Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

STIVENAS KINGAS – VIENAS LABIAUSIAI VERTINAMŲ RAŠYTOJŲ PASAULYJE

(Stephen King – gimė 1947 m. rugsėjo 21 d.)

KING„O tu, mano ištikimas skaitytojau, ačiū Dievui, kad vis dar net po šitiek metų esi su manim. Jeigu tau tai patinka, tai ir man smagu“, – sako autorius. Jo parašyta daugiau nei 200 knygų, daugiau nei 50 siaubo ir fantastinių romanų, 5 negrožinės literatūros knygos, sukurta filmų – ir vis dar rašoma. „Nežabota Kingo vaizduotė yra jėga, kurios neįmanoma suvaldyti“, – anot vieno jo gerbėjų.

Miesto bibliotekoje veikia paroda – „Su rašytojo Stiveno Kingo 70 – ečiu“ – eksponuojama 30 jo knygų. Tiesiog maga žvilgtelti ir pacituoti, ką akis aprėpia, o mintys susieja su išgyvenimais – juk „literatūra formuoja žmogaus požiūrį į gyvenimą – gerą, blogą, amžiną“, – tuo yra įsitikinęs ir pats autorius. Pirmiausia – tegul bus iš „Sapnų gaudyklės“(2005): 1.„bent pamėginti išlikti yra iš praeities paveldėta Sapnų Gaudyklė“, „visi mes daugiau ar mažiau jutiminiai įvaizdžiai, protiniai pavidalai, gyvenantys Sapnų Gaudyklėje.“2.  „Būtybės, negebančios mąstyti realiai, tiesiog maniakai – tai aksioma, ir ginčytis čia nėra ko.“ Šis tas iš knygos „Tamsoje be žvaigždžių“(2012). Kaip autorius sako, „Man regis, kiekviename žmoguje gyvena kitas žmogus, nepažįstamasis...“: 1.„neįmanoma visiškai pažinti žmogaus, netgi mylimiausiojo.“2. „tikiu, jog diduma žmonių iš prigimties geri.“ Ir dar vienos knygos mintys – „Radybos“ (2018): 1.„žinojimas yra jėga“.2.„Nieko nėra maloniau, kaip įdomi diskusija apie knygą su žmogumi, gebančiu argumentuotai apginti savo nuomonę.“3, „Nepagailėjo komplimentų, bet jie dalijami už dyką.“ 4.„gyvenimas – ištisa nesibaigianti kelionė per išskirtinumus.“5. „Panikuotojams dažnai užtemsta protas.“ Romanas „Tas“ – siaubo romanas, rašytas 4 metus. Tai vaikystė ir branda, draugystė ir ištikimybė. Ir bevardis siaubas, šiurpas, neištrinamas iš atminties košmaras. Ir įsimena vieno iš veikėjo žodžiai: „Aš pabundu ir galvoju, kad visiškai nieko nesuprantu apie savo gyvenimą.“ Arba – „Gera suprasti, kad į priekį žiūrėti galima tik atsigręžus atgal, ir kiekvienas gyvenimas yra savarankiško nemarumo imitacija: ratas.“ Ir vis tik viso gyvenimo esmių esmė ištarti ir išgirsti tokius žodžius: „Aš tave myliu“ – „Aš irgi tave myliu. Ir kas gali būti svarbiau?“

Tai tiek – toks žvilgsnis į rašytojo Stiveno Kingo pasaulį – pasaulio ir mūsų rašytoją, skaitomą ir žinimą. Gero skaitymo ir gerų minčių – kiekvienas išgyvenimas – atmintis.

Miesto bibliotekos informacija,

2022 m. rugsėjis

KING

 
Savanoris bibliotekoje