Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

KNYGŲ MUGĖ 2023

Gruodžio 1 d. Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje vyko šventė mėgstantiesiems knygas! 

Visus, susirinkusius į Knygų mugę, pasveikino bibliotekos vadovė Vida Urnikienė, darbuotojai.

Knygų mugėje buvo gausu knygų – dalyvavo leidyklos: „Andrena“, „Homo liber“, „Lieparas“, „Prancūziškas knygynas“, „Žara“, „Išmanioji plunksna“, telšiškis poetas, „Kalvotosios Žemaitijos“ laikraščio redaktorius Steponas Algirdas Dačkevičius, Idealios sveikatos universiteto atstovas, o mūsų kolegė Vilija Jocienė turėjo nemažą rankų darbo papuošalų ir knygų skirtukų kolekciją.

Knygų mugės lankytojai susitiko su rašytoja Sara Poisson. Pokalbyje „Rašytojo šaltiniai: praeitis, dabartis, ateities vizijos“ dalyvavo literatūrologė dr. Neringa Butnoriūtė. Kalbėta apie kūrybą, daug diskutuota apie teksto autentiškumą, apie autoriaus subjektyvumą ir jo vertę, požiūrį į biblioteką ir... su kokiomis knygomis autorė niekada nesiskirtų. Atsakymas – su poezija...

Sara Poisson (Rasa Čergelienė) – Lietuvos rašytojų sąjungos narė, poetė, prozininkė, eseistė, devynių knygų autorė (2023-aisiais Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla ketino išleisti 10-ąją – naują šios autorės romaną, bet dėl lėšų trūkumo leidybą nukėlė kitiems metams). Ilgą laiką rašytoja gyveno ir dirbo Mažeikiuose, šiuo metu gyvena Vilniuje.

Nuo 2013 m. – nepriklausoma žurnalistė ir rašytoja. Nuo 2005 m. pasirodžiusios novelių knygos „Šmogus“ pasirašo slapyvardžiu Sara Poisson. Kūrybos publikuoja kultūrinėje spaudoje, eilėraščių įtraukta į almanachus „Poezijos pavasaris“, „Poetinis Druskininkų ruduo“, „Po šiaurės dangum“, „Diemedžio vakarai“ ir kitus rinkinius (taip pat ir užsienio kalbomis). Kūrybos išversta į anglų, vokiečių, lenkų, olandų, ukrainų, gruzinų, rusų, baltarusių, latvių kalbas.

Fotografuoja, dalyvauja parodose, surengė keletą autorinių parodų.

Bibliografija: „Nelygybė“ (eilėraščiai, 1999), „Kūno išganymas“ (eilėraščiai, 2002), „Šmogus“ (novelės, 2005), „Pasienis“ (eilėraščiai, 2006), „Čiupinėjimo malonumas“ (esė, 2007), „Šabaš“ (romanas (kartu su Mari Poisson), 2011), „Gražūs daiktai“ (eilėraščiai, 2013), „Madam madam madam“ (romanas, 2014), „Grožio mašina“ (esė, 2016).

Rašytojos apdovanojimai:

2006 m. knyga „Šmogus“ nominuota Metų knygos rinkimuose, suaugusiųjų prozos kategorijoje;

2006 m. „Literatūrinės skrybėlės“ prizas festivalyje „Panevėžio literatūrinė žiema“;

2012 m. „Literatūrinės lapės“ prizas festivalyje „Panevėžio literatūrinė žiema“;

keletą metų iš eilės – „Poetinio Druskininkų rudens“ vieno anoniminio eilėraščio prizininkė.

Renginio moderatorė Neringa Butnoriūtė – humanitarinių mokslų daktarė, literatūrologė, literatūros kritikė, mėnraščio „Metai“ literatūros komentarų koordinatorė, VDU kūrybinio rašymo dėstytoja. Nacionalinės skaitymo skatinimo akcijos „Metų knygos rinkimai 2019“ ekspertė, komisijos pirmininkė. Mokslinių interesų kryptys – XX a. II pusės ir naujausioji lietuvių literatūra, poetinis ikoniškumas, kultūrinė žiniasklaida, literatūros kritika.

Kitos Knygų mugės viešnios buvo žurnalistės: Živilė Kropaitė-Basiulė, LRT žurnalistė, radijo ir televizijos laidų vedėja, pristačiusi savo knygą „#fainiausiapasaulymočiutė: anūkė klausia apie karus ir sąžinę“, ir Aistė Plaipaitė, LRT žinių vedėja, laisvalaikiu kurianti ir dainuojanti savo ir kitų autorių kūrinius.

Susitikimo bibliotekos skaitykloje metu anūkė Živilė pasakojo močiutės prisiminimus apie gyvenimą pokariu ir partizaninį judėjimą – tai partizanų ryšininkės ir politinės kalinės Onos Butrimaitės-Laurinienės gyvenimo istorija.

Ž. Kropaitės-Basiulės prieš metus dienos šviesą išvydusi knyga sulaukė dėmesio kone visoje Lietuvoje – knygos autorė jau spėjo surengti maždaug pusšimtį knygos pristatymų skirtinguose šalies miestuose. Žurnalistė pasakojo labai ilgai brandinusi mintį parašyti knygą apie savo močiutę, kuri yra 94 metų. Pasak Živilės, besikalbant kilo idėja pradėti rašyti tarmiškai transkribuotas istorijas socialiniuose tinkluose su grotažyme #fainiausiapasaulymočiutė.

„Supratau: jei dabar ko nors nepadarysiu su visa medžiaga, tai tiesiog viskas taip ir liks. Tada sustojau, surašiau mūsų pokalbius, pasiėmiau jos pačios užrašus apie brolių partizanų žūtį ir galiausiai kamantinėjau apie patirtis, kurios buvo užrašytos ir apie kurias gal niekas nieko neklausė“, – pasakojo knygos autorė.

Iš knygą skaičiusių žmonių autorė dažnai girdi komentarus, kartais net su pavydu, kad spėjo pakalbinti savo močiutę, o kiti jau nebe. Todėl ir pati anūkė Živilė džiaugiasi, kad sugebėjo tai padaryti.

Pasakodama apie tremtinės patirtis, Ž. Kropaitė-Basiulė užsiminė apie ją nuolat žavintį močiutės pozityvumą. Nors močiutė skaičiuoja 95-uosius gyvenimo metus, ji vis tiek geba anūkę motyvuoti ir paskatinti judėti į priekį kiekvienoje kasdienėje situacijoje.

Visus jaudino Ž. Kropaitės-Basiulės pasakojimas, A. Plaipaitės atliktos dainos.

Knygų mugės Telšių bibliotekoje organizatorė – Mažeikių Henriko Nagio viešoji biblioteka.

Projektą „Knygų festivalis: literatūrinės improvizacijos Mažeikiuose ir Telšiuose“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Mažeikių rajono savivaldybė.

Projekto partneriai: Telšių Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka, Lietuvos mažų ir vidutinių leidėjų asociacija „Limvila“.

ALBUMAS: https://www.facebook.com/media/set?vanity=kpbiblioteka&set=a.658068836531540

Loretos Gedeikienės nuotraukos

 

 
Savanoris bibliotekoje