Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

VAIKŲ SUSITIKIMAS SU RAŠYTOJA GAJA GUNA EKLE

Šiandien bibliotekoje sulaukėme ypatingos viešnios – dvi savo knygas „Brolis, kurio nereikėjo“ ir „Keistuoliai“ pristatė vaikų rašytoja, literatūros specialistė Gaja Guna Eklė (Eglė Baliutavičiūtė). Į susitikimą atvyko Telšių „Ateities“ progimnazijos 5b klasės moksleiviai ir jų lietuvių kalbos mokytoja Lina Dijokienė bei Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos 4b klasės vaikai ir mokytoja Ramunė Šemetienė.
Rašytoja Gaja Guna Eklė didelio skaitytojų ir kritikų dėmesio sulaukė savo debiutiniu kūriniu „Brolis, kurio nereikėjo“. Akcijoje „Metų knygos rinkimai“ knyga pateko į skaitomiausių vaikų knygų dešimtuką. „Keistuoliai“ – antroji jos knyga. Apsakymų rinkinyje autorė šmaikščiai, tačiau kartu jautriai pasakoja istorijas žmonių, kuriuos kiti neretai pavadina keistuoliais. Keistuolis šioje knygoje – tai išskirtinis asmuo, turintis įdomių pomėgių, svajonių ir savitą požiūrį į gyvenimą.
Kodėl knygas pasirašinėja slapyvardžiu Gaja Guna Eklė? Rašytoja atsakė: „Mano pavardė labai ilga ir jai per daug garbės visur maišytis. Norėjau kažko paprasto ir lengvo. Gaja Guna – tiesiog du vardai, kurie man gražūs ir prilipo vienas prie kito. Eklė – mano tikrasis vardas su klaida, kurią kažkada iš tiesų esu padariusi klasėje ant lentos… Pirmiausia taip ir norėjau pasivadinti, tiesiog Ekle, bet atkalbėjo. Dabar šiek tiek gailiuosi, kad leidausi“.
Pasakodama apie kūrybos rutiną, viešnia pabrėžė, kad nemoka rašyti prišokdama, įterpti valandėlę rašymui tarp kitų darbų. Jei rašo, reikia visos dienos tik tam, net jei teparašys kelis šimtus žodžių ir daugiau laiko praleis žiūrėdama pro langą ar vaikščiodama. O vaikščiojimas kūrėjai – labai svarbi rašymo proceso dalis. Eina kelis kilometrus, klausydamasi muzikos, ir visiškai „atsijungia“ nuo pasaulio, dėlioja siužetus, veikėjų charakterius, dialogus... Tad nemažai dalykų, grįžus prie kompiuterio, telieka techniškai užrašyti.
Kitas vaikų ir rašytojos susitikimas vyko Viešvėnų bibliotekoje. Vaikai ne tik daug įdomaus sužinojo apie jau minėtas knygas, bet ir kūrė atvirlaiškius, ant jų pavaizduodami svajonių keksiukus.
Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos projektą „Biblioteka: išlaisvink kūrybiškumą ir tapk kūrėju“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Daugiau nuotraukų:
 
 
Savanoris bibliotekoje