Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

PRISTATYTA ŽEMAITIŠKA KNYGELĖ „SKAITĪMELĒ VAKĀM“

Gruodžio 7 d. Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje knygos pristatymas šįkart buvo kitoks. Visų pirma tai žemaitiška knygelė „SKAITĪMELĒ VAKĀM“, o antra – apie jos kūrimo procesą papasakojo ne kuris nors mūsų svečias, o pačios bibliotekos darbuotojos: vadovė Vida Urnikienė, Aušra Sirutienė, Erika Bytautienė, Monika Lukoševičienė.

Renginyje apsilankė Telšių „Germanto“ progimnazijos 4 b klasės moksleiviai ir mokytoja Daiva Grevienė.

Idėja išleisti knygelę gimė dar 2022-aisiais – Žemaičių kalbos metais, nes biblioteka buvo viena iš Žemaičių kalbos metų minėjimo programos rengėjų ir akcentavo pagrindinius tikslus – išliekamąją minėjimo vertę, žemaitiškojo identiteto išsaugojimą ir puoselėjimą.

Skatindami iniciatyvą daugiau kalbėti žemaitiškai (ypač tai aktualu jaunajai kartai) ir norėdami  pabrėžti, kad žemaičių kalba yra labai graži, vaizdinga ir gyva, bibliotekos darbuotojai parengė (atrinko žemaitiškus tekstus, iliustravo) žemaitišką knygelę vaikams.

Leidinį iliustravo menininkė, bibliotekos edukatorė Aušra Sirutienė.

Knygelę rengę bibliotekos darbuotojai labai dėkingi tekstus redagavusiam ir telšiškių tarmei adaptavusiam profesoriui, humanitarinių mokslų daktarui, kalbininkui Juozui Pabrėžai. Tai kelių knygų autorius, paskelbęs per 50 mokslinių straipsnių. Reikšmingiausias darbas – mokslo monografija „Žemaičių kalba ir rašyba“ ( 2017 m., 2019 m. – antrasis knygos leidimas). Tai vienas iš žemaitiškosios leidybos pradininkų. Kartu su profesoriumi Aleksu Girdeniu jis sukūrė žemaičių kalbos rašybos taisykles, pagal kurias šiandien rašoma ir leidžiama daug įvairios spaudos, poezijos, prozos, dramaturgijos knygų.

Žemaitiškoje knygutėje panaudoti žemaitiškų leidinių tekstai: „Cīrulielis“,  „Žemaitėška kūrība vakū lūpuom“, „Gīvs žemaitėšks žuodis“, iš interneto svetainės www.zemaiciukalba.lt, kelių žemaitiškos kūrybos autorių kūryba.

Naujuoju leidiniu pasidžiaugė renginyje apsilankęs Telšių rajono savivaldybės Kultūros ir meno tarybos pirmininkas, Žemaičių kultūros draugijos pirmininkas, profesorius Algirdas Žebrauskas.

Knygelę iliustravusi Aušra Sirutienė išsamiai papasakojo, kaip gimė iliustracijos (pirmiausia idėja, technikų, vaizdavimo būdų parinkimas ir bandymai, spalvų parinkimas, eskizai, pavyzdžių analizavimas ir kt.), apie pasirinktą tradicinę grafikos techniką lino raižinį, kokių priemonių reikėjo ir kokia buvo darbo eiga.

Edukacijos metu mokiniai frotažo būdu, naudodami knygelės iliustratorės raižinius, kūrė savas kompozicijas. Praturtinę jas atspausdintu žemaitišku posakiu ar eilėraštuko posmeliu, papuošę paruoštu viršelio vaizdeliu, surišo savo knygelę.

Bibliotekos projektą „Rokoukemies žemaitėškā – mėslikēm kūrībėškā“ („Kalbėkim žemaitiškai – galvokim kūrybiškai“) finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Telšių rajono savivaldybė.

 

 

 

 

 

 

Daugiau nuotraukų:

https://www.facebook.com/media/set?vanity=kpbiblioteka&set=a.661256732879417

Loretos Gedeikienės nuotraukos

 

 

 
Savanoris bibliotekoje