Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

ATIDARYTA VILIJAUS ŽAGRAKALIO FOTOGRAFIJOS PARODA

Rugsėjo 5 d. Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje atidaryta šiauliškio menininko Vilijaus Žagrakalio alternatyvios fotografijos paroda „Rakursai“.

Fotomeno entuziastas, tyrinėtojas ir eksperimentuotojas savo personalinių parodų yra surengęs Lietuvoje, Latvijoje, išskirtinio dėmesio jo kūryba sulaukė Alternatyviosios fotografijos parodoje Gdanske (Lenkija).

Pradėjęs domėtis fotografijos technologijomis, išbandęs keletą nuotraukų spausdinimo būdų, po ilgo eksperimentavimo fotografas pasirinko platinos-paladžio metodą.

Parodos anotacijoje menininkė Izolda Gaigalaitė pasakoja: „Fotografijos sukurtos platininio spausdinimo būdu ant medvilninio popieriaus, kurį naudojo fotografai dar XIX amžiuje. Garsiųjų fotografų užfiksuoti Vilniaus vaizdai paskatino Vilijų sustabdyti šiandieninio miesto vaizdus iš savo pasirinktų stebėjimo taškų ir technologiškai išpildyti nuotraukas, žinant pasirinktų chemikalų galią  – nepakitusio vaizdo išlikimas bent dviem šimtams metų.

Ekspoziciją papildo eksponatai – sustabdytas fotomenininko žvilgsnis į kultūros paveldo objektus Lietuvos miesteliuose bei kaimyninių valstybių urbanistiniuose peizažuose. Visus eksponatus jungia autoriaus pasirinktas stebėjimo ir fiksacijos taškas. Visi fotokadrai atlikti naudojant platininio spausdinimo technologiją“.

Apie savo darbų technologiją išsamiai pasakojo ir į klausimus atsakė pats fotografijų autorius Vilijus Žagrakalys, kalbėjo ir jo žmona Izolda Žagrakalienė – dailininkė tekstilininkė, kūrybinių projektų organizatorė ir vadovė, telšiškis architektas, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto profesorius Algirdas Žebrauskas.

Renginį vedė  bibliotekininkė Jolita Maščinskienė.

Džiugu, kad atvyko nemažai menininko gerbėjų, fotografijos mėgėjų, jaunimo.

Paroda bibliotekoje bus eksponuojama iki spalio 4 d. Maloniai kviečiame!

 

 
Savanoris bibliotekoje