Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Adolfo Sprindžio 100-ečiui: kalbanti atmintis – „Meniniai ieškojimai“

 

10 s 002Šie metai žemiečiui rašytojui, literatūrologui Adolfui Sprindžiui yra jubiliejiniai metai – minimas jo gimimo šimtmetis. Ta proga Varnių miesto biblioteka ir literatų sambūris „Lyra“ visus pakvietė į susitikimą-pokalbį prisiminti, pasidalinti skaitytais rašytojo kūriniais, išgyvenimais. Kiekvieno žmogaus širdyje išlieka jausmų, kurie artina, kelia šiltų prisiminimų iš tėviškės, namų ar sutiktų žmonių. Būtent tokias patirtis savo darbuose atspindi rašytojas Adolfas Sprindis.

Varnių bibliotekos literatūrinėje popietėje ,,Meniniai ieškojimai‘‘, paskirtoje rašytojo100 - mečio paminėjimui, dominavo šių vietų kalba, rašytojo noras puoselėti ir išlaikyti kuo autentiškesnę gimtąją šneką. Juk ne vienas, buvęs Adolfo Sprindžio Vilniaus universiteto studentas (kuriame rašytojas dirbo nuo 1951 metų) iki šiol mena jo pastangas kalbėti žemaitiškai, pasidžiaugti studentais, kurie gerai išmano, kiek grožio yra sukaupęs gimtasis žodis. Visada jis su kiekvienu žemaičiu nuoširdžiai bendravo, mokėjo atkreipti dėmesį į esminius Žemaitijos kultūros aspektus. Tokie pašnekesiai labai suartindavo jaunimą, buvo keičiamasi perskaityta knyga, kalbama apie dar vis esamas gražiausias tėviškės vietas. Tokie susitikimai kėlė pasitikėjimą.

Literatūrinę popietę pradėjo bibliotekininkė  Aurika Stupelienė, pristatydama rašytojo biografiją, akcentuodama, kad rašytojas labai mylėjo Varnius. Jo gimtieji Butrimonys – visada rašytojui buvo svarbūs. Varniuose jis yra palaidotas.

Į šiltą bendravimą mokytojos lituanistės V. Vengrienės žodis įnešė daug prisiminimų ir iš Sprindžio originaliosios kūrybos, ir iš jo kritikos darbų.  Pasak mokytojos, vieninteliame jo užbaigtame romane ,,Ne visiems po lygiai‘‘ surandama nemažai faktų, susiėjusių tiek su Žemaitija, tiek su Rytų Aukštaitija. Autorius apmąsto inteligento saviugdą, kelia jo gyvenimo klausimus, parodo ieškojimų kelią. Galima teigti, jog pagrindinis romano veikėjas Vincas Tutinas iš tiesų yra daug kuo panašus į patį autorių, turintis artimų bendravimo bruožų. Juk visur ir visada rašytojas Adolfas Sprindis buvo atsakingas, siekė prasmingo gyvenimo. Dažnai buvo nepatenkintas savimi, nes nepalankiai susiklosčiusios aplinkybės neleido jam įgyvendinti didžiųjų gyvenimo tikslų.

Yra ne vienas žmonių prisiminimas, jog tiesiog ypač sudėtingas buvo pats rašytojo gyvenamas laikotarpis: teko susidurti su realybės sunkumais, kurtis kitokį gyvenimą, padėti uošviams, kurie taip pat buvo priversti daug ką keisti. Paini ir romano „Ne visiems po lygiai“ istorija: romantiškai prasidėjusi herojaus šeimos istorija (jis iš tremtinių vagono kadaise išgelbėjo savo būsimą žmoną Ieva Biržulytę), kaskart suka vis painesniais gyvenimo vingiais. Gyvenimo kasdienybė gerokai ardo ir pačią meilę – keičiasi jaunų žmonių išgyvenimai. Sekant romano veiksmą, galima teigti, jog didžiausia paguoda V.Tutinui – jo dukra Debesna, kuri palaiko tėvą, yra tokia pat jautri, nevertina materialių dalykų, pripažįsta didžiąsias vertybes, kaip: žmogiškumas, tyri jausmai, ištikimybė.

Popietei įsibėgėjus – skambėjo patirtys ir iš kitų Adolfo Sprindžio kūrinių. Įdomiai pristatytas pasakojimas „Esi man viena“ – tai G. Čiužienės išgyventos akimirkos ir įsiminusios perskaityto teksto vietos: ,,Senelė nori mirti – sena moteris, parvežta į miestą, jaučiasi blogai.“ Popietėje kalbėjusi E. Stanienė taip pat prisiminė, kad rašytojas Adolfas Sprindis visada šnekėjo žemaitiškai – jis mėgo žemaitiškai su žmonėmis bendrauti, mėgo paprastumą, gerbė savo mamą, mylėjo Varnius, grožėjosi Debesnomis.. Suprantama, jog tokie rašytojo pašnekesiai, pokalbiai apie artimuosius neliko aplinkinių nepastebėti – varniškiai iki šiol saugo jo dvasinį artumą.

Visa literatūrinė popietė „Meniniai ieškojimai“ artino kalbančius, vertė susimąstyti, kiek išlaikome savastį, kiek dar joje esame. Būtina tokia – kalbanti atmintis.

Varnių miesto bibliotekos informacija

Nuotraukos: Adelės Jonikaitės, Aurikos Stupelienės , Vidos Krenciuvienės

1s 002 2s 002 3s 002 4s 002 6 003 8s 002 9s 002 10 s 002

 

 
Savanoris bibliotekoje