Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

SUSITIKIMAS SU NAUJOS KNYGOS AUTORIUMI ČESLOVU JURŠĖNU

Gruodžio 4 d. Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje lankėsi žurnalistas, Nepriklausomybės Akto signataras, buvęs Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkas ČESLOVAS JURŠĖNAS. Telšiškiams jis pristatė savo prisiminimų knygą „NENUOBODAUS GYVENIMO MOZAIKA“.

Neseniai išleista politiko knyga sulaukė didžiulio populiarumo. Kas gi tai lėmė? Atvirumas ir taktas, – patikina jis. Tiesa, gyvenime būta lygiai visko – lengvo ir sunkaus, bet pykčio jis neužgyveno ir niekada nestokojo galantiškumo bei humoro.

Knyga „Nenuobodaus gyvenimo istorija“ – žymaus politiko ir žurnalisto atsiminimai, įspūdžiai, apmąstymai, aprėpiantys biografiją, dalyvavimą sprendžiant Lietuvai svarbius reikalus, piešiantys gyvenimo ir veiklos kelyje sutiktus žmones. Pasakojimai – gyvi, nuotaikingi, ironiški, autoironiški ir kartu – fiksuojantys įvykių tikrumą.

Ilgametis Seimo Pirmininkas knygoje gana atvirai dėsto mintis ir tarsi mozaiką dėlioja savo gyvenimo paveikslą. Šioje knygoje galima rasti visko – apie autoriaus laimėjimus ir pralaimėjimus. Kiekvienas leidinio skyrius apibūdina autorių, atskleidžia aplinkybes, kurios turėjo įtakos jam pasirinkti tam tikrą gyvenseną.

Susitikimo metu Č. Juršėnas atviravo, kad jo gyvenime ypatingą vaidmenį užima knygos. Signataras visą gyvenimą daug skaitė, pirko daug knygų. Pagal knygų skaitymą Č. Juršėnas vertino ir kitus žmones – apie tai rašoma ir jo knygoje.

Atvirą, nuoširdų pokalbį vedė bibliotekos vadovė Vida Urnikienė – įdomius klausimus sekė dar įdomesni, išsamūs, kartais šmaikštūs ir linksmi Č. Juršėno atsakymai. Visi įdėmiai klausėsi, kaip svečias išsakė nuomonę atsakydamas į klausimus: kaip pavyko anais laikais įvaldyti meną – sakyti ne tai, ką žinai, bet žinoti, ką sakai; ar pavyko būti „demokratijos eliksyru“ didžiojoje politikoje; kaip reaguodavo į pasakymą „Juršėno dvylekis“; kur slypi svečio iškalbos meno ištakos. Redaktoriaudamas laikraštyje „Vakarinės naujienos“, Č. Juršėnas susidūrė su korumpuoto korespondento tėvu, kuris siūlė kyšį, bet redaktorius jo neėmė – ar gyvenime dažnai buvo panašių situacijų? Ir dar daug kitų klausimų... Dvi valandos įdomaus pokalbio tiesiog ištirpo.

Žurnalistas, politikas, visuomenės veikėjas teigė, kad daug naudingos patirties įgijo dirbdamas televizijoje, laikraščių redaktoriumi, prisidėjo prie enciklopedijų leidimo, jų papildymo, išleido keletą pirmųjų Lietuvoje žinynų. Darbo metais aktyviai reiškėsi Lietuvos socialdemokratų partijos veikloje, gilino žinias tarptautinėmis temomis, aktyviai įsitraukė spręsdamas Lietuvos valstybės Nepriklausomybės klausimus. Šis politikas, kaip tautos išrinktasis, dirbo net šešias Lietuvos Respublikos Seimo kadencijas.

Pabaigoje Č. Juršėnas visiems davė tokį patarimą: „Mokykitės visą gyvenimą – būsite gudresni už kitus ir visada pasikliausite savimi“. O svečio humoro jausmą atskleidžia jo frazė: „Juokis iš manęs, juokis iš savęs ir būsi protingas!“

Už įspūdingą susitikimą svečiui dėkojo Telšių rajono savivaldybės meras Tomas Katkus, AB „Žemaitijos pienas“ vadovas Algirdas Pažemeckas, kiti svečiai.

Po renginio visi norintys galėjo įsigyti naująją knygą (išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla) su autoriaus autografu. 

Renginį organizavo Telšių Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka, bendradarbiaudama su Telšių rajono savivaldybe. Renginio rėmėjai – AB „Žemaitijos pienas“.

***

Č. Juršėno knygos:

„Pasaulio šalys“ (1978), „Tūkstantis pasaulio veikėjų“ (1982), „Tarptautininko žinynas“ (1983), prisiminimų knyga „Nenuobodaus gyvenimo mozaika“ (2023).

Č. Juršėno apdovanojimai:

Lietuvos nepriklausomybės medalis (2000), Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius (2004), Ordino Už nuopelnus Lenkijos Respublikai Komandoro kryžius (2001), Marijos žemės kryžiaus 2 laipsnio ordinas (Estija, 2004), Jaroslavo Išmintingojo 3 laipsnio ordinas (Ukraina, 2006).

Daugiau nuotraukų (albumas):

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=kpbiblioteka&set=a.659816103023480

Loretos Gedeikienės nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje