Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Kūrybinė vaikų vasaros veikla bibliotekoje

Įdomiai ir naudingai įgyvendintas Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos parengtas projektas „Vasaros lūkesčiai: kūrybinė veikla vaikų bibliotekoje“. Projekto vadovė – Vaikų literatūros skyriaus vedėja Rūta Savickienė. Remdamasis ilgalaike darbo su vaikais patirtimi, skyrius siūlė populiarias kūrybines veiklas vasaros ir rudens laikotarpiu.

Projekto veiklos supažindino su šiuolaikiniais vaikų knygos kūrėjais, geriausiomis lietuvių autorių knygomis, prisidėjo prie vaikų užimtumo problemos vasaros metu sprendimo.

Siekta skatinti vaikus kūrybiškai mąstyti, domėtis inovacijomis, knygomis ir skaitymu. Susitikimai su rašytojais padėjo vaikams „kitaip“ pažvelgti į skaitomus literatūros kūrinius, o rašytojų surengtos kūrybinės dirbtuvės išlaisvino jų kūrybiškumą. Praktika rodo, kad vasaros metu po tokių susitikimų vaikų susidomėjimas literatūra padidėja 70–80 proc.

Tai projektas, kuriame dalyvavo visi: bibliotekininkai, mokytojai, rašytojai, šeimos, bendruomenių nariai. Pagrindinė idėja – suteikti vaikams galimybę kurti, formuoti įpročius skaityti, domėtis naujovėmis, mokytis ir pažinti pasaulį per skaitomą literatūrą, kūrybinius užsiėmimus. Tikslinė grupė – vaikai iki 14 metų.

Projekto metu sustiprėjo bendradarbiavimas tarp bibliotekos, šeimų ir mokyklos. Užsiėmimuose dalyvavo ir suaugusieji, kurie įgytą patirtį galės panaudoti dirbdami su vaikais. Projekto veiklos bus tęsiamos, papildant naujais užsiėmimais, naujomis programomis. Bibliotekoje esamas priemones ir technologijas bibliotekos filialai ir švietimo įstaigos galės panaudoti netradicinių edukacijų metu ar popamokinėje veikloje.

Organizavome susitikimus ir kūrybines dirbtuves (Telšių regiono bibliotekose) su knygų vaikams, paaugliams autoriais: rašytoja-menininke Igne Zarambaite, rašytoju Virginijumi Šidlausku, knygos kūrėjais Benu Bėrantu ir Vilija Kvieskaite, rašytoju-iliustratoriumi Dainiumi Šukiu, vaikų poete Zita Gaižauskaite.

Smagus susitikimas su knygų „Baubaimė“, „Riešutortas“ autoriais – rašytoju, nepriklausomu vaikų literatūros agentu Benu Bėrantu ir dailininke iliustratore Vilija Kvieskaite. Pristatydami savo naujausią paveikslėlių knygą „Bambukas yra lėėėtas“, knygos autoriai vaikus supažindino su panduku Bambuku, kalbėjo apie lėtumą ir buvimą savimi, taip pat kartu su vaikais gamino džiungliškus skirtukus ir dainavo daineles. Pagrindinė žinia skaitytojams – svarbu būti savimi, atrasti savo tempą ir priimti save tokį, koks esi, nes kiekviena iš pažiūros nuvertinta savybė gali turėti ir teigiamų atspalvių, pavyzdžiui, lėtumas gali reikšti kantrumą ar dėmesingumą.

Rašytojas Virgis Šidlauskas pristatė knygą „Ugnikalniukas ieško draugų“, kurioje vienišo knygos personažo Ugnikalniuko didžiausia svajonė – susirasti draugą: ne stebuklingą, o paprastą kaip lavoje virta spurga. Autorius edukacijos metu kartu su vaikais gamino ugnikalnius, kalbėjosi apie draugystės svarbą, nesusikalbėjimus ir tai, kiek bėdos kartais gali privirti pyktis, dainavo linksmas mažojo Ugnikalniuko dainas, stebėjo tikro ugnikalnio išsiveržimą.

Knygų iliustratorius Dainius Šukys su vaikais kūrė istorijas, jas paįvairindami naujais veikėjais ir tęsdami jų nuotykius. Anot rašytojo, norint ugdyti vaikų kūrybingumą, reikėtų ne tik sekti jiems pasakas, bet ir įtraukti į jų kūrimo procesą. Pats pasakų ir kūrybingumo pamokėles vaikams rengiantis D. Šukys sako, kad vaikai per žaidimą mokosi improvizuoti, netikėtai keisti istoriją, o tai leidžia jiems pasijusti kūrėjais. Autorius trumpai pristatė savo kūrybos knygas, kurių išleido jau aštuonias, o iš viso iliustravo dvidešimt vieną.

Viena mylimiausių ir populiariausių vaikų poečių Zita Gaižauskaitė Vaikų literatūros skyriuje susitiko su antrokais. Daugelis poetės knygelių skirtos ikimokyklinio bei jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams ir tarp jų yra itin populiarios. Pati poetė noriai lankosi įvairiose ugdymo įstaigose, skaito savo eilėraštukus, skatina mažuosius pamilti knygą. Ji – retas pasišventimo pavyzdys:  meilė literatūrai ir vaikams paženklino jos nesibaigiančias keliones per visą Lietuvą, lankant atokiausias bibliotekas, mokyklas, pradinių klasių mokinukus. Visoje jos kūryboje vyrauja paprastas, skaidrus eiliavimas, aiškus rimas ir ritmas. Patraukia nesudėtingos situacijos ir veikėjai, vaizduojamas stebuklingų nutikimų pasaulis. Dažnai eilėraščiai pateikiami klausimų forma – tai skatina jaunuosius skaitytojus mąstyti. Daugelis kūrinėlių itin lyriški, apdainuojantys gamtos grožį, žmogaus ir jį supančio pasaulio santykį. Atgyja daiktai, gamtos reiškiniai ir gyvūnai prabyla netikėtai skambiais dialogais. Pagal Z. Gaižauskaitės eilėraščius sukurta ir dainelių, viena žinomiausių ir mylimiausių – „Tėvyne tu mano“. Poetė Z. Gaižauskaitė jaunajam skaitytojui išleido jau per 50 knygelių.

Susidomėję vaikai klausėsi rašytojos Ignės Zarambaitės pasakojimų apie jos namų draugus katinus ir balandžius, pomėgius piešti ir kurti lėles. Vaikai ypač daug viešnios klausinėjo apie knygas, laisvalaikį, domėjosi, kiek jai metų. Labai įdomios vaikams knygų personažų pašto pelyčių Bertos ir Liudviko istorijos, kurios turės dar daug tęsinių. Susitikimo metu veikė ir kūrybinės dirbtuvės – vaikai pasidarė kaukučius, kurie, tikimės, visiems atneš sėkmę.

I. Zarambaitė yra knygų vaikams ir jaunimui autorė, edukatorė, nuo 2017 m. Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) narė. Aktyvi jos veikla yra pavyzdys jaunajai kartai, visiems, puoselėjantiems meilę gimtajai kalbai, literatūrinei kūrybai, kūrybiniam bendravimui ir susitikimams. 2021 m. rašytojos knyga „Juodavandeniai“ paauglių kategorijoje laimėjo Metų knygos apdovanojimą ir buvo pripažinta skaitytojų mylimiausia. Autorė skaitytojų ir literatūros kritikų jau įvertinta už vaikams skirtas knygas „Elzė ir senojo dvaro paslaptis“, „Emilio laiškas“, „Stebuklingi senelio batai“ (Metų knyga vaikams 2019) , „Skudurinukė“.

Vaikus domino kūrybiniai užsiėmimai: dailės, rankdarbių (žaislų siuvimas), fotografavimo skeneriu, robotikos, knygų vaikams ir paaugliams autorių vedamos kūrybinės dirbtuvės, galimybė susipažinti su nematerialiuoju paveldu. Visa tai formuoja bendravimo įgūdžius, lavina kūrybiškumą, ugdo skaitytoją.

Dailės ir rankdarbių užsiėmimai vaikams orientuoti ne į konkrečių dailės įgūdžių ugdymą, bet į kūrybiškumą ir emocinių problemų sprendimą.

Edukacinius užsiėmimus „Siuvame žaislus“ kūrybiškai vedė, šio mielo užsiėmimo mokė Telšių Naujamiesčio mokyklos mokytojos padėjėja Birutė Gedgaudienė. Obuoliukai, emociukai, meškiukai, širdelės, kačiukai, kiškučiai ir kiti mieli rankdarbiai džiugino edukacinių užsiėmimų dalyves. 

Dailės terapijos užsiėmimų metu dailininkė Asta Šimkevičienė vaikų kūrybiškumą, emocijas atskleidė, kaskart kurdama naują istoriją. Piešiniams panaudotos netradicinės priemonės, o svarbiausia – naujos idėjos, kurias vaikai noriai įgyvendindavo. Įvairios temos ir piešimo technikos, naujos idėjos ir netradicinis piešimas, kai viskas prasideda nuo taško, linijos, dėmelės... Pirščiukais taškuodami ant lapo, tapydami, vaikai ant lapų kūrė vasaros prisiminimus, pasivaikščiojo miške, džiaugėsi ryškiomis rudens spalvomis, kūrė grafikos darbelius. Piešiniuose šypsojosi ir pegasas, ir medūzos, ir katinas, ir netgi kalnai. Žinoma, šypsenos puošė ir dalyvavusiųjų užsiėmimuose veidus.

Skenografijos užsiėmimų metu mūsų lankytojai susipažino su naujų technologijų galimybėmis – fotografavimu skeneriu, fotografijos alternatyva – skenografija, gautų vaizdų perkėlimu į planšetinius kompiuterius bei darbą su jais. Daugeliui tai buvo nauja patirtis, kitaip leidžianti suvokti fotografavimo meną, gilintis į fotografavimo skeneriu galimybes.

Edukatorė Erika Bytautienė vedė robotikos užsiėmimus su žaidimais „Lego Education WeDo 2.0“ ir „Lego Mindstorms EV3“. Vaikai mokėsi taisyklingai sukonstruoti robotą, vėliau – programuoti ir valdyti – taip ugdomas kompiuterinis raštingumas, savarankiškumas, naudojantis interaktyviomis programomis, stiprinami vaikų susikaupimo, minčių raiškos įgūdžiai. Mažieji konstravo ir atliko kūrybines užduotis su „Lego“, programavo.

Viešoji įmonė „Pamėginčius“ surengė patarlių knygos vaikams „Vilko ašara“ (dalyvavo autorė Rasa Bačiulienė) pristatymą ir edukacines dirbtuves bibliotekoje. Į jos skaitmeninę erdvę buvo įkeltas virtualus žaidimas-viktorina „Vilko ašara“. Edukacija ugdė vaikų meilę gimtinei, senolių palikimui, gimtajai kalbai.

Surengėme edukacijų metu sukurtų darbų parodas. Piešiniai eksponuoti įprastu būdu (naudojant pakabinimo sistemą). Visos parodos buvo perkeltos ir į virtualią bibliotekos erdvę. Eksponuojami darbai skatina lankytojus įsitraukti į bibliotekoje organizuojamas veiklas, domėtis naujovėmis.

Visi edukaciniai užsiėmimai skirti komunikaciniams vaikų gebėjimams ugdyti, formuoti vaikų norą kurti, kūrybiškai pažvelgti į skaitomą literatūrą, domėtis naujovėmis, stiprinti vaikų, paauglių ir suaugusiųjų ryšius suteikiant vaikams galimybę mokytis pažinti pasaulį per skaitomą literatūrą, kūrybinius užsiėmimus, savęs pažinimą bei stiprinant bendradarbiavimą tarp bibliotekos, šeimų ir mokyklos.

Surengta 10 susitikimų ir kūrybinių dirbtuvių su vaikų rašytojais: D. Šukiu, Z. Gaižauskaite, I. Zarambaite, B. Bėrantu, V. Šidlausku, kurių metu į veiklą įtraukti 269 vaikai. Kūrybinėse dirbtuvėse veiklą padėjo vykdyti bibliotekininkai, pedagogai, tėvai. Susitikimai vyko Telšiuose (ir rajone), Mažeikiuose, Rietave.

Surengta 19 edukacijų vaikams: 5 terapinės dailės, 5 rankdarbių (žaislų siuvimas), 3 skenografijos, 5 robotikos-lego edukaciniai užsiėmimai ir edukacija „Vilko ašara“. Dalyvavo 214 vaikų.

Organizuotos keturios vaikų kūrybinių darbų parodos.

Veiklos buvo vykdomos Telšių, Mažeikių, Rietavo viešosiose bibliotekose ir Telšių viešosios bibliotekos filialuose Nevarėnuose, Kaunatave ir Varniuose.

Baigus projekto veiklas, apibendrinant ir viešinant projektą, viešojoje bibliotekoje surengta fotografijų paroda „Prisiminus projekto akimirkas“.

Įgyvendinamo projekto veiklas aplankė 515 dalyvių (483 vaikai, 32 suaugusieji). Projektą koordinavo penki bibliotekos specialistai: trys – Telšių, po vieną – Mažeikių ir Rietavo. Projektą vykdė 15 darbuotojų iš regiono bibliotekų.

Dėkojame Lietuvos kultūros tarybai už lėšų skyrimą projekto veiklai. Projektas prisidėjo prie bibliotekos veiklų viešinimo, prestižo ir vaikų užimtumo vasaros atostogų metu. Dėkojame kolegėms: bibliotekos vadovei Vidai Urnikienei, Vaikų literatūros skyriaus vedėjai Rūtai Savickienei, Zitai Čioladienei, Loretai Gedeikienei, Erikai Bytautienei – už gerą komandinį darbą įgyvendinant projekto veiklas. Smagu, kad Telšių rajono savivaldybė visada remia vaikams skirtus bibliotekos projektus. Dėkojame partneriams iš kitų bibliotekų, informaciniams rėmėjams – rajono laikraščiams „Kalvotoji Žemaitija“ ir „Telšių Žinios“, visiems, apsilankiusiems projekto veiklose.

Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos inf.

    

     

     

  

 
Savanoris bibliotekoje