Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

ŽEMAIČIŲ KALBOS METAMS: SUGRĮŽTAMAI ARTI

zemaiciu

„na tik vīta, dā ī tuos vītas daiktā:
akmū, šolinė, taks, keloks, aulīs,
vartā, šunīs būda, prūds, šaki, dalgis - - -
ka vitā tavie ėšlėkto, reik vėskūn nuors
mintėmis sosirasti, apeiti, pašnekėnti,
ėšgirsti, kas kon saka“, – Viktorija Daujotytė

2022 – ieji metai buvo pilni susitikimų, žemaitiškų pašnekesių, kalbinių viktorinų, Žemaičių kalba skaitomų eilėraščių, konkursų, kelionių ir bendrystės vakarojimų metai. Miesto bibliotekoje veikė ne viena paroda, ne vienam žemaičiui pagerbti buvo skirta paroda. Gruodžio pradžiai – „Sugrįžtamai arti“ – ir bibliotekos fonduose esančių leidinių, mokslo knygų, grožinių tekstų, atvirukų iš Žemaitijos sostinės ir kitų vietovių paroda. Kiekviena knyga, kiekvienas vaizdas – savita Žemaitijos gyvenimo akimirka. Tarsi pati savaime kalbanti, skelbianti išmintį ir rašančio žmogaus požiūrį į savo prigimtinio krašto kalbą, papročius, parodo  praeities išgyvenimus ir ateities siekį.

Unikali yra poetės, profesorės, literatūros mokslininkės Viktorijos Daujotytės kūryba – išsisakymai ir žemaičių varniškių ir bendrine kalba. Parodoje pateikiamos jos eilėraščių knygos – natūralia žemaičių šneka ir įtaigiu savitu išgyvenimu, su giliu atsidūksėjimu „Tatā pariejau“... Itin svarbus toks liudijimas – savasties, atmintinos, pažintinos tikrovės kalbėjimas. Regis, darniai vienas prie kito jungiasi ir istorinių įvykių aprašymai, siejasi Žemaitijos buvusio, esamo laiko atmintys, kaupiasi įžvalgos apie pokyčius ir nusistovėjusius mūsų krašto svarbiausius vertybinius dalykus. Iš viso parodoje eksponuojama 24 knygos. Suprantama, kad niekas kitas tik mes patys turime išsaugoti savastį.

Žvelgdami į naujai išleidžiamų knygų autorius ir jų darbus, galime konstatuoti, kad stengiamasi ne tik išlaikyti žemaičių kalbą, tradicijas, bet ir daroma viskas, kad žemaičių žodis sugrįžtų į viešą mūsų gyvenimą. Pavyzdžiui, 2007 metais išleista „Centrinė šiaurės žemaičių kretingiškių tarmė“, 2013 metais pasirodė „Šiaurės žemaičiai telšiškiai. Mokomoji knyga“, 2017 metais Juozo Pabrėžos „Žemaičių kalba ir rašyba. Mokslo monografija“, 2018 metais Stanislovo Kasparavičiaus „Žemaitija – paslapčių žemė“ – tai tik dalis knygų, kuriose gyvas žemaičių žodis, gyva Žemaitijos dvasia. Viskas yra sugrįžtamai arti, jeigu mes patys to norėsime – knyga priartina visai kitokį pasaulį, sustiprina mus. Tegul bus kiekvienai širdžiai mieli palinkėjimai poeto Silvestro Valiūno: „Kokia laimė, šnekant tarp mūsų,/Sėdėti prie knygos, kalbėtis su amžiais“. Iš tų pokalbių – ir vienas kitam suprantamesni atrodysime, ir savastis prakalbės. Gerų pasiskaitymų apie Žemaitiją ir jos žmones, o gal kuris nors primirštas žodis pasibels ir iš naujo apsigyvens mūsų kalbėjime!

Miesto bibliotekos informacija, 2022 m. gruodis  

zemaiciu

 
Savanoris bibliotekoje