnienė, 2021. „Žingsnis po žingsnio, pumpuras po pumpuro, žiedas po žiedo – lenkiamės gamtos stebuklui, atsigręžiame į tai, kas tikra – Vytauto Mačernio sonetai – grožiui ir visaapimančiai meilei“. 

5. Žurnalas „Ateitis“, 2021, Nr. 4. – Karolina Sadauskaitė. „Kaip tampama klasiku? Apie Vytauto Mačernio kūrybą ir gyvenimą“.

Tokia mažytė dalis parodos „Vytautas Mačernis – Šimtmetis ir atmintis“ – ir gilūs „vidujinio gyvenimo“ nušvitimai. Gerų skaitymų ir atradimų.

Miesto bibliotekos informacija, 2021 m. birželis

 

 

 

 
Savanoris bibliotekoje