Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

„Poezijos pavasaris“ 2021 Telšiuose

Vasariškas ir ryškus „Poezijos pavasaris“ ištikimiausius gerbėjus ir skaitytojus birželio 27–liepos 11 d. džiugino net 123 renginiais visoje Lietuvoje, Lenkijoje, Šveicarijoje, o virtualūs tiltai, pasak festivalio organizatorių, suteikė galimybę susitikti su poetais, gyvenančiais Jungtinėse Amerikos Valstijose, Jungtinėje Karalystėje, Švedijoje.
Tarptautinis poezijos festivalis, rengiamas nuo 1965 m., yra iškiliausias kasmetinis literatūrinis renginys Lietuvoje, organizuojamas Lietuvos rašytojų sąjungos ir Rašytojų klubo. Jame savo kūrybą skaito Lietuvos ir užsienio poetai, dalyvauja kritikai, literatūrologai, vertėjai, aktoriai, muzikai, fotografai, dailininkai. Festivalio dienomis vyksta pačių įvairiausių renginių: poezijos skaitymai, laureatų vakarai, autoriniai iškiliausių poetų vakarai, jaunųjų poetų skaitymai ir dainuojamosios poezijos vakarai, moksleivių skaitymai, poezijos spektakliai ir kt.

Į Telšius poezijos paukštė atskrido liepos 10-ąją, šeštadienį. Rytą Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje vyko diskusija „Poezijos skaitytojai – kas jie?". Vėliau Telšių Žemaitės gimnazijos skverelyje, prie paminklo poetui Vytautui Mačerniui, – „Poezijos pavasario reveransas poetui Vytautui Mačerniui“.

Tarptautinio festivalio svečiai svetingai sutikti Nevarėnuose (Telšių r.), miestelio bibliotekos kiemelyje „Keims kitep“. Džiugu ir malonu, kad šie metai Nevarėnams ypatingi – tai Mažoji Lietuvos kultūros sostinė! Atvykusiems svečiams pristatyta legenda apie Nevarėnus, vaidino Nevarėnų pagrindinės mokyklos saviraiškos būrelio mokiniai (vadovė Indrė Kuprijanovienė). Tarp skambios, iškilios poezijos skambėjo kanklių melodijos, kurias mums dovanojo Akmenės rajono meno mokyklos kanklių ansamblis „Arpedžio“ (vadovė Loreta Rimkuvienė). Poezijos paukštė, pasisvečiavusi Nevarėnuose, toliau „išskrido“ į Tryškių biblioteką.

Padėkos žodžius tarė Nevarėnų seniūnijos seniūnas Darius Martinkus, Nevarėnų bendruomenės pirmininkas Albinas Šmukšta, Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos vadovė Vida Urnikienė. Bibliotekininkės Zita Kikilienė ir Erika Žiulpienė dėkoja visiems „Poezijos pavasario“ dalyviams ir svečiams: džiugu, kai kūryba sujungia mūsų širdis.

Vakare Telšių Katedros aikštėje vyko didžioji Poezijos šventė. Visus pasveikino Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos vadovė Vida Urnikienė. Renginį vedė poetė, mokytoja, bibliotekos darbuotoja Ieva Sigita Naglienė.

Koncertavo smuikininkė Rima Tamošiūnaitė (Tamo) ir pianistė Audronė Juozauskaitė, skambėjo poetų eilės, bardų dainos.

Viešnia poetė Aušra Kaziliūnaitė yra gavusi ne vieną premiją, dirbusi knygų apžvalgininke, kino kritike, žurnaliste. Aktyviai dalyvauja Lietuvos literatūriniame gyvenime: veda kūrybos vakarus, viešai skaito savo eilėraščius, yra sudariusi poezijos almanachų. Kūryba versta į anglų, rusų, prancūzų, latvių ir kitas kalbas. Nuo 2012 m. – Lietuvos rašytojų sąjungos narė.

Lietuvos poetas Giedrius Alkauskas (beje, dar matematikas, muzikologas, kompozitorius) nuo 2010 m. – Vilniaus universiteto dėstytojas, vėliau – vyresnysis mokslo darbuotojas, . 2018–2019 m. – Kauno technologijos universiteto profesorius. Taip pat užsiima muzikos ir poezijos kūrimu. Išleido kompaktines plokšteles „Į sapnų ir burtų lauką“, „Užburtas laikas“. Jo poezijos knyga „Keliaujantis akmuo“ pelnė Dionizo Poškos premiją. Poezijai būdingos lietuvių mitologijos ir tautosakos siužetų sąsajos su Lietuvos istorija ir geografija.

Anot bardo telšiškio Romualdo Miškinio, „taip išėjo, kad gitara pakeitė mano gyvenimą ir mąstyseną. Aš atradau savo užuovėją, tai buvo mano kampelis. Ir kaip man besisektų, kas man benutiktų, su gitara aš jaučiuosi saugus“. Laikui bėgant, jis vis labiau domėjosi poezija, ją skaitė, klausėsi kitų atlikėjų, perdainavo jų dainas, kol galų gale suprato, jog kurti galintis ir jis pats. R. Miškinis noriai dalijasi savo kūryba: įrašo dainas ir jas publikuoja socialiniuose tinkluose, kur suranda daug bendraminčių, savo kūrybos gerbėjų. Aktyviai dalyvauja rajono renginiuose, Lietuvos rašytojų sąjungos veikloje, įdainuoja šalies poetų sukurtus eilėraščius. Romualdas savo kūrybą jau yra suguldęs į keturis išleistus albumus, kuriuose – per šimtas dainų.

Prozininkas, poetas, vertėjas Vidas Morkūnas – Lietuvos rašytojų sąjungos narys nuo 2004 m., laisvai samdomas vertėjas. Tai vienas įdomiausių ir „tamsiausių“ šiandienos prozininkų – rašo retai, viešumo vengia, todėl kolegų pramintas vienišu vilku. Anot poeto, „grožio tema man labai įdomi. Vis neprisiruošiu įsigyti (bet būtinai tai padarysiu) Umberto Eco redaguotų grožio ir bjaurumo istorijų. Grožis, harmonija, prasmė veikiausiai esti visur: gal ne kiekviename kavos puodelyje, bet kartais pasitaiko ir ten. Kiekviename, net mažiausiame, objekte ir kartu begalinėje jų mozaikoje esantis grožis, harmonija galbūt ir yra didžioji prasmė“.

Pasak jaunos poetės Ingridos Viluckytės, „aš nežinau, iš kur atsiranda tekstai, ir žinojimo, kad nežinau, pilnai užtenka. Jie tiesiog atsitinka, pavyzdžiui, žiūrint į judančius žmones, vaikštant palei upę... Ima dėliotis žodžiai, o po jais kuriasi emocinis fonas, tarsi tai, kas cirkuliuoja, tiesiog turi būti užrašyta. Tiesą pasakius, taip buvo ne visada. Ankstesnė poezija įasmeninta, norėta ja pasakyti konkrečiai vieną vyksmo interpretaciją. Dabar visiškai pasiduodu mistifikacijai, tėkmei, kuri reiškiasi per mane“.

Bardas Povilas Girdenis – dainuojamosios poezijos atlikėjas, istorikas, publicistas ilgą laiką grojo gitara, bosine gitara, kontrabosu įvairiausiose roko ir bliuzo grupėse, o 1999 m. pasuko dainuojamosios poezijos ir autorinės dainos keliu. Aktyviai koncertuoja nuo 2001 m. Įsiliejo į tarmiškai dainuojančių dainuojamosios poezijos atlikėjų gretas. Parašė nemažai dainų pagal savo tėvo Alekso Stanislovo Girdenio žemaitiškus eilėraščius.

Eseistė, poetė, vertėja Kristina Tamulevičiūtė verčia iš anglų, slovėnų, kroatų, serbų, bosnių, ispanų kalbų į lietuvių ir anglų kalbas. Žanrai: proza, poezija, publicistika, drama, vaikų literatūra. Pirmoji publikacija spaudoje – 2008 metais „Literatūroje ir mene“. Kūryba ir vertimai publikuoti „Šiaurės Atėnuose“, „Gintaro lašuose“, „Naujojoje Romuvoje“ bei kituose leidiniuose. 2013 metais Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos rengiamame pirmosios prozos knygos konkurse laimėjo pirmąją vietą. Nuo 2013 metų – Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos narė-kandidatė.

Dėl koronaviruso pandemijos iš Kroatijos negalėjo atvykti poetė Marija Dejanovič.

Paskutiniai vakaro akordai – smuikininkės R. Tamošiūnaitės ir pianistės A. Juozauskaitės muzika, bibiotekos vadovės V. Urnikienės padėka visiems svečiams, organizatoriams, rėmėjams ir, žinoma, bendra nuotrauka. Įteiktos AB „Žemaitijos pienas“ dovanėlės, maloniai nustebino gėlių salono „Nasturtė“ kolektyvo šiaudiniai paukšteliai.

„Poezijos pavasario“ Telšiuose rengėjai – Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka, Lietuvos rašytojų sąjunga, VšĮ „Rašytojų klubas“.

Pagrindinis festivalio rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba. Rėmėjai: Telšių rajono savivaldybė, Viešoji įstaiga Rašytojų klubas, Telšių kultūros centras, Žemaitės dramos teatras, AB „Žemaitijos pienas“, gėlių salonas „Nasturtė“. Informaciniai rėmėjai: laikraščiai „Telšių žinios“, „Kalvotoji Žemaitija“.

Iki kito „Poezijos pavasario“!

Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos inf.

Mindaugo Virmauskio nuotraukos

   

      

   

   

   

 

 
Savanoris bibliotekoje