Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2011 » 2011 09 01 Nevarėnų ir Luokės bendruomenės įgyvendina tarptautinį projektą

2011 09 01 Nevarėnų ir Luokės bendruomenės įgyvendina tarptautinį projektą


Nevarėnų ir Luokės bendruomenės įgyvendina Lietuvos kaimo tinklo tarptautinį projektą “Techninė pagalba regioniniam ir tarptautiniam kaimo plėtros dalyvių bendradarbiavimui

Dar 2011 m. vasario mėn įvykusiame Kazlų Rūdos savivaldybės Antanavo, Jurbarko rajono Viešvilės, Telšių rajono Nevarėnų ir Telšių rajono Luokės bendruomenių darbo grupės susitikime tęsiant bendradarbiavimą tarp šių bendruomenių buvo priimtas sprendimas teikti bendrą projektą Lietuvos kaimo tinklui. Projekto tikslas - stiprinti Antanavo, Luokės, Nevarėnų ir Viešvilės bendruomenių kaimo plėtros dalyvių vietos ir Slovakijos Tatrų regiono tarptautinio bendradarbiavimo partnerystę.

 Projektas „Antanavo, Nevarėnų, Luokės, Viešvilės ir Slovakijos Respublikos Aukštųjų Tatrų regiono kaimo plėtros dalyvių partnerystė“, kurio pareiškėjas buvo Antanavo bendruomenė, atitiko Tinklo veiksmų programos IV krypties „Techninė pagalba regioniniam ir tarptautiniam kaimo plėtros dalyvių bendradarbiavimui“ priemones: teminių konferencijų, seminarų, skirtų bendradarbiavimui skatinti, organizavimas; informacinių, bendradarbiavimą aktyvinančių leidinių rengimas, leidyba, platinimas; kaimo plėtros dalyvių (Tinklo narių), išskyrus VVG, bendradarbiavimo iniciatyvų, susijusių su Programos įgyvendinimu, skatinimas. Šiam projektui įgyvendinti skirta 60000Lt. finansinė parama. Projekte numatyta jungtinė veikla, kurios pagrindu sukuriamas bendras rezultatas: tarp Lietuvos 4 bendruomenių bendradarbiavimo modeliai tarp vietos kaimo plėtros dalyvių; tarp Lietuvos ir Slovakijos partnerių bendras produktas - bendra konferencija ir bendras leidinys lietuvių, slovakų ir anglų kalbomis.

Įgyvendinant projektą jau įvyko trys konferencijos Antanave, Viešvilėje ir Luokėje. Tęsiant projekto veiklas keturių partnerių (54 atstovų delegacija) dalyvavo tarptautinėje konferencijoje Slovakijoje. Pasibaigus vasaros darbams, atsiranda daugiau laiko pasidomėti kitų kaimo bendruomenių veikla bei susipažinti su kaimo problemų sprendimo būdais užsienio šalyse.

Norint pažinti kitos šalies problemas, reikia susipažinti su šios šalies kultūra ir tradicijomis. Mūsų partneriai Slovakijoje parengė įspūdingą programą, kad geriau pažintume jų kraštą. Antrąją vizito dieną aplankėme viduramžių Spiš pilį, kuri yra UNESCO saugomas istorinis objektas.

Slovakijos partneriai pasakojo, kad siekiant pritraukti kuo daugiau turistų, kiemuose rengiami amatų pristatymai, patys turistai gali iššauti iš istorinių patrankų. Tuo galėjome įsitikinti ir mes patys, iššaudami iš senovinės patrankos už projekto sėkmę. Svečioje šalyje su partneriais surengėme tarptautinę konferenciją „Vietos kaimo plėtros dalyvių partnerystė Lietuvoje ir Slovakijoje“, kurioje kiekviena iš atvykusių bendruomenių pristatė savo veiklą. Buvo pasidalinta gerąja patirtimi įgyvendinant kaimų atnaujinimo ir plėtros priemones, panaudojant ES nacionalinę ir savivaldybių paramą. Konferencijos pradžioje Antanavo bendruomenės pirmininkė supažindino visus susirinkusius su projektu, jo tikslais ir siekiamais rezultatais. Po to vyko bendruomenių gerosios patirties prsitatymai, kuriuos parengė pačios bendruomenės. Tai buvo pirmas kartas kai Antanavo, Nevarėnų, Luokės ir Viešvilės bendruomenės apie savo veiklą pristatė užsienio šalyje.

Partneriai stebėjosi, kad Lietuvoje kaimo vietovėse esančios bendruomeninės organizacijos yra pagalbininkai sprendžiant socialines problemas bei organizuojant kultūrinę veiklą. Partneriai pasakojo apie savo problemas, pabrėždami, kad jų didžiausia problema - čigonai, kurie kelia visam regionui begales problemų. Įtraukti juos į darbo rinką yra labai sudėtinga. Jie kalbėjo ir apie pozityvius savo regiono pokyčius, kuriuos lemia ES parama, vietos plėtros strategijų įgyvendinimas. Vizijoje numatoma šį regioną dar labiau pritaikyti turizmo paslaugoms ir pritraukti dar daugiau turistų iš viso pasaulio. Savaime aišku, šalia turint Aukštuosius Tatrus, Bielianska Jaskyna urvus, Vlkovce terminis vandenis - turistams tai viena atgaiva. Vietos veiklos grupė SPIŠ turi tikslą - paversti šį regioną turistų traukos centru. Mums buvo ko pasimokyti, kuriant ir plėtojant turizmo verslo paslaptis. Slovakai pasidalino patirtimi apie bibliotekų tinklo veiklą jų kaimiškose vietovėse.

Praktinės konferencijos metu surengtas Suvalkijos, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos kulinarinio paveldo pristatymas. Visi galėjo paskanauti Nevarėnų, Luokės šeimininkių žemaitiško kąstinio, rūkyto sūrio, šiupinio, paragauti darbščių Antanavo šeimininkių pagamintų sūrių, įvairių kepinių, ar pasigardžiuoti Viešvilės seniūno Valentino Kucino išvirtos žuvienės. Pristatinėjant kultūros paveldą, prisimindami tradicijas ir mūsų krašto papročius surengėme vestuves, žemaičių dukrą išleisdami už Mažosios Lietuvos princo. O vestuvių naktį nevarėniškiai nesudėjo bluosto, prikrėsdami visokiausių prašmatnybių. Belieka pasidžiaugti patirtais įspūdžiais ir nuostabia visų bendruomenių atstovų draugija.

Luokės bendruomenės pirmininkė M.Beleckienė

 
Savanoris bibliotekoje