Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

SUSITIKOME SU „ELVIS“ BIBLIOTEKOS SPECIALISTAIS

Gegužės 10 d. į Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešąją biblioteką ELVIS autobusu atvyko svečių: virtualios bibliotekos ELVIS vyriausioji bibliotekininkė, atstovė regionams Henrika Nedzveckienė, Lietuvos audiosensorinės bibliotekos Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Marius Dičkus, regos specialistė – optometrininkė Simona Šilinskienė.

Mokymų „Apie sveikatą ir knygas“ tikslas – supažindinti su nemokama ELVIS biblioteka, naujomis skaitymo galimybėmis. Priežasčių, dėl kurių skaityti būna sunku, yra gana daug. Svečiai išsamiai paaiškino, kaip naudotis ELVIS biblioteka, patarė, kur kreiptis, jei sveikatos sunkumai trukdo skaityti, atsakė į klausimus.

Virtualią biblioteką ELVIS sukūrė ir administruoja Lietuvos audiosensorinė biblioteka (LAB), aptarnaujanti ne tik neregius, bet ir kitus asmenis, negalinčius skaityti įprasto spausdinto teksto.

KAS YRA ELVIS? Tai Elektroninių leidinių valdymo informacinė sistema, biblioteka, skirta visiems, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto. Jos fonduose saugoma 14 tūkstančių pavadinimų populiarių įgarsintų knygų (tarp jų – ir vaikams), žurnalų, filmų su garsiniu vaizdavimu, skaitmeninių knygų, skaitmeninių Brailio leidinių, garso spektaklių.

KAS GALI BŪTI NAUDOTIS ELVIS? Asmenys, kuriems rega silpsta dėl amžiaus ar ligos; vaikai, turintys mokymosi ar raidos sutrikimų; vaikai ir suaugusieji, turintys skaitymo sutrikimą (disleksiją); silpnaregiai ir neregiai; asmenys, kurie dėl fizinės negalios ar ligos negali laikyti knygos rankose, perversti puslapių, ilgai sėdėti; ir visi kiti, kurių galbūt nepaminėjome, – kreipkitės į ELVIS, jei sunku skaityti įprastą spausdintą tekstą.

KAIP PRISIJUNGTI PRIE ELVIS? Pirmiausia reikėtų kreiptis į artimiausią viešąją biblioteką, kad jus užregistruotų ir informuotų. Jei neturite oficialiai nustatytos regėjimo negalios, bus reikalinga pažyma, patvirtinanti, kad negalite skaityti įprasto spausdinto teksto. Pažymą gali išduoti jūsų šeimos gydytojas (dokumente turi būti nurodyta, kad dėl sveikatos būklės jums rekomenduojama skaityti garsines knygas). Jei registruojasi nepilnametis, reikės pateikti tėvų (globėjų) sutikimą naudotis sistema. Jei vaikas turi skaitymo, mokymosi ar raidos sutrikimą, tiks logopedo ar Pedagoginės psichologinės tarnybos išduota pažyma.

GALIME JUMS PADĖTI! Kreipkitės į mūsų bibliotekos darbuotojas – ELVIS administratores, kurios išsamiai paaiškins ir užregistruos į virtualią biblioteką:

* Suaugusiųjų aptarnavimo skyriaus vedėja Jolita Maščinskienė, tel. (8 444) 41934

* Suaugusiųjų aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė Jurgita Dubinskienė, tel. (8 444) 52533

* Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė Aušra Ubartienė, tel. (8 444) 53970

Išsamiau: www.elvislab.lt ; www.labiblioteka.lt

 

 
Savanoris bibliotekoje