Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

ALEKSANDRAS DIUMA – PRANCŪZŲ LITERATŪROS KLASIKAS:

„Visą mūsų gyvenimą galima išreikšti trim žodžiais: buvo, yra ir bus“

Diuma1902 m. liepos 24 d. – 1870 m. gruodžio 5 d. – šiemet – 220-ieji rašytojo gyvenimo metai. Visiems gerai pažįstami jo romanai, didieji šedevrai „Trys muškietininkai“, „Grafas Montekristas“, „Geležinė kaukė“, „Karalienė Margo“, „Grafienė de Monsora“ – ir kiti – per 600 kūrinių. Ir asmeniškai rašytų tik jo paties (pvz.: „Korsikos broliai“, anot kritikų, tai vienas geriausių jo fantastinių romanų, lyginant su „Balzamo“ ir „Tūkstančiu ir viena šmėkla“), ir sykiu su pagalbininkais.

Sako, kad rašytojas „nesugebėjo tikrovės dalykų atskirti nuo įsivaizduojamų“. Kūrybos kelias ėjo nuo dramos – iki romanų, „pradžioje publikos ir kritikos buvo laikomas „teatralu“. Vėliau – žygis „romanų forma prikelti iš mirusiųjų Prancūzijos istorinę praeitį“. „Diuma buvo apdovanotas tam tikru genialumu“, „Diuma sėkmės paslaptis – jis įveda į pasakojimą antraeilius personažus, grynai jo paties sukurtus, ir tų nežinomųjų veikimu aiškina didžiuosius istorinius įvykius.“ „Istorija nuleidžiama iki mėgstamų ir pažįstamų personažų lygio ir tuo pat žygiu – iki skaitytojo lygio“ (A. Morua,1965).

Miesto bibliotekoje veikia paroda, skirta rašytojo gyvenimo atminčiai: „Aleksandras Diuma – tikrovės ir fantazijos autorius“, pateikiami svarbiausi jo kūriniai, anksčiau leisti ir pastaruoju metu – pakartoti. Iš viso 24 knygos. Be to, ką kiekvienas turime savo apmąstymuose iš perskaitytų autoriaus knygų, tegul bus dar viena kita citata – prisiminimui. Kaip rašytojas sako, buvo, yra ir bus. Svarbu, kad ieškotume kelių, kad gyvenimas mus vestų. Taigi, rašytojas Aleksandras Diuma ir

ištraukos iš jo kūrinių: I.„Juodoji tulpė“ (2007) – vienas paslaptingiausių autoriaus kūrinių, parašytas 1850 m.: 1.„Kartais tiek daug tenka iškentėti, kad net didžiausios laimės valandą negali pasakyti: aš per daug laimingas“.2. „akys degė tarsi tigro“. II.„Korsakos broliai“(2013) – tikrovė, fantazija ir vertybės: garbė, kraujo kerštas, brolybė. Ryškūs veikėjai, didėjanti įtampa. 1.„Išvykėliai yra Dievo rankose.“ 2.„Esu stumiamas prieš savo valią. Einu ten, kur veda likimas. Verčiau neičiau, gerai žinau, bet vis tiek eisiu“. Pradžiai – tiek. Gero skaitymo ir smagaus žygio  su prancūzų klasiku Aleksandru Diuma.

Miesto bibliotekos informacija, 2022 m. liepos mėnuo

Diuma

 

 
Savanoris bibliotekoje